Kalp çarpıntılarına, dondurma yöntemi

  • 0
  • 749
Yazı Boyutu:

Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Suat Büket, atriyal fibrilasyon(ritim bozukluğu) tanısı da koyulan kalp kapak hastalarında sadece kapağındeğiştirilmesinin ya da tamir edilmesinin hastanın en büyük şikayeti olançarpıntıyı ortadan kaldırmadığını bildirdi. Kapak ameliyatı öncesindeuyguladıkları “kriyo-ablasyon’’(dondurma yöntem) ile ritim bozukluğunun ortadankaldırıldığını belirten Prof. Dr. Büket, “üstelik atriyal fibrilasyon tedaviedildiğinde hem emboli riski hem de kalp debisinin artmasıyla hastanın kalpyetmezliğine girme riski azalıyor” dedi.

Atriyal fibrilasyon denilen çarpıntının düzensiz ve hızlıatılımlı ritim bozuklukları arasında en sık görülen rahatsızlık olduğunu  kaydeden İzmir Kent Hastanesi KardiyovaskülerCerrahi Uzmanı Prof. Dr. Büket,  bununhastanın konforunu olumsuz etkilediğini söyledi. Atriyal fibrilasyonun tedavisinde “kriyo- ablasyon” yöntemininçok yeni bir yöntem olmamasına karşın “zor bir işlem” olarak kabul edildiğiiçin nadir uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Büket, bu yöntemin önemine veavantajlarına dikkat çekti. Çarpıntısı nedeniyle adım atamayacak hale gelenkalp kapak hastası 66 yaşındaki emekli öğretmen Zeliha Tuncay’a kapakameliyatında önce kriyo-ablasyon  yöntemini uyguladıklarını belirten Prof. Dr.Büket,  şöyle konuştu:“Normalde kulakçıktan çıkan uyarılar dengeli ve düzenlidir.Atriyal fibrilasyon olduğunda, kulakçıkların birçok yerinden, normalin dışındadüzensiz uyarılar çıkar. Ritim bozulduğunda kalp, hem düzensiz hem de normaldenhızlı atar. Bu da hastamızda olduğu gibi sıkıntıya yol açar. Kapak hastalarındaritim bozukluğunun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Çünkü kapak değiştirilse detamir edilse de çarpıntı devam eder.  Enönemli tedavi yöntemlerinden biri  dedondurma yöntemi.  Ablasyon probununiçinde azot protoksit var, eksi  70dereceye geliyor. Kapak ameliyatından önce bununla kalbin içini donduruyoruz.  Yani düzensiz ritim yollarını kapatıyoruz veuyarılar yine normal yollardan gelmeye başlıyor.  20/25 dakika süren bu işlemden sonra kapakdeğiştirme ya da tamir ameliyatına geçiyoruz. Hastamızın da bir kapağı değişti,diğeri tamir edildi. Çarpıntılarından kurtuldu. Atriyal fibrilasyonda kalbindüzenli kasılması bozulduğu için kalbin performansı azalır. Bu tedavi kalpdebisini artırdığı için hastanın kalp yetmezliği  riskine girmesi azalıyor. Yine ritimbozukluğunda kulakçıklar tam kasılmadığı için kan akışı yavaşlar, bu dapıhtılaşmayı artırır. Tedavi edildiğinde ise emboli riski de azalır. KentHastanesi olarak bu yöntem rutinimize girdi.”

Öte yandan yıllardır kalp kapak hastası olmasına karşın,geçtiğimiz yaz başlayan çarpıntısı nedeniyle yürüyemez hale geldiğini belirtenbir çocuk annesi Zeliha Tuncay, “Mitral kapak yetmezliği yıllardır vardı.Kontroller altındaydım. Ameliyatlık bir durumumun olmadığı söyleniyordu. Amaöyle bir ritim bozukluğu başladı ki, adım atamıyordum.  İki adım ötemdeki telefonu alıp konuştuğumda,karşımdaki “koştun mu” diye soruyordu. Şimdi çok iyiyim, çarpıntım bitti,tansiyonum normale döndü. Doktoruma çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv