Kalp sağlığını korurken sporu abartmayın

Düzenli egzersiz ve bilinçli yapılan sporun kalp sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Uzmanlar, hareketsiz yaşamın birçok hastalığa davetiye çıkardığını ve kalp sağlığı açısından risk faktörü olduğunu ifade ediyor.

  • 0
  • 465
Kalp sağlığını korurken sporu abartmayın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Düzenli egzersiz ve bilinçli yapılan sporun kalp sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Uzmanlar, hareketsiz yaşamın birçok hastalığa davetiye çıkardığını ve kalp sağlığı açısından risk faktörü olduğunu ifade ediyor.  

Düzenli ve bilinçli şekilde yapılan egzersiz, kalp sağlığını koruyarak uzun ve kaliteli bir yaşam imkanı sunuyor. Egzersiz yapan bireylerde kan yağı profilinde, vücut ağırlığı, kan basıncı ve kan şekerinde düzelmeler görülürken, hipertansiyon, şeker hastalığı, koroner kalp hastalığı, kemik erimesi, depresyon ve hatta bazı kanser türlerinin gelişme riski azalıyor.  

Tüm bu olumlu etkilerine rağmen bilinçsiz yapılan sporun ölümcül sonuçlarının olabileceği kaydeden Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Akdeniz, ailesinde genç yaşta kalp krizi geçiren veya ani kalp durması olanlar ile 50 yaş üstü kişilerin risk grubunda olduğunu söyledi. Egzersiz sırasında yaşanan ani tansiyon düşmesi, bayılma ve kalp durmasının altında henüz teşhis edilememiş kalp sorunları olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Bahri Akdeniz, “Spor sırasında gelişebilen olumsuzluklar ve ani kalp durmasının nedenleri gençlerde daha çok kalbin elektriksel aktivitesi ile ilgili kalıtımsal ritim bozukluğu ve kardiyomiyopati denilen yapısal kalp hastalıkları iken, 50’li yaşlardan itibaren kalp krizi en öenmli neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişiler hastalıklarını bilmeden spor yapabilir ve hastalığın ilk ortaya çıkışı spor esnasında olabilmektedir. Spor öncesinde esneme ve germe hareketleri yapılmalı, kardiyo egzersizleri ile vücut ısıtılmalıdır. Çünkü ısınmadan yapılan spor, kalpte ani yüklenmeye neden olur. Koroner damar hastalığı olanlarda kalp krizine, ani kalp durmasına neden olarak ölümcül sonuçlar yaratabilir. Spor, yaşa uygun şekilde kalbi yormadan yapılmalıdır” dedi. 

SAĞLIK KONTROLÜ YAPTIRIN
Spor yapmak isteyenlerin, herhangi bir kalp hastalığı olmasa bile uzman hekime danışması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Akdeniz şunları söyledi:

“Gençler, ortaokul lise çağlarında okul ya da spor kulüplerinde spor yapmaya başlıyor. Bu nedenle aileler, spor hayatının başındaki çocuklarının kalp sağlığını düşünmeliler. Ailesinde kalp hastalığı hikayesi olanlar risk grubu içerisindedir. Kalp sağlığını korumak için haftada 5 gün, 30’ar dakikalık tempolu yürüyüşler faydalı olacaktır. Ancak spor aktivitesini abartmamalı, egzersizler sırasında nefes nefese kalınmamalıdır. Bu durum faydadan çok zarar getirir. Spor yaparken göğüste sıkışma, yanma ve nefes darlığı ortaya çıkarsa spor faaliyeti hemen bırakılmalı ve vakit geçirmeden uzman hekime danışılmalıdır.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv