KANSER HAFTASI KAPSAMINDA, UZMANLAR “KANSERE” DİKKAT ÇEKTİ

  • 0
  • 858
KANSER HAFTASI KAPSAMINDA, UZMANLAR “KANSERE” DİKKAT ÇEKTİ
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) ve Onkoloji Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen “Kanser Haftası Farkındalık Eğitimi Serisi” kapsamında Prof. Dr. Nur Olgun ve Prof. Dr. İlhan Öztop bilgilendirme sunumu yaptı. Prof. Dr. Olgun, Türkiye’de ve dünyada kanserin nedenleri konusunda bilgi verirken, Prof. Dr. Öztop, kanserin belirtileri ve türleri hakkında konuştu.

DESEM’de gerçekleşen etkinlikte konuşan Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nur Olgun, kanserin günümüzde bilinenin aksine  artmadığını, sadece daha rahat tanı konulabildiği için görünür hale geldiğini söyledi. Çocukluk çağı kanserlerinin genelde genetik faktörlerden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Olgun, “Çocuklarda en çok lösemi, beyin ve lenfoma kanserleri görülüyor. Erişkinlerde ise kanserinin birçok nedeni olabiliyor. Beslenme, çevre, güneş ışınları, radyasyon, virüs ve bakteriler, bazı kimyasal maddeler ve kalıtım gibi pek çok etken, nedenler arasında yer alıyor. Beslenme ile yüzde 80 kanser önlenebilir. Akdeniz tipi beslenmeden bahsediyorum. Yani, sebze ağırlıklı, balık ve bol meyve içeren bir yemek kültürü ile kanser riskini azaltabilirsiniz” dedi.

 Kanser sıklığının arttığı ülkeleri ve kanser türlerini açıklayan Prof. Dr. Olgun, şöyle konuştu: “ABD’de kalın bağırsak, İngiltere’de akciğer, Brezilya’da rahim ağzı, Çin’de karaciğer, Japonya’da mide, Avustralya’da deri kanseri vakaları yüksektir. Güneş ışınları kansere yakalanmada çok etkilidir. Mutlaka şapka takın ve özellikle saat 11.00 ile 16.00 arasında güneşlenmeyin. Nükleer santraller de radyasyon yaydıkları için kanserin en önemli nedenlerinden biridir. Tüm dünya nükleer santralleri kapatırken, bizde yeni açılmaya çalışılması ne kadar mantıklıdır. Kanserde, virüsler çok önemlidir. Çok eşlilik en önemli etkendir. Hepatit ve öpücük hastalığını geçirenlerde risk yüksektir. Ayrıca evlerimizde bulunan radon gazı akciğer kanserine neden oluyor. Evlerimizi bol bol havalandıralım.” 

Onkoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Öztop ise, sebebi belli olmayan öksürük, öksürürken kan gelmesi, yeni gelişen ses kısıklığı, nedeni açıklanamayan kilo kaybı, memede ortaya çıkan ağrısız şişlik, iyileşmeyen yaraların kanserin belirtileri arasında yer aldığını ifade etti.
Prof. Dr. Öztop, kanserde en önemli noktanın erken tanı olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: “Baş boyun bölgesi kanserlerinin belirtileri arasında ağız içinden iyileşmeyen yaralar ya da kitleler, ağız renginde herhangi bir değişiklik, ağrılı yutma ve yutma güçlüğü, işitme kaybı, sebat eden burun tıkanıklığı ya da ses kısıklığı yer almaktadır. Akciğer kanserlerinde ise uzun süreli öksürük, öksürürken kan gelmesi, ses kısıklığı, nefes darlığı, iyileşmeyen akciğer iltihabı, göğüste ağrılar belirtiler arasındadır. Meme kanserinde, memede ortaya çıkan herhangi bir sertlik ve kitle, meme uçlarından gelen akıntı ya da kanama, meme üzerindeki ciltte değişiklik, koltuk altında ele gelen sertlik ya da kitlelere dikkat edilmesi gerekiyor.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv