Kanser tedavisinde “sanal hekim” uyarısı

  • 0
  • 955
Yazı Boyutu:

Medikal Onkolog Prof. Dr. Mehmet Alakavuklar tıbbi tedavinin yanında arayış içinde olan kanser hastası ve yakınlarına “sanal hekim” uyarısında bulundu. Kanser tedavisinde hekimlerin en büyük rakibinin internet olduğunu belirten Prof. Dr. Alakavuklar, “Kimi hastalar bazı sitelerdeki bilgilerin doğru olduğuna inanıp önerileri uyguluyor. Oysa kemoterapi bir kimyasal süreç ve ilaçla etkileşim tedaviyi olumsuz etkileyebilir, hastaya farklı zararlar verebilir. Hastalar internet bilgisini mutlaka hekimiyle paylaşmalı” dedi.
Tedavideki yeni yaklaşımların da gündeme getirildiği 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda İzmir Kent Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Alakavuklar, hastaları “internet bilgileri”ne karşı dikkatli olmaya çağırdı. Alakavuklar, hasta ve yakınlarının hastalık konusunda ne kadar bilgilenirse tedavi sürecinin o kadar başarılı olduğunu, hastalara bilgilenmeleri önerisinde bulunduklarını söyledi. Alakavuklar, şunları söyledi:
 
İnternet bilgi bombardımanı
“Hastalarımıza okuyun, öğrenin bizimle tartışın, ne kadar bilgilenirseniz o kadar yararlı olur, diyoruz. Ancak burada karşımıza bir bilgi bombardımanının yapıldığı internet çıkıyor. Bizim önemli rakiplerimizden bir tanesi internet. Çünkü insanlar bu süreç içerisinde bir arayış içinde. Ne yapacaklarını bilemiyorlar, her türlü bilgiye, öneriye açık oluyorlar. Ama hangi bilginin doğru, zararsız olduğunu bilmiyorlar. Yanlış bilgiler onları daha da perişan edebiliyor. Onlara doğru bilgiye ulaşabilecekleri siteler öneriyoruz. Bunlardan edindikleri bilgileri de bizimle paylaşıp kafalarındaki soruları sormalarını istiyoruz. Ama bazı hastalar internetten öğrendikleriyle kendilerine yapılan tedavinin doğru olup olmadığını test etmeye, ilaç dışında bir şey kullanılıyor mu onu öğrenmeye çalışıyorlar. Genelde kanser konusu belli ölçüde çaresizlikle örtüştüğü için insanlar tedavinin yetersiz kalacağı korkusuyla yanında başka bir şeyler daha almak istiyor. İşin içine alternatif tedaviler dediğimiz grup da giriyor.   Bize onu kullanayım mı kullanmayayım mı diye soruyor. Hastalara  tedavinin zaten kimyasal bir süreç olduğunu, bu süreçte tedavinin dışında alınacak herhangi bir bitkinin kimyasal temelde birbiriyle etkileşebildiğini, bunların karaciğere, akciğere dokunabileceğini söylüyoruz.  Ondan dolayı günlük yiyecekler dışında bir şey kullanmalarını pek önermiyoruz. Ancak tedavi bittikten sonra kullandığı ilaç yoksa doğal çerçevede olmak şartıyla kullanabileceklerini söylüyoruz.”
 
MEME KANSERİ İLACI ÖRNEĞİ
Prof. Dr. Alakavuklar, kanser hastalarının aynı zamanda yüksek tansiyon, şeker, obezite gibi  başka sağlık sorunlarının da olabileceğine dikkat çekti. Hastanın kilo vermek için kullandığı bitkisel kökenli çayın bile kanser tedavisinde etkileşim yapıp başka organlara zarar vereceğini vurgulayan Alakavuklar, “Örneğin meme kanserinde kullandığımız bir ilaç var. Yıllar içinde anlaşılmış ki bu ilaç bir antidepresif ilaçla birlikte kullanıldığı zaman o antidepresif ilaç onun metabolizmasını engelleyebiliyor ve ilacın etkisini azaltıyor. Yani kanser tedavisi sırasında etkileşim önemli olduğu için başka ilaçlar birlikte kullanılmamalı. Tıp kanser konusunda önemli gelişmeler kaydetti. İlla yetersiz  diye başka bir arayış içine girmeden, ot ve başka şeyleri kullanmadan önce var olan standartların da oldukça yeterli olduğuna güvenmek, onları uygulamak gerekir” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv