Kanserde Erken Tanı Cerrahi Başarıyı Artırıyor

Kanserde erken teşhisin önemine değinen Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. A. Serhat Gür, 100’den fazla kanser çeşidi olduğunu, Türkiye’de en sık rastlanan kanser türlerinin erkeklerde akciğer, prostat, mesane, kalın bağırsak kadınlarda ise meme, tiroid ve kalın bağırsak kanseri olduğunu belirtti.

  • 0
  • 589
Kanserde Erken Tanı Cerrahi Başarıyı Artırıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kanserde erken teşhisin önemine değinen Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. A. Serhat Gür, 100’den fazla kanser çeşidi olduğunu, Türkiye’de en sık rastlanan kanser türlerinin erkeklerde akciğer, prostat, mesane, kalın bağırsak kadınlarda ise meme, tiroid ve kalın bağırsak kanseri olduğunu belirtti. Doç. Dr. Gür, kanser tedavisinde uygulanan cerrahinin hastanın tedavisi ve yaşam konforu için olumlu etki yaratacağını belirterek toplumda var olan "Tümöre bıçak değerse yayılır" inanışının tamamen yanlış olduğunu söyledi. Özellikle erken dönemde tanı konmuş meme, kolon, pankreas, tiroid ve mide gibi birçok kanser türünde cerrahinin öncelikli tedavi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Gür, ileri evrede yapılan ameliyatların tedavi amacından çok hastanın yaşam konforunu artırmak için uygulandığını söyledi.

MEME TAMAMEN ALINMIYOR
Türkiye'de ve dünyada sık görülen meme kanseri vakalarına uygulanan cerrahi yöntemler hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Gür, "Meme kanseri, artık meme tamamen alınmadan da tedavi edilebilmekte. Onkoplastik meme cerrahisi teknikleri sayesinde kanserli dokuların çıkarılmasının yanında meme estetiğini de sağlamak mümkün olabiliyor. Özellikle 40 yaş sonrası kadınların erken teşhis amacıyla yılda bir kez mamografi çektirmeleri önerilmektedir" diye konuştu.

Kanseri tetikleyecek unsurlara dikkat çeken Doç. Dr. Gür, "Öncelikle kanser konusunda toplum bilinçlenmeli ve farkındalık yaratılmalı. Kanser oluşumunu artıran obezite, alkol, sigara kullanımı, stres, hava kirliliği gibi faktörleri azaltmak kanseri önlemede etkili bir yoldur. Ailesinde kanser öyküsü bulunan kişilerin de eğer şüphelendikleri bir durum varsa gecikmeden mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmeleri önerilmektedir. Ayrıca kişinin aile öyküsü ya da şikayetleri doğrultusunda mamografi, kolonoskopi, PSA, smear testi vb. gibi teşhis amaçlı yapılan uygulamaları yılda bir kez yaptırmaları gerekmektedir" ifadelerinde bulundu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv