Konak’ta tarih ayağa kalkıyor

  • 0
  • 614
Yazı Boyutu:

Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım TicaretA.Ş (TARKEM) yönetim kurulu üyelerini makamında konuk eden Konak BelediyeBaşkanı Sema Pekdaş, Kemeraltı, Agora, İkiçeşmelik, Namazgah, Basmane veAltınpark gibi tarihi mekanlarda ‘Eski Kent’ temasının ortaya çıkararak İzmir’iAvrupa kentlerinin önüne geçebilecek konuma getirmeyi amaçladıklarını söyledi.  

İzmir’in en çok tescilli yapısına sahipilçesi Konak’ta zengin kültürel doku yeniden hayat buluyor. Konak’ın seçilmişilk kadın Belediye Başkanı unvanıyla çalışmalara başlayan Sema Pekdaş, kültürelve tarihi değerlerin ortaya çıkarılması adına ilk adımı attı. İşe birçok tarihimekana ve antik kalıntıya ev sahipliği yapan Kemeraltı Çarşısı’yla başlayanPekdaş, tarihi çarşının dokusunun düzenlenerek, korunması amacıyla kurulanTarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) yönetim kurulu üyeleriylebiraraya geldi. TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, Başkan Vekili UğurYüce,  Genel Koordinatör Necdet Kestelli,Teknik İşler Komitesi Başkanı Murat Demirer’in yanı sıra Konak Belediyesi eskiBaşkanı Muzaffer Tunçağ’ın da aralarında yer aldığı heyeti makamında konuk edenPekdaş, Kemeraltı’nın geleceğine yönelik görüş alışverişinde bulundu, düşünülenyenileme planları hakkında bilgi aldı.   

“ATEŞLEYİCİ BİZİZ”
Toplantı öncesi kısa bir bilgilendirmeyapan TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, Kemeraltı bölgesinde 270hektarlık bir yenileme alanı üzerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikteçalıştıklarını belirterek, Kemeraltı, Agora, İkiçeşmelik, Havra Sokağıbölgesinde yapılacak çalışmalarda Konak Belediyesi’nin belkemiği vazifesigördüğünü söyledi. Yapılacak çok işin ve herkese düşen sorumluluklarınbulunduğunu dile getiren Sivri, “Önemli olan tüm kesimlerin üzerinde ortaksonuca vardığı bir plan oluşturabilmek. Mevcut yapıları ıslah etmek, bazılarınıyıkıp yeniden yapmak. Tüm bunların sonucunda da ortaya düzenli, tarihi ortayaçıkmış, turizme açık bir alan oluşurken bir yandan da kaybolmuş değerler gerikazanılacak. Biz burada ateşleyici konumundayız, doğru noktaları bulup buralarüzerinde çalışacağız. Otaya çıkan sonuçlar daha geniş alana yayılacak ve herkesbu bölgeyi kurtarmak için elini taşın altına koyacak” dedi.

ESKİ KENT ORTAYA ÇIKACAK
 Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise,Kemeraltı başta olmak üzere Agora, İkiçeşmelik, Namazgah, Basmane veAltınpark’ı kapsayan bölgede geçtiğimiz günlerde incelemelerde bulunduklarınıbelirterek, bu bölgelerin tarihi dokusunun korunarak, gün yüzüne çıkmasıgerektiğini söyledi. Yapılacak düzenlemeler sırasında mülk sahipleri, bölgehalkı ve esnafla birilikte hareket etmek gerektiğinin altını çizen Pekdaş,‘Eski Kent’ temasının Kemeraltı ve çevre bölgelerin ortaya çıkmasıyla anlamkazanacağını ve İzmir’in bu konuda Avrupa kentlerinin önüne geçebilecekpotansiyele sahip olduğunu vurguladı. En fazla tescilli binanın Konak’tabulunduğuna dikkat çeken Başkan Pekdaş, “İzmir için Liman’la birlikte tam birhazine olan bu bölgede hep birlikte çalışmak zorundayız. Sadece KonakBelediyesi ve Büyükşehir değil, gereken tüm kamu kurumlarının da katılacağı birçalışma gerekiyor. Kaynakları da zamanı da verimli kullanmalıyız. Bölgedeakupunktur noktalarını bulmak gerekiyor. Bu, ipin ucunu bulmak gibidir, gerisiçorap söküğü gibi gelir. Bu bölgenin sahip olduğu zenginlik ‘Eski Kent’tanımlamasında birçok mekanı geride bırakacak özelliğe sahip. Yeter ki zamanıve kaynakları iyi kullanalım ve birlikte, koordinasyon içinde çalışalım” diyekonuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv