Karaburun hukuksuz JES’e direndi ve kazandı

İzmir Valiliği’nin 16 ilçedeki 33 jeotermal enerji sahasına (JES) yönelik açtığı kiralama ihalesinin Karaburun ilçesini kapsayan kısmı, Belediye Başkanı Avukat İlkay Girgin Erdoğan’ın yürüttüğü hukuki mücadele sonucu iptal edildi.

  • 0
  • 390
Karaburun hukuksuz JES’e direndi ve kazandı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Valiliği’nin 16 ilçedeki 33 jeotermal enerji sahasına (JES) yönelik açtığı kiralama ihalesinin Karaburun ilçesini kapsayan kısmı, Belediye Başkanı Avukat İlkay Girgin Erdoğan’ın yürüttüğü hukuki mücadele sonucu iptal edildi.

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda dün (14 Kasım) gerçekleşen ihaleden üç gün önce, Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne bizzat dilekçeyle başvuran Başkan Erdoğan, Karaburun ilçesi ve Ildırı Körfezi bölgesinin 15 Mart 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) olarak tespit edildiğini hatırlattı.
Bu karara rağmen, Karaburun’da 1555 hektarlık alanda Jeotermal Kaynak Arama ve İşletme İhalesi yapılmasının yasal dayanaktan yoksun olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu durumun ihalelerde hukuki çerçeveye özen gösterilmemesinin açık kanıtı olduğunu belirtti.

ZEYTİN HASADINDAN KALKIP GELDİLER
Karaburun JES ihalesinin iptal edilmesinden mutluluk duyduklarını sözlerine ekleyen İlkay Girgin Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:  “Devletin en üst kurumu olan Cumhurbaşkanlığı ÖÇKB kararını verirken, bir başka devlet kurumunun bu durumu bile bile ilçemizde JES ihalesine çıkması ciddiyetle bağdaşmıyor. Bir hukukçu ve Karaburun’un bir sakini olarak, bu çelişkili durumu 11 Kasım’da Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne bağlı Koruma İzleme Dairesi Başkanlığı’na bizzat kaleme aldığım dilekçe ile aktardım. İlgili kurum, yapılan bu yanlışlıktan kısa sürede dönerek ihale günü Karaburun bölgesindeki “Eğlenhoca Sahası” ihalesini düşürdü. Bizler ayrıca ihale günü yaklaşık 300 hemşehrimizle birlikte şahsi başvuru haklarımızı kullanarak İzmir Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na itiraz dilekçelerimizi verdik. Öncesinde ise her akşam Eğlenhoca, Ambarseki ve Kösedere köylerimizde Karaburun Kent Konseyi öncülüğünde yurttaşlarımızla buluşarak hem halkımızı bilgilendirdik hem de eylem planımız hakkında bilgi verdik. Başta Karaburun Kent Konseyimiz olmak üzere, ilçemizdeki sivil toplum örgütlerine ve yurttaşlarımıza duyarlı davranışları ve direnişleri nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Ancak en büyük teşekkürü zeytin hasadından, mandalin bahçesinden kalkıp, hiçbir zorlama olmaksızın bizimle Konak Meydanı’na gelen; çocuklarının geleceğine, toprağına, suyuna, doğasına sahip çıkan hemşehrilerim hak ediyor. Hepsinin ellerinden öpüyorum.”

KARABURUN DOYUM NOKTASINDA
Karaburun’un rüzgâr enerjisi santrallerinin adeta istilasına uğrayan bir ilçe olduğunu hatırlatan Başkan Erdoğan, ilçenin doğasına, hayvansal üretimine ve endemik bitki yapısına zarar verecek bu tür yatırımları artık istemediklerini dile getirdi.
“Yarımadamız bu anlamıyla fazlasıyla doygunluğa ulaşmıştır” tespitini yapan Erdoğan, İzmir’in diğer ilçelerinde de tarıma, tarımsal ürünlere ve çevreye zarar veren ve kontrolsüz büyüyen JES’lere karşı yerel yönetimlerin öncülüğünde başlatılan girişimlere her türlü desteği vereceklerini dile getirdi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv