Kemeraltı esnafından 12 istek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret eden Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkan Semih Girgin; esnafa kişisel gelişim eğitimleri verilmesinden Esnaf Müzesi kurulmasına, esnaf korosu oluşturulmasından Kemaraltı için özel şarkı hazırlanmasına kadar 12 isteği iletti.

  • 0
  • 519
Kemeraltı esnafından 12 istek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret eden Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkan Semih Girgin; esnafa kişisel gelişim eğitimleri verilmesinden Esnaf Müzesi kurulmasına, esnaf korosu oluşturulmasından Kemaraltı için özel şarkı hazırlanmasına kadar 12 isteği iletti.   

Geçtiğimiz haftalarda Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanlığı'na seçilen Semih Girgin ile yaklaşık 100 kişilik Kemeraltı esnafı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen toplantıda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ile belediye bürokratları da katılırken Başkan Semih Girgin büyükşehirden 12 istekte bulundu.
 
Konuşmasına Turç Soyer'in önceki haftalarda söylediği sözlerle başlayan Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Uyuyan bir güzeldir İzmir, bir öpücük bekliyor. Biz öpeceğiz, biz uyandıracağız, ayağa kaldıracağız” demiştiniz. Eğer İzmir aşk ise Kemeraltı da o aşkın gerdanlığı olmalıdır. Bu gerdanlığı parlatacak değer katacak ise Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sizsiniz” dedi.

“SORGULAMA ZAMANI GELDİ”
Yıllarca sorunların giderilmesi için emek harcayan geçmiş dönem başkanlarına da teşekkür eden Girgin, “Lakin neden bir adım ileriye gidilmediğinin sorgulanma zamanının geldiğini düşünüyorum. Bizler bu çarşının, sokaklarının emanetçileriyiz. Esnafın içinde olmadığı günün koşullarına göre yenilenmeyen her atılım eksik kalmıştır” diye konuştu.

ESNAFA KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ
İzmir'in artık turizm odaklı bir şehir olması gerektiğine dikkat çeken Semih Girgin, “Bunun en önemli ayağı eğitimden geçiyor. Ahilik kültürü, şehir bilinci, psikoloji, etkili iletişim yöntemleri ve pazarlama teknikleri, çarşı ahlakı gibi eğitimler verilmeli. Bunun için esnaf odaları ve ticaret odamızdan destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

UNUTULAN MESLEKLER İÇİN ÇIRAKLIK CAZİP HALE GELMELİ”
Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere de sahip çıkmak istediklerini anlatan Girgin, “Bu mesleklerin kaybolmaması için çıraklığı cazip hale getirip bu alanlarda istihdam edilmesini sağlamalıyız. Böylece mesleğin kaybolmasını önleyebiliriz” dedi. Çarşı'nın alt ve üst yapı sorunlarına da dikkat çeken Girgin, çığırtkanlık, aydınlatma, otopark, yayalaştırma gibi konularda da belediyeyle birlikte çalışmak istediklerini vurguladı.

“TARİHİ BİNAYA TALİBİZ”
Yaklaşık 15 yıl önce Valilik tarafından derneğe tahsis edilen binayı, çıkan yangının ardından boşaltmak zorunda kaldığını kaydeden Semih Girgin, “Tarihi bina esnafımıza çok yakışmıştı. İlk göz ağrımız olan bu bina büyükşehir belediyesine ait. Uygun görürseniz tarihi binamıza  esnafımız talip olup, sahip çıkmak istiyor. Bu binanın alt kat salonunu ise Kemeraltı Esnaf Müzesi yapmayı hayal ediyoruz. Birçok esnafımızın atasından kalan metaryaller var. Geçmişin izlerini taşıyan bir makas, bir radyo, bir dikiş makınası, bakraç, zamanı durduran bir saat ve nicelerini burada sergileyebiliriz. Ayrıca esnafımız için eğitimleri ve projelerimizi de bina da hayata geçirebiliriz” dedi

KEMERALTI KOROSU VE ŞARKISI
Esnaf ve çalışanlarından oluşacak bir Kemeraltı Esnaf Korosu da kurmak istediklerini açıklayan Semih Girgin, “Müzik organizasyonları düzenlemek, hep beraber şarkı ve türkü söyleyeceğimiz, birlikteliğimizi arttıracak bir koro esnafı da vatandaşla kaynaştıracaktır. Yine Kemeraltımıza özel bir şarkı besteletmek istiyoruz. Bu şarkının klibi ise çarşının sokaklarında ve esnafımızla çekilebilir. Diğer bir hayalimiz ise önemli isimlerle sözlü tarihimize yönelik Kemeraltı sohbetleri, sergiler veya sunumlar yapılmasıdır” diye konuştu.

ÇARŞI AYDINLATILSIN; KONUTLAR ESKİ HALİNE DÖNSÜN
Büyükşehir Belediyesi'nin 'Kemeraltı Birimi' kurmasını da istediklerini sözlerine ekleyen Girgin, “Diğer yandan yaklaşan yeni yıl öncesi tarihi çarşının sokakları yılbaşı süsleri ve aydınlatmalarıyla donatılıp 2020'ye ışıl ışıl girilmeli. Yine unutmamak gerekir ki, her şehrin tarihi merkezleri en çok turist çeken yerlerdir. Bizlerin de Kemeraltı'nın arka sokaklarına sahip çıkıp konut alanlarını eski işlevlerine döndürmemiz gerekir. İşte bunları hayata geçirdiğimizde tüm İzmir'i kalkındıracak bir marka ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

MÜZE FİKRİ FEVKALADE”
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise istekleri ellerinden geldiğince karşılayacaklarını vurguladı. Soyer, “Örneğin 'Esnaf Müzesi' kurulma fikriniz fevkalede güzel. Orada da biz üzerimize düşen desteği sonuna kadar vermeye hazırız. Eğitim konusunda ise hangi eğitimi hangi eğitmenden istiyorsanız bunu çözmeye hazırız. En iyi eğitmenleri bulacağız hatta siz bulursanız o eğitmenin gelmesini de sağlayacağız” dedi.

PROJELERİMİZİ SİZİNLE ŞEKİLLENDİRECEĞİZ”
Büyükşehir olarak Kemeraltı'na yönelik projelerinin olduğunu hatırlatan Başkan Soyer, “Bunu sizlerle paylaşıp, sizlerin de öneri ve eleştirilerine göre şekillendirmek istiyoruz. Sizi yok sayarak, uzak tutatarak bir şey yapamayız. Projelerimizi size sunum olarak aktaralım ve onun üzerinde fikirlerimizi açıklayarak ilerleyelim” diye konuştu.

“TEK BAŞINA BİLE KENTİ UÇURUR”
“Benim en büyük projem Kemeraltı olacak” diyen Başkan Tunç Soyer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki 4.5 yıl boyunca en çok konsantre olmak istediğim, emek, para ve kaynak ayırmak istediğim yer Kemeraltı'dır. Kemeraltı dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşısı olma ünvanına sahip. Bu ünvan bile tek başına bu kenti uçurur ama bizim bunu bir markaya dönüştürmemiz gerekiyor. Başka bir mucize aramaya gerek yok, mucize burada. Çünkü Kemeraltı bu şehir için bir kaldıraçtır.”

“24 SAAT YAŞAMALI”
Kemeraltı'nın birçok sorunu olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “Öncelikle Çarşı 24 saat yaşayan bir yer olmalı. Müziğiyle, tiyotra ve sinemalarıyla, festivalleriyle, otelleriyle, restoranlarıyla 24 saat yaşamalı. Eğer biz sadece altyapısını yenileyelim dersek o zaman o büyük hikayeyi kaçırmış oluruz. Onun için tüm bu dönüşümün birlikte hayata geçirilmesi şart” dedi.

“GÜLER YÜZLÜ VE ŞIK OLUN”
Kemeraltı'nın; Liman'dan Kadifikale'ye giden güzergahın gerdanlığı olduğunu da sözlerine ekleyen Tunç Soyer, “Kemeraltı, yüzlerce yıldır yaşayan bir doku bizim de bu dokuyu koruyup çağa uyumlu hale getirmemiz şart. Kemeraltı hikayesini yaşatacak kişiler de sizlersiniz. Ama bu hikayenin uzun yıllar yaşaması için Çarşı pırıl pırıl olmalı, esnafı güler yüzlü, dürüst, müşteri dostu ve şık olmalı. İşte bunu sağlayacak olan sizsiniz. Biz imalatı, iyileştirmesini yaparız, eğitimi veririz, etrafı süsleyip ışıklandırırız, alt ve üst yapısını tamamlarız ama buna ruh katacak olan sizlersiniz” diye konuştu.

DİLEKÇEYİ SUNDU
Toplantının ardından Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Başkan Tunç Soyer'e çini süslemeli bir teşekkür plaketi hediye etti. Girgin ayrıca mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde olan ve önceki yıllarda dernek binası olarak kullanılan yapının tekrar kendilerine tahsisine yönelik dilekçesini de Başkan Soyer'e verdi. 

BAŞKAN GİRGİN'DEN 12 İSTEK
1- Kemeraltı esnafına şehir bilinci, ahilik kültürü, davranış, psikoloji, satış ve pazarlama teknikleri, beden dili ve iletişim, müşteri ve esnaf hakları gibi konularda eğitim verilmeli.
2- Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere sahip çıkılmalı; bu meslekler için çıraklık eğitimi cazip hale getirilmeli.
3- Çarşı'nın kanalizasyon, üst yaya yolları, aydınlatma, otopark, üst örtü, yayalaştırma, çığırtkanlık gibi sorunlarının giderilmesinde işbirliği yapılarak ortak hareket edilsin
4- Daha önceki yıllarda kullanılan ev Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Dernek Binası'nın tekrar derneğe tahsis edilsin.
5- Binanın tahsisi gerçekleşmesi halinde binanın bir bölümünü Kemeraltı Esnaf Müzesi yapılmalı. Burada esnafın atasından kalan metaryaller sergilenmeli.
6- Esnafın kendini geliştirmesi adına eğitim ve seminerlerin düzenleneceği bir toplantı salonunu hayata geçirilmeli. 
7- Kemeraltı esnafı ve çalışanlarından oluşacak Kemeraltı Esnaf Korosu kurulmalı; müzik organizasyonları düzenlenmeli. .
8- Kemeraltı'na özel bir şarkı bestelenip klibi de çarşı sokaklarında ve esnafla birlikte çekilmeli.
9- Kemeraltı sohbetleri yapmak..Tanınmış ünlü isimlerin davet edip önemli sunumların, sempozyumların yapılacağı Kemeraltı sohbetleri düzenlenmeli.
10- Büyükşehir bürokratlarının ve çarşı esnafından bir kişinin görev alacağı Kemeraltı Birimi kurularak çalışmalar hızlandırılmalı.
11- Kemeraltı sokakları yılbaşı süsleri ve aydınlatmalarla yeni yıla ışıl ışıl girmeli.
12- Tarihi Çarşı'nın arka sokaklarına da sahip çıkıp buradaki konut alanlarının eski işlevine dönmesi sağlanmalı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

3. Yaş Üniversiteleri Şenliği’ne geri sayım başladı

Flamingo Doğa Parkı’nda yüzde 80’lere gelindi

24 muhtara teşekkür plaketi

Mesaimin son saatine kadar çalışmaya devam

Seferihisar’a 2,5 milyar liralık yatırım

Kadın Danışma ve Sığınma Evi tamamlandı

Arşiv