Kesilen etleri gün içinde tüketmeyin

  • 0
  • 991
Yazı Boyutu:

Universal Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Kuşadası Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özlem Özden İlkılınç, kurban etlerinin mide ve bağırsak problemlerine neden olmaması ve hazımsızlık nedeniyle bayramda keyfinizin kaçmaması için uyarılarda bulundu. “Kesilen etlerin öncelikle 5 saat oda sıcaklığında ardından da 24 saat buzdolabında bekletilmesi gerekiyor. Böylece hem muhtemel sindirim sistemi hastalıklarının önüne geçmiş olunur, hem de et dinlenerek lezzet kazanır” diyen ilkılınç, kurban etlerinin buzdolabında 3 gün, buzdolabının buzluk bölümünde 1 hafta ve derin dondurucularda 3 aydan fazla bekletilmemesi gerektiğine dikkat çekti. 
 
Bayram sabahı kahvaltı etmeyi unutmayın!
Bayram namazı ardından kurban kesimi telaşı içinde, günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısının atlandığını vurgulayan Universal Kuşadası Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özlem Özden İlkılınç “Yoğun geçecek bayramın ilk gününde hem tok kalmak hem de kan şekeri dengesinin korunması için 10 adet fındık, 5 adet kuru kayısı veya bir çay bardağı kadar leblebi ve üzüm karışımı yiyebilirsiniz” dedi.
 
Kavurma, kızartma yerine haşlama ya da ızgara tercih edin!
Mide asidini arttırması nedeniyle kurban etlerini kavurma veya kızartma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, fırın veya ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tavsiye eden İlkılınç, “Et yemeklerinin yanında mutlaka zeytinyağlı ve bol limonlu salata tüketilmesi dengeli beslenmek için önemli. Salatada özellikle tere, biberiye, maydanoz ve karahindiba alternatiflerinden en az ikisini kullanın. Ayranın en sağlıklı içecek olduğunu unutmayın” dedi.
 
Zencefil etin kanserojen etkisini azaltıyor!
Yapılan araştırmalara göre, pişirmeden bir gün önce taze zencefile yatırılan etlerin kanserojen etkisinde azalma görüldüğüne dikkatleri çeken Diyetisyen İlkılınç “Mangal yapılacağınız etin yağsız bölümünden seçin. Ateşe en az 25 cm. uzaktan pişirin. Kurban etlerinin kuyruk, iç yağları kullanılmaması gerekir. Ayrıca kurban etiyle pişireceğiniz yemeklere ekstra yağda koymanız” dedi.
 
Eti porsiyonlar halinde saklayınız!
İlkılınç çözüldükten sonra tekrar soğutucuya konulan etlerin besin zehirlenmesine yol açabileceğini hatırlatarak, “Kurban etlerini porsiyonlar halinde saklayınız. Günlük olarak et tüketimiz 4-5 köfte büyüklüğünü geçmemeli” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv