Kanserin en önemli nedeni teknolojik yeniliklerin getirdiği modern hayat

  • 0
  • 942
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji HastanesiÖğretim Üyesi Prof. Dr. Canfeza Sezgin “Dünya Kanser Günü” nedeniyle kanserleilgili yeni tedavi yöntemleri ve modern tıbbınonayladığı tamamlayıcı tedaviler hakkında bilgi verdi. “Hangi Kansere HangiBitki” isimli kitabı da bulunan Prof. Dr. Sezgin, “ Kansertedavisinde tamamlayıcı olarak ‘Yeşil Tedavi’ uygulamaları tedavinin başarışansını yüzde 20 – 30, yaşam kalitesi yüzde 60 – 70 oranında arttırıyor” dedi.

KANSERNEDEN ARTIYOR?
Prof.Dr. Sezgin, “Kanser, günümüz dünyasının en önemli sağlık sorunlarından birisiolup ölümlerin yaklaşık yüzde 25’ inden sorumludur. 2030 yılında tüm dünyadayılda 22 milyon yeni tanılı kanser hastası olacağı ve günümüze göre kanserhastası sayısının yüzde 75 artacağı beklenmektedir. Teknolojik yenilikleringetirdiği modern hayat insanoğlunun son 50 yılına damgasını vururken getirdiğikolaylıklar yanı sıra beslenme tarzının bozulmasına, çevresel kirliliğinartmasına, fiziksel ve ruhsal stresin artmasına, alkol ve sigara tüketimininartmasına, insanların daha da hareketsizleşmesine neden olmaktadır. Bencekanserin en önemli artış nedeni bunlardır” diye konuştu.

Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 162bin kişiye kanser tanısı konduğunu belirten Prof.Dr. Sezgin,  “Kanser görülme sıklığı erkeklerdeyüz binde 269, kadınlarda ise yüz binde 173’ tür. Erkeklerde en sık görülenkanser yüzde 28 ile akciğer, kadınlarda ise yüzde 24 ile meme kanseridir.Ülkemizde kanserin tipleri açısından bölgeler arasında farklılıklarolabilirken, kanser görülme sıklığı bölgelerde benzerdir” dedi

KANSERDENNASIL KORUNALIM?
Düzenli egzersiz yapmak,sigara-alkol kullanmamak, stres ile mücadele edebilmek, koyu yeşil renklisebzeleri tüketmek, kiloya dikkat etmek kanser riskini %60-70 azalttığınısöyleyen  Prof.Dr. Sezgin,  “Özellikle ‘yeşilkemoprevensiyon’ dediğimiz belli doğal bileşenleri içeren gıdaları daha sıktüketebiliriz. Bunların başında sülforafandan zengin brokoli (haftada 2-3porsiyon), kateşinlerden zengin yeşil çay (günde 2-3 fincan), likopenden zengindomates (haftada 4-5 adet özellikle pişmiş domates), selenyumdan zengin fındık(günlük yarım avuç), ay çekirdeği (günlük yarım avuç), balık (haftada 3porsiyon), et (haftada 150 gram yağsız), yumurta (haftada 3 gün birer adet),mantar (haftada 2-3 porsiyon), tahıl (günde 3-5 ince dilim tam buğday, kepek vsekmeği), soğan (özellikle kırmızı soğan günde 1-2 adet), sarımsak (günde 1-2diş) gibi gıdalar gelmektedir” diye konuştu.

Kanser tanısı konduktan sonrahastaların kendilerine uygun beslenme, egzersiz ve psikolojik yardım programıalmalarının yararlı olacağını ifade eden Prof.Dr. Sezgin, “Bilimsel çalışmalar son yıllarda, kanser başta olmak üzere çeşitlihastalıklarda korunma ve tedavide faydalı bir şekilde kullanılabilecek doğaltamamlayıcı tedaviler üzerine yoğunlaşmıştır. Bu yaklaşıma ‘Yeşil Tedavi’konsepti denmektedir. Binlerce yıldır geleneksel tedavide kullanılan doğal –bitkisel ürünlerin etkinlik ve yan etkileri ile ilgili ciddi bilgi birikimibulunuyor. Bu da ‘Yeşil Tedavi’ konseptinin temelini oluşturuyor. Kansertedavisinde tamamlayıcı olarak ‘Yeşil Tedavi’ uygulamaları tedavinin başarışansını yüzde 20 – 30, yaşam kalitesi yüzde 60 – 70 oranında arttırır. Bunedenle gelişmiş ülkelerde yeşil tedaviler kanser tedavisinin bir parçasıdır.Benim de bu konuda bilgi sahibi bir tıbbi onkoloji uzmanı olarak tedavilerimdefaydalanıyorum, çok da yararını görüyorum. Hastaların bunları gelişi güzeldeğil tıbbi onkoloji uzmanının gözetiminde kullanmaları daha doğru olur” dedi.

SÜTKANSER YAPAR MI ?
Sanayi tipi üretilen sütün fazlatüketildiği ülkelerde tüketime paralel olarak meme, prostat ve kalınbağırsakkanseri riskinde artış olduğu söyleyen Prof.Dr. Sezgin, “Bunda etken olarak sütün kendisinden ziyade süt verimininarttırılması için hayvanlara büyüme faktörlerinin ve antibiyotiğin yoğun olarakkullanılması olduğu öne sürülüyor. Bu zararlı maddeler de daha çok sütünyağında birikiyor. Organik, doğal ortamda yetişen hayvanların sütünün ise buriski arttırmadığı saptanmış. Süt önemli bir besin kaynağı olduğu için organiktüketilmeli veya yağı azaltılmış sanayi tipi süt ürünleri tercih edilmelidir”diye konuştu.

Prof.Dr. Sezgin, “Son yıllarda kanserin tanısında kullanılan radyolojik görüntülemeyöntemleri, cerrahi teknikler, radyoterapi tekniklerinde olan gelişmeler iletedavide kullanılan kemoterapi, akıllı ilaçlar ve kanser aşıları gibiseçeneklerin artmasıyla kanser tedavisinde ciddi yol alındı” dedi.


Akciğerkanseri, prostat kanseri, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalınbağırsakkanserinin erken tanı ve taramasının mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Sezgin,   “Böylece daha erken yakalanan kanserintedavisi ve tamamen iyileşme şansı daha fazla olmaktadır. Kanserde tanı erkende konsa geç de konsa korkmasınlar, en kısa sürede kanser tedavisininbaşlatılması için onkoloji uzmanıyla görüşsünler. Değerli zamanlarını ve iyiolan genel durumlarını reklamlara kanıp onkoloji uzmanı olmayan kişilerinelinde harcamasınlar. İleri evre kanseri olup yıllarca yaşayan çok sayıdahastam var. Herkes için her zaman bir umut vardır”  dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv