Karşıyaka’da sağlık seminerleri sürüyor

  • 0
  • 628
Yazı Boyutu:

KarşıyakaBelediyesi’nin Hipertansiyon İle Mücadele Derneği işbirliğiyle başlattığısağlık seminerlerinde bu kez “Kolesterol ve Kan Yağları Yüksekliği” ile“Hipertansiyon ve Kalp Ritim Bozuklukları” anlatıldı.  

Prof. Dr. ErtuğrulErcan ile Prof. Dr. Remzi Önder’in katıldığı seminerde kolesterolün damarsertliğine neden olduğu belirtilerek, “Kolesterol yüksekliğinin belirtisi yok.Ancak tetkikler sırasında ortaya çıkıyor. Önlem alınmaz ise damar sertliğioluşuyor” denildi. 

Uzmanlar, alınmasıgereken önlemleri de şu şekilde sıraladı: “Katı yağlardan mümkün olduğunca uzakdurulmalı, bunların yerine başta zeytin yağ olmak üzere sıvı yağlar tercihedilmeli. Hayvansal yağlardan özellikle kaçınılmalı. Şişmanlar mutlaka kaloriazaltmalı, hareketli bir yaşam ortamı sağlanmalıdır. Sosis, salam benzeriişlenmiş etlerden kaçınılmalıdır. Et olarak balık, tavuk ve hindi tercihedilmelidir. Sebze ve meyve her zaman tercih edilmelidir. Baklagiller ve posalıgıdalar her zaman tercih edilmelidir.” 

YÜKSEK TANSİYONA DİKKAT
 Doç. Dr. Uğur ÖnselTürk ile Doç. Dr. Sergan Saygı’nın konuşmacı olduğu seminerde ise yüksektansiyonun zararları anlatıldı. Günümüzde yüksek tansiyonun yüksek kan basıncınınötesinde kalp ve damar hastalıkları için bir risk faktörü olduğunu belirtenuzmanlar, “Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, inme, böbrek hastalıklarınıetkilemektedir. Çoğu zaman belirtisi de olmayabilir. Ancak baş ağrısı, kulakçınlaması, çarpıntı, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı ve burun kanamalarıolanlar kontrol edilmelidir” dedi. Günümüzde yüksek tansiyonun en önemlihastalıklardan biri olduğunu da belirten uzmanlar tuz tüketimininazaltılmasını, su sürekli içilmesini ve günlük yürüyüşler yapılmasını önerdi. 

Eğitim seminerleri 4Nisan 2014 Cuma günü saat 14.00’te Belediye Binası toplantı salonunda “Küreselbir salgın: Hipertansiyon” konusuyla sürecek. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Arşiv