Kök hücre çalışmaları için uluslararası işbirliği

  • 0
  • 938
Yazı Boyutu:

Türkiye’de ilk kezRejeneratif Tıp Bilim Dalı’nın kurulması için YÖK’e başvuruda bulunan İzmirÜniversitesi, dünyanın önde gelen kök hücre çalışmalarına imza atan TokyoÜniversitesi ile işbirliği yapıyor.

Türkiye’de ilk kez Rejeneratif Tıp Bilim Dalı’nın kurulmasıiçin Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) başvuruda bulunan İzmir Üniversitesi, dünyanınönde gelen kök hücre çalışmalarına imza atan Tokyo Üniversitesi ile işbirliği içindearaştırmalarını yürütecek. Tokyo Üniversitesi Kök Hücre Bölüm Başkanı Prof. Dr.Kotaro Yoshimura ile Tokyo’da buluştuklarını ve birlikte yeni bir projeye imzaattıklarını belirten Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim DalıBaşkanı Prof. Dr. Eray Copcu, “Tokyo Üniversitesi bu konuda dünyada ki enönemli merkez. Başındaki çok değerli bilim adamı Prof. Dr. Yoshimura ileçalışmalarımızı paylaştıktan sonra Tokyo-İzmir Üniversiteleri Rejeneratif Tıpiçin işbirliğine resmen geçti. Bundan sonraki dönemde kök hücre çalışmaları çokfarklı alanlarda da kullanılabilecek. Dünyada şu anda Nörolojik hastalıklardan,Parkinson, Epilepsi, kalp hastalıklarından Pankreasa bağlı hastalıklara, Diyabetten,Karaciğer Sirozuna kadar birçok farklı alanda çok başarılı sonuçlaralınmaktadır” diye konuştu.

Yağ dokusu kansereçare oluyor
Kişinin kendi vücudundaki iyileştirme yeteneği olanhücreleri elde ederek hastalıktan daha hızlı kurtulmasını, tedavisi güç olan hastalıklardaumut ışığı olmasını amaçlayan Rejeneretif Tıp, insan vücudundaki yağlarıniyileştirici özelliğini ortaya koyuyor. Son yıllarda bu tıp dalında, kişinin hastalıktan daha hızlı kurtulması,tedavisi güç olan hastalıklarda umut ışığı olması kaza ve yaralanmadan sonrakanser tedaviden sonra kişide yeni dokuların yapılması ile ilgili çalışmalarsürdürülüyor. Bilim adamları son olarak, önceleri kemik iliğinden elde edilenkök hücrelerin 100 kat fazlasının ve daha kalitelisinin insan vücudundakiözellikle bel ve basen bölgesindeki yağlarda gizli olduğunu buldu. Daha öncekemik iliğinden elde edilen ancak insan vücudundaki yağlarda 100 kat fazlası vekalitelisi bulunduğu belirlenen kök hücreler, özellikle doku kayıplarında sıkçakullanılıyor. Hekimler, kısa süre içerisinde yağdan elde edilen kök hücrelerinkanserden, kalp hastalıklarına, sirozdan, diyabete kadar pek çok hastalığınçaresi olacağını belirtiyor.

İzmir Üniversitesi olarak Türkiye’de ilk kez Rejeneretif Tıpile ilgili bilim dalı kurulması için YÖK’e başvurduklarını söyleyen Prof. Dr.Eray Copcu, yağ dokudaki kök hücrelerin ilk etapta meme kanserleri sonrası,memesi alınan kadınlarda yeni meme dokusunun yapımı ya da yanık ve kazalardansonraki doku kayıplarında bu alanlardaki deri yüzeyindeki bozukluklardakullanımı gibi doku kayıplarında kullanılmasının planlandığını söyledi.

Bir taşla iki kuş
Vücudun farklı bölgelerindeki yağ dokularının değil, bel vekarın bölgesindeki yağ dokusunun alınmasının avantajı olduğunu belirten Prof.Dr. Copcu, “Bir taşla iki kuş vuruluyor. Kişi hem o alandaki yağ dokusundankurtulmuş oluyor hem de alımı kolay. Yağ alındıktan sonra birkaç işlemdengeçiyor. Özel bir enzim uygulanıyor. İşlenerek yaklaşık 50 mililitre yağdokusunda 4 mililitre kök hücre elde ediliyor” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Arşiv