Kara Afrika Sanatı Folkart Gallery’de

  • 0
  • 2.878
Kara Afrika Sanatı Folkart Gallery’de
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gazeteci – Yazar Hıfzı Topuz’un 1961’den bu yana Afrika ülkelerinden, Fransa’daki açık arttırmalardan topladığı ve dünya müzelerinde eşlerine az rastlanır masklardan oluşan 400 parçalık koleksiyonundan oluşan “ ” sergisi Folkart Gallery’de açıldı.

Sergi açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta iş, cemiyet ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
Koleksiyonda yer alan ve Senegal, Fildişi Sahili, Mali, Kongo, Angola gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 24 ülkede bulunan 50’nin üzerindeki kabilenin eserleri sanatseverlerin beğenisini kazandı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Folkart kurulurken sanatın sadece isimlerinde yer aldığını, ama artık içlerinde de sanat olduğunu söyledi. sergisi Folkart Gallery’i açılışından bu yana On ay gibi kısa bir süre içinde çok önemli uluslararası üç sergi düzenlediklerini ve düzenlemeye de devam edeceklerini belirten Sancak, “Her ne kadar işadamı kimliğimle karşınızda olsam da benim için önemli olan satışı yapılan dairelerin sayısı, metre karesi ya da binaların kat sayısı değil, bu içinde bulunduğumuz galeriyi, bu güne kadar 45 bin kişinin ziyaret etmesidir. Ya da 20 bin öğrenci arkadaşımızın burayı ziyaretleridir. Çünkü sanatın rakamları geleceğimizi aydınlatan en önemli ışıktır.  Evet biz sanata, sanatın gücüne inanıyoruz. Çünkü o hep güzelden doğrudan, kardeşlikten ve de barıştan yanadır” dedi.

Uzun yıllar UNESCO Genel Merkezi’nde Türkiye’yi temsil eden duayen gazeteci Hıfzı Topuz ise yaptığı konuşmada; 50 yıla yakındır bu eserleri topladığını ve şimdiye kadar büyük bir özenle koruduğunu ifade eden Hıfzı Topuz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu eserler sonkez burada sergilenecek ve daha sonra yerine gidecek. Afrikalıların el emeği göz nurundan para kazanmak gibi bir derdim yok en büyük isteğim bunların geniş halk kitleleri ile buluşması bu nedenle de değerlendirmek isteyenlere seve seve bağışlamaya hazırım yeter ki gelecek nesillere kalsın. Buradaki sergi bittikten sonra yine benim eve onlar için ayırdığım kata geri gidecekler, bunun kimseye bir faydası yok ki”dedi.

Topuz, sözlerini sergiyi de çok iyi anlatan Asaf Halet Çelebi’nin “Tahtadan Yaptığım Adam” şiiri ile tamamladı. 
Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ise konuşmasında Afrika kıtasınn kültürünü, yaşam biçimini, kültürel tarihini, görsel tarihini sunduğu için Hıfzı Topuz’a teşekkür edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
HIFZI TOPUZ
92 yaşındaki Hıfzı Topuz, İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans ve gazetecilik alanında doktora yaptı. İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanlığı görevini üstlendi. Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde Özgür Haber Dolaşım şefi olarak çalıştı. Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika'da kırsal basın projesini oluşturdu. 1962 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin, o zamanki adıyla Basın-Yayın Yüksek Okulu’nun kuruluşu için, Paris’te Unesco’nun merkezinde ilk projeleri hazırladı. 1974-75 yılları arasında TRT’de Radyolardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 1986’da halen başkanlığını sürdürdüğü İletişim Araştırmaları Derneği’ni (İLAD) kurdu. Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle çeşitli dergilerde diziler ve inceleme yazıları yazdı. Anadolu Üniversitesi, Galatasaray ve İstanbul Üniversiteleri iletişim fakültelerinde basın, radyo-televizyon tarihi, uluslararası iletişim ve siyasal iletişim dersleri verdi.

Afrika insanının dini ayin, düğün, cenaze, eğlence gibi kendilerine özgü ritüellerinde üzüntülerini, sevinçlerini, tanımlayamadığı varlıkları anlatmak için kullandığı masklar ve heykeller iki ay boyunca İzmirli sanat severler ile olacak.


TAHTADAN YAPTIĞIM ADAM

tahtadan yaptığım adam
ne yemek yiyor
ne konuşmak biliyor
kaskatı gözlerle
görünmez yerlere bakıyor
tahtadan yaptığım adam
hatırlıyor ki
bir zaman
nefes alan
ince ince yaprakları vardı
toprağı istiha ile yiyen
liften
ince ince ağızları vardı
tahtadan yaptığım adam
ağaçtan uzaklaştı
ve insana yaklaştı
yazık ki
ne insan oldu
ne ağaç
Doğan Hızlan, Hıfzı Topuz, Mesut Sancak
Ali İhsan Özgürmen, Mustafa Güçlü
Zekeriya Mutlu, Ender Yorgancılar
Nail Özkardeş, Erdoğan Tözge, Hamdi Türkmen
Hüseyin, İsmail Kuloğlu
Seray Küçük, Samira Aksoy
İlhan Başar, Berkay Eskinazi, İnci Sancak, Oya Demir

 Yonca- Bülent Zarif
Bülent-Merve Necimoğlu
Hüseyin Özgür Aslan, Cemil Şeboy

Mehmet – Sevinç Füzün
Levent- İnci Ürkmez
Hasan Ege Tütüncüoğlu, Temel Aycan Şen
Ogün- Oğuz Özcan
Deniz Gökşen
Ayşe Tatari, Filiz Eczacıbaşı Sarper
Emel Koç, Özlem Koç Şenoğlu
Ayfer – Hüseyin Valentino Erikçi


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bu kermes çocukların geleceği için

Coşkulu Bahar Festivali

Bu konser Çocuk acil ve yoğun bakım için

Birinci Yılda 14 yeni üye

Soylu’ya Vefa Gecesi

Tağıl, Gabon Fahri Konsolosu

Arşiv