Kanal tedavisi korkusu tarih oluyor

  • 0
  • 1.082
Yazı Boyutu:

Dişlerinde problem yaşayan hastalar korku ve ihmal sebebiile tedavilerini geciktirmekte, ağrılarını çoğunlukla hekime başvurmadaneczanelerden aldıkları ‘reçetesiz antibiyotikler’ ile tedavi etmeye çalışmaktadır.Bunun sonucunda daha sonraki antibiyotik gereksinimi olan ciddi hastalıklardadirenç gelişimine bağlı olarak antibiyotikler etkisiz kalmaktadır.

“Gereksiz antibiyotik kullanımı tedaviye olumsuz etken”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği FakültesiEndodonti ABD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Davut Çapar, kendilerinebaşvuran hastaların birçoğunun gereksiz yere antibiyotik kullandığını, kanaltedavisi ile kolaylıkla iyileşebilecek enfeksiyonların gereksiz antibiyotikkullanımına bağlı olarak kemik içerisinde hapsolarak tedaviyi zorlaştırdığınısöyledi.

“Kalp ve iltihabi romatizmal hastalıkları olanlar dikkat”

Diş çürüklerinin tedavi edilmediği süreçte daha zahmetli vemasraflı olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çapar, “Diş çürüğünün ilerlemesinebağlı olarak hastalarda kendiliğinden başlayan uzun süreli ağrılar ve geceuykudan uyandıracak derecede şiddetli ağrılar meydana gelmektedir. Bu süreçtediş canlılığını kaybetmeye başlar ve dişin içerindeki enfeksiyon kemiğe veçevre dokulara yayılır. Böylece mikroorganizmalar kana yayılarak özellikle kalpve iltihabi romatizmal hastalıkları olan kişilerde ciddi bir problem teşkiletmektedir” diye konuştu.

“Kanal tedavisinde yüksek başarı oranı”

Oysa ki hastaların erken çürük döneminde tedaviyegeldiklerinde kolay ve hızlı bir şekilde dolgu işlemi ile tedavilerinibitirildiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Çapar, “Tedavinin başarısını etkileyen enönemli etken ise tedaviye başlanılan zamandır. Hastalarımız kanal tedavisi ileyüksek başarı oranlarında tedavi edilmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesisonucunda kanal tedavisi prosedürleri çoğu durumda tek seansta ağrısız birşekilde başarıyla bitirilebilmektedir” dedi.

“Hastalardan çekilen film sayısında azalma yaşanıyor”

Kanal tedavisi alanında yaşanan teknolojik gelişmelersayesinde tedavi sürecinin kısaldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çapar, tedavisırasında dişin boyunu hesaplamaya yarayan elektronik cihazlarınyaygınlaşmasına bağlı olarak hastalardan çekilen film sayısında azalma yaşandığınıaçıkladı. Bu konuda artık hastalarında bilinçlenmeye başladığını belirten Yrd.Doç. Dr. Çapar, Hastalarımız gün geçtikçe bilinçlenmekte ve dişlerinin çekimiyerine doğal dişlerini korunmasını tercih etmektedir. Bu sayede daha masraflıolan ve uzun zaman alan tedavi prosedürlerine gerek kalmamaktadır. Hastalardişlerine uygun bir şekilde bakım yapar ve hekimlerine düzenli olarak kontrolegiderlerse, kanal tedavisi olan dişlerini ömür boyu ağızlarındatutabilmektedir” şeklinde konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv