Kış geliyor aşınızı oldunuz mu?

  • 0
  • 1.800
Yazı Boyutu:

Kış mevsimine girdiğimiz şu günlerde mevsim hastalıkları da kapımızı çalmaya başladı. Ege Üniversitesi(EÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Enfeksiyon Bölümü’nden Dr. Serhat Uysal grip hastalığının belirtileri ve grip aşısı ile ilgili önemli uyarılar yaptı.
 
Gribi solunum yollarına yerleşen influenza virüslerinin neden olduğu mikroorganizmaların hastaların içinde yayılmasıyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır diye tanımlayan Dr. Uysal, bilinenin aksine gribin soğuktan değil; soğuk havalarda insanların kapalı ve sıcak ortamlarda toplu olarak bulunmasından kaynaklandığını söyledi.
Dr. Uysal , “Bulaşan kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa ve hazırlıksız yakalandıysa hastalık ortaya çıkar. Grip virüsünün kuluçka dönemi bünyeye göre 2 ile 10 gün arasında değişiklik gösterir. Bu süre içinde kişinin istirahat etmesi ve yakın temastan kaçınması gerekir. Fakat toplumsal bilincin yetersizliğinden dolayı ülkemizde virüsün yayılma hızı daha fazladır. Genellikle ani başlayan ateş, aşırı yorgunluk, kas ağrıları ve kuru öksürük gribin en tipik bulgularıdır. Hapşırma, burun tıkanıklığı, göz, burun ve geniz akıntısı, baş, boğaz ve kulak ağrısı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, öksürük, balgam çıkarma, hırıltılı soluma ve nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı başlıca sınırlandırılmış belirtilerdir. Çocuklarda bu bulguların yanı sıra kusma, karın ağrısı ve mide bulantısı da görülmektedir, fakat hastalığa yakalanan herkeste bu bulgular aynı şiddette seyretmeyebilir.” şeklinde konuştu.
 
“GRİP AŞISI MEVSİMİNDEN ÖNCE YAPILMALI”
Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce Eylül Ekim aylarında yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Uysal, sözlerine şu şekilde devam etti; “Aşı, 6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk 3 ayı içerisindeki anne adayları, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan kişiler dışında herkese yapılabilir. Ayrıca, 38 derece üstünde ateşi olan hasta kişilerde, aşı uygulamasının ateş düştükten sonra yapılması gerekiyor. Genellikle 2 -3 hafta sonra etkili olmaya başlayan grip aşısının koruyuculuk süresi de 6 - 12 ay sürüyor. Grip aşıları yumurta proteininden elde edildiği için yumurta alerjiniz varsa yaptırmayın.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv