Kanserden korunmak elinizde

  • 0
  • 932
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi ‘Sağlıkta Buluşma Günleri’ kapsamında Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘Alternatif ve Tamamlayıcı Tedaviler - Kanser’ konulu seminer düzenlendi. Seminere çok sayıda vatandaş katıldı.

Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Bölüm Dalı Doktorlarından Doç. Dr. Canfeza Sezgin ‘Alternatif ve Tamamlayıcı Tedaviler - Kanser’ üzerine verdiği bilgiler vatandaşın büyük ilgisini çekti. Kanserden korunmada tamamlayıcı yaklaşımlar üzerine bilgiler veren Doç. Dr. Canfeza Sezgin, kanserlerin %30-40’nın beslenme tarzı ve egzersiz ile engellenebileceğine dikkat çekti. Sezgin, “Besinlerde kansere neden olabilecek maddeler olabileceği gibi kansere karşı koruyucu maddeler de bulunmaktadır. Bu nedenle beslenme tarzında yapılacak değişikliklerle bazı kanserlerin riski azaltılabilir” dedi.

Vatandaşları günde en az beş porsiyon meyve ve sebze tüketmeye çağıran Dr.Sezgin, katı meyve ve sebze tüketiminin suyuna göre daha çok yarar sağlayacağını vurguladı. Renkli gıdaların tercih edilmesi gerektiğine değinen Sezgin şunları söyledi:  ” Özellikle koyu yeşil sebzeler brokoli, yeşilbiber gibi. Sarımsak, dutgiller ve soya çokça tüketilmeli. Domates, yeşil çay, zerdaçal da kanserden korunmada etkindir. Diğer bitkisel gıdalardan en az yedi porsiyon tüketilmeli. Bunlar; yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, bakliyat ve tam buğday ekmeğini kapsar. Balık veya kümes hayvanları için porsiyon kısıtlaması yoktur ama meyve ve sebze alımını kısıtlamayacak şekilde tüketilmelidir. Günlük olarak kırmızı et tüketiminin pişmiş ağırlığı ise 85 gr. ile sınırlandırılmalıdır.”

Sezgin, sebze ağırlıklı beslenmelerine karşın kilo konusunda dertleri olan vatandaşlara, sebze yemeklerinde ve salatalarda sos, yemek sosu tüketimini sınırlandırmalarını önerdi. Sezgin, “Kızartma çok azaltılmalı. Margarin ve tereyağı kullanmaktan kaçınmalı, onun yerine zeytinyağı ağırlıklı beslenmeli. Daha çok fırın veya buharda pişirme tercih edilmeli. Yemeklere baharat ve şifalı bitkiler de katılabilir. Kişiler “sebze yiyorum ama yine de kilo alıyorum.” Diye şikayet ediyorsa, bütün bu saydıklarıma dikkat etmeyişindendir” diye konuştu.

Kilo artışının veya şişmanlığın kanser riskini artırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Canfeza Sezgin de egzersizin kanser riskini azaltabileceğini, fiziksel olarak aktif insanlarda kanser riskinin düşük olduğunu belirterek, haftada beşgün 30 dakika egzersiz yapılmasını önerdi.

Sezgin sonuç olarak;  kanser riskinden korunmak için en başta kişinin yaşam alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini ve egzersizle, gıdaya dikkat ederek, sigara içmeyerek, alkolü kontrollü kullanarak kanser riskinden büyük ölçüde korunabileceğini söyledi. Doç. Dr. Canfeza Sezgin, seminer sonrasında vatandaşlardan gelen soruları da cevapladı. Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, halkın büyük ilgisini çeken sağlık konuları üzerine çeşitli seminerler verdiklerini, haziran ayına kadar da bu seminerlerin devam edeceğini söyledi. Başkan Tartan, sosyal belediyecilik anlamında sağlık çalışmalarına önem verdiklerini ve halkı sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Tartan, “Sağlıklı yaşam için en başta doktorumuzun da dediği gibi alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekli. Yaptığımız parklara spor aletleri koyarak vatandaşımızı spora teşvik etmeye çalışıyoruz. Düzenlediğimiz çeşitli sağlık seminerleri ile vatandaşlarımızı daha bilinçlendirmeye gayret ediyoruz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv