Kiloları verdi hastalıkları yendi

  • 0
  • 919
Kiloları verdi hastalıkları yendi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

3,5 ayda 144 kilodan 104 kiloya düşen bir çocuk annesi Nilgün Kalkan, fazla kilolarıyla beraber tansiyon ve astım hastalıkları ile aldığı ilaçlardan da kurtuldu

İzmirli tekstilci Nilgün Kalkan (40), 30 yıldır obezitenin pençesindeydi. Buna bağlı olarak yüksek tansiyon, astım ve horlama sorunları olan Kalkan, 3,5 ay önce Özel Tınaztepe Hastanesi’nde laparoskopik yöntemle mide bypassı oldu. Geçen sürede 40 kilo veren Kalkan, sadece kilolarından değil hastalıklarından da kurtuldu. Kiloluyken aldığı ilaçlara artık ihtiyaç duymadığını söyleyen Kalkan, “kilolarımla beraber ilaçlarımı da çöpe attım.  Akşamları horlamıyorum bile, kendime olan güvenim yerine geldi, çok mutluyum” diye konuştu.

Özel Tınaztepe Hastanesi’nde Op. Dr. Hidayet Çatal’ın yaptığı gastrik bypass  (mide baypası) operasyonuyla midesinin hacmi küçültülen Kalkan,  hedefinin 65 kilo vermek olduğunu söyledi. Çocukluk döneminden beri kilo problemi yaşadığını belirten Kalkan, “17 yıl önce doğum yaptıktan sonra kilolarım daha da arttı. Çocuğumla ilgilenmek, çalışmak çok sıkıntıydı. Oturarak çalışıyorum ama paydos saatinin gelmesini istemiyordum, bir kat merdiven çıkınca tıkanıyordum. Etrafımdaki insanlar bana sürekli üzülerek bakıyordu.  Oğlum bile ‘anne sana çok üzülüyorum’ diyordu. Diyet yapmayı çok denedim başarılı olamadım. İlaçla 18 kilo verdim ancak hızla hepsini geri aldım.  Hidayet Çatal ile tanışınca hayatım değişti, ameliyattan sonra neyin doğru neyin yanlış olduğunu anladım. Zayıfladıkça kendime olan güvenim geldi. Hep olduğumdan yaşlı gören insanlar gençleştiğimi söylüyor. Eskiden bir asansör gelse de binsem derken şimdi her yere koştura koştura gidiyorum. Sabahları servise binmek için bir alt durağa yürüyorum. Yerimde duramıyorum, çok mutluyum”  dedi.

İLAÇLARI ÇÖPE ATTI
Kilo sorununun kendisinde yüksek tansiyon ve astım hastalıklarına yol açtığını ifade eden Nilgün Kalkan, “Tansiyonum 15’ten aşağıya inmiyordu, astımım vardı, nefes alamıyordum. Belim ve bacaklarım çok ağrıyordu. Kabul etmek istemesem de geceleri çok horluyordum.  Kilolarla birlikte ilaçları da çöpe attım. Artık yanımda çok yemek yiyenlere çok kızıyorum,  ‘mideniz bunları nasıl alıyor’ diyorum. Oysa ben de 4 ay öncesine kadar yarım ekmekle birlikte yemeklerimi bitirip, pilav, makarna yiyordum. 2 öğün yerken şimdi sık sık ama az yiyorum. Çok sağlıklı hissediyorum” şeklinde konuştu.

TEDAVİ ŞART
Op. Dr. Hidayet Çatal da günümüzün popüler sorunu obezite birçok hastalığa yol açtığı için mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.  Yaşam tarzı ve fast food beslenme alışkanlıklarının obezitede yaş ortalamasını aşağıya çektiğini belirten Çatal, “Obezitenin erkeklerde kolon, prostat kanserine kadınlarda da yumurtalık, meme kanserlerine zemin hazırladığı dünya gündeminde konuşuluyor. Bunların yanı sıra hareket sistemi rahatsızlıkları ile tip 2 diyabet, hipertansiyon, kolesterol, kireçlenme ve kalp yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açıyor. Morbid obezite tedavisinde hasta düzenli şekilde spor ve diyet yapmasına rağmen sonuç alamıyorsa çözüm cerrahi müdahaledir.  Balon ve tüp mide uygulamaları dışında laparoskopik gastrik bypass da yapıyoruz. Altın standart olarak tanımlanan gastrik bypass yönteminde amaç;  mideyi hacim olarak küçültmek ve bunun yanında emilimi bozmak” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv