KALP İLGİ İSTER

  • 0
  • 596
KALP İLGİ İSTER
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişinin kalp yetersizliği yaşadığı, buna karşı tuz, yağ, şeker kullanımına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Doğru beslenmenin hastalıkların oranlarını azalttığını aktaran uzmanlar, obeziteden kaçınılmasını, tansiyonun kontrol altında tutulmasını ve her gün düzenli egzersiz yapılmasını önerdi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl, Türkiye’de ölümlerin yüzde 39,8’inin dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığını belirterek, “Ülkemizde kalp krizi oranları dikkat çekici boyutlardadır. Özellikle, kişiler hastaneye ulaştırılıncaya kadar yaklaşık yüzde 20, hastaneye ulaştıktan sonra ise yüzde 10’nunda kalp krizi ölüm nedeni olarak görülmektedir. Kalbi besleyen koroner arterlerin çeşitli nedenlerle kalbi besleyememesi sonucu ortaya çıkan tablo kalp krizini oluşturuyor. Sigara içmek, sağlıksız beslenmek, aşırı kilo, egzersiz azlığı, yüksek tansiyon, sürekli stres, hipertansiyon, diyabet gibi etkenler risk faktörlerini oluşturuyor. Bu nedenle doğru beslenme ve egzersizin hayatımızda büyük bir rol oynaması gerekiyor” dedi.

Kriz Geldi ise Ne Yapmalı?
Kalp krizi geçirdiği anlaşılan bir hasta için öncelikle 112 acil servisin aranması gerektiğini kaydeden Kızıl, hastanın mutlaka dinlendirilmesini, hareket ettirilmemesi gerektiğini söyledi. Sıkı giysilerin gevşetilmesinin yararlı olacağını aktaran Kızıl, “Kalp krizi yaşadığı düşünülen hasta için ilk öncelikle 112 aranmalıdır. Ülkemizde 112’sisteminin gelişmesi ve paramediklerin sisteme girmeleri sonucunda ölüm oranları önemli oranda azalmıştır. Bu durum ilkyardım eğitimleri ve halkın bilinçlendirilmesi sonucunda ölüm ve sakat kalma oranları daha da azalacaktır” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv