Kimi ayakkabısının, kimi oyuncağının pilini getirdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ve ilçe belediyeleri işbirliğinde düzenlediği “Atık Pil Toplama Kampanyası”, 21. yılını rekorla tamamlandı.

  • 0
  • 329
Kimi ayakkabısının, kimi oyuncağının pilini getirdi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ve ilçe belediyeleri işbirliğinde düzenlediği “Atık Pil Toplama Kampanyası”, 21. yılını rekorla tamamlandı. Bir önceki yıla göre artış yüzde 50 oranında olurken toplanan atık pil miktarı 60.5 tona ulaştı. Kampanyaya en büyük destek çocuklardan geldi. Yıl boyunca en fazla kullanılmış pil toplayanlar arasında yer alan 8 yaşındaki Efe Dalyan ışıklı ayakkabısının piliyle kampanyaya katılanlar arasındaydı. En fazla atık pil getiren çevre kahramanları düzenlene törenle ödüllerini aldı.
 
Atık pillerin doğaya gelişigüzel atılması sonucu içindeki cıva, kadminyum, kurşun gibi ağır metallerin serbest hale geçerek doğayı kirletmesinin önlenmesi amacıyla 21 yıldır düzenlenen "İzmir Atık Pil Toplama Kampanyası", yeni bir rekora sahne oldu. Kampanyaya büyük ilgi gösteren İzmirli çevre dostları, toplam 60.5 ton kullanılmış pil toplayarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Kampanyaya en büyük katkıyı yapanlar ise yine ödüllendirildi. Yetişkinler, gençler, çocuklar, okullar, anaokulları, muhtarlıklar, ilçe belediyeler ve Bizim Ev Aile Çocuk Gençlik Destek Merkezi olmak üzere, 8 kategoride dereceye girenlere ödülleri, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen törenle verildi. Çevre dostları notebook, tablet bilgisayar, masaüstü bilgisayar, yazıcı, spor seti, satranç seti ve interaktif dokunmatik akıllı tahta gibi ödüllerin sahibi oldu.
 
Artık ayakkabıları ışıksız
Okullar kategorisinde en çok pil toplayanlar arasında yer alan Mürşide Akyüz İlkokulu öğrencileri yıl boyunca marketlerden, alışveriş merkezlerinden, oyuncaklarından topladıkları pillerle kampanyaya destek oldu. Okulun 8 yaşındaki öğrencisi Efe Dalyan ise ayakkabısını göstererek, "Işıklı ayakkabımın pilini bile atık pil toplama kumbarasına attım. Artık ayakkabımı ışıksız giyiyorum. Ödül almak beni ve arkadaşlarımı çok mutlu etti. Yıl boyunca atık pil biriktirdik. Çok mutluyuz" diye konuştu.
 
Teşekkürler İzmir
Törene katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan dünyanın en önemli sorunlarından birinin çevre diğerinin sağlıklı gıda temini olduğunu belirterek artık okyanusların bile kirlenmeye başladığını söyledi. Teknolojinin beraberinde felaketi de getirdiğini bunun için çevrenin korunmasına ve geri dönüşüme önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Aydoğan, "Bizlerin yetiştirdiği çocuklar çevre bilinci konusunda bizden daha bilinçli olacaklar. Çocuklarımız yarınlarımızın ümitleri. Geçtiğimiz yıl atık pil toplama kampanyasından  39.7 ton atık pil toplamıştık. Bu yıl rakamın 40 tonun üzerine çıkacağını tahmin ediyorduk ama  60.5 tona ulaştık. Bu çok umut verici bir rakam. Kampanyaya katılan tüm kurumlara, çocuklarımıza, gençlerimize, vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu kampanyayı 21 yıl devam ettirmek de ayrı bir başarı. Büyükşehir Belediyesi bu kampanyanın amiral gemisidir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun liderliğinde İzmir, Türkiye'de çevre yatırımlarında örnek kent haline gelmiştir" diye konuştu.
Aydoğan, ilçe belediyeleri kategorisinde 9.7 ton atık pil toplayarak  ilk sırayı alan Konak Belediyesi'nin ödülünü almak üzere kürsüye gelen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ikinci sırayı alan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ile üçüncü sırada yer alan Karşıyaka Belediyesi yetkilisine ödülünü verdi.
 
21 yılda 323.5 ton
Projenin başlangıcından günümüze kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde  toplam 323.5 ton atık pil toplandı ve toplanan piller, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından lisanslı tesislerde bertaraf edildi.
Bu yıl Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında; İzmir Büyükşehir Belediyesi, TAP ve ilçe belediyeleri işbirliğinde toplanan atık pil miktarları, kategoriler itibariyle değerlendirildi. Atık Pil Toplama Kampanyası'na getirilen pillerin toplamı yıllar itibari ile artarak 2015 yılında 37,8 ton, 2016 yılında 37,9 ton; 2017 yılında 39,7 ton, 2018 yılında ise 60,5 tona ulaştı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv