Kas Nakli İle Şifa

Omuz, dirsek ve el hareketlerini-duyusunu sağlayan sinir ileti ağı (Brakial Pleksus) yaralanmalarında “kas nakli” hastaların imdadına yetişiyor.

  • 0
  • 774
Kas Nakli İle Şifa
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Omuz, dirsek ve el hareketlerini-duyusunu sağlayan sinir ileti ağı (Brakial Pleksus) yaralanmalarında “kas nakli” hastaların imdadına yetişiyor. Bu yaralanmanın genelde doğum travması ile bebek ve çocukluk yaş grubunda, erişkin yaralanmalarının ise genelde yüksek enerjili motor kazalarında oluştuğunu belirten Prof. Dr. A. Kadir Bacakoğlu,  “Serbest kas nakli tedavisi ağır pleksus yaralanmalı hastaların tedavisinde fonksiyon kazandırmaya yönelik zor ancak geç dönmede tek tedavi seçeneği” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji, El ve Mikrocerrahi Uzmanı Prof. Dr. A. Kadir Bacakoğlu, boyundan çıkan bir sinir ileti ağı olan Brakial Pleksus yaralanmasının kişinin omuz, dirsek ve el hareket yetisini yitirmesine neden olduğunu söyledi.  Bu yaralanmanın ancak cerrahi yöntemle tedavi edilebildiğini kaydeden Prof. Dr. Bacakoğlu,  her hastada sinir onarımıyla fonksiyon elde etme şansının bulunmadığını da sözlerine ekledi. Prof. Dr. Bacakoğlu, geçirdiği motorsiklet kazasında bu sinir ağının tümünün etkilendiği, sol kolu tümüyle felçli olarak kendisine başvuran Ersin Sezgin (29) adlı hastasına da böyle bir şansı olmadığı için “mikrocerrahi teknikle serbest kas nakli” yapmak zorunda kaldığını kaydetti, şöyle konuştu:

 “Bu hastalarda erken sinir cerrahileri sonrası eksik fonksiyonları kazandırmak için vücudun başka bir yerinden kası kola getirip özellikle günlük hayatta çok önemli olan dirsek kıvırma fonksiyonunu elde etmek gerekiyor. Ancak mikrocerrahi teknikle mümkün olan bu teknikle hastamızda bacaktan alınan kası omuzdan önkola doğru yerleştirildi. Bu kasın yaşaması için atar ve toplardamarları koltuk altında alıcı damarlara dikildi. Kasın kasılması için gerekli sinir aktivitesi de hastada kaburga altından çıkarılan üç adet sinirin bacak kası sinirine bağlanması ile gerçekleştirildi. Hastamızın cerrahisi 11 saat sürdü. 5. günde hastaneden taburcu edildi. Yaklaşık 1 yıl gibi bir rehabilitasyon süreci sonrası diğer benzer hastalarımızda olduğu gibi dirsek kıvırma fonksiyonunu kazanmasını bekliyoruz. Brakial pleksus yaralanmalarında geçmişe oranla daha etkili tedaviler yapabiliyoruz, bu hastada gerçekleştirilen serbest kas nakli tedavisi de ağır pleksus yaralanmalı hastaların tedavisinde fonksiyon kazandırmaya yönelik zor ancak tek tedavi seçeneği. Erişkin yaralanmalarının tedavisi bebeklik dönemine göre daha zor ve uzun sürelidir.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv