KUR YÜZDE 11 ARTTI HAZIRGİYİM İHRACATINDA YÜZLER GÜLÜYOR

  • 0
  • 1.207
Yazı Boyutu:

Uzun yıllardan beri yüksek faiz düşük kur politikasından muzdarip olan Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü kur sepetinin son 3 ayda yüzde 11 artış göstermesi ile ihracatta tarihi rekorlar kırmaya başladı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 2010 yılı Ocak ayında 121 milyon 316 bin dolarlık ihracatla tarihinin en yüksek ihracat rakamını gerçekleştirirken, 2011 yılı Ocak ayında da 111 milyon 741 bin dolar ihracata imza attı. Şubat ayının ilk 10 günlük döneminde ihracat artışı ise yüzde 55’e ulaştı.

Türk hazırgiyim sektörü olarak 1 Amerikan Doları + 1 Avro = 4 TL kur sepeti talepleri olduğunu belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, döviz kurlarındaki yüzde 11’lik artışın ihracatta yüzde 40-50 aralığında artışa yol açtığını bu artışın 4 TL’lik kur sepeti taleplerinin ne kadar doğru olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde basın toplantısı düzenleyen Kızılgüneşler, 2010 yılı Kasım ayından itibaren yükselişe geçen döviz kurlarının Türk hazırgiyim ihracatçılarının uluslararası piyasalarda rekabet edebilir hale getirdiğini kaydetti. Kızılgüneşler, “Bu artış, Hazırgiyim sektörümüze nefes aldırmış, ihraç pazarlarında fiyat tutturabilir konuma getirmiştir. Türk hazırgiyim sektörü uluslar arası piyasalarda fiyat tutturabilir konuma ulaştığında, ürün kalitesi, özgün tasarımı, pazara yakınlık avantaji, bilgi birikimi ile rakiplerine fark atar konumdadır. Bu sayede birçok müşterimiz Uzakdoğu’dan, Türkiye’ye siparişlerini kaydırmaya başlamıştır. Şu anda 1 Dolar + 1 Avro = 3.75 TL seviyesine gelen kur sepeti 4 TL’ye ulaştığında Türk hazırgiyim sektörü 2011 yılında yüzde 40’lara varan ihracat artışı ile 20 milyar doları tek başına geçebilecektir. Tekstil sektörünü de birlikte düşündüğümüzde bu rakam 30 milyar doları bulabilecektir” diye konuştu.

SEKTÖR 10 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI VERİYOR
Türk hazırgiyim ve tekstil sektörlerinin 2010 yılında 21 milyar 843 milyon dolar ihracata imza attığını, buna karşılık aynı dönemde 11 milyar 964 milyon dolarlık ithalat yaptığına vurgu yapan Kızılgüneşler şöyle devam etti: “İki sektörümüzün dış ticaret dengesi yaklaşık 10 milyar dolar fazla vermiştir. Türkiye’de böylesi dış ticaret fazlası veren ikinci bir sektör yoktur. Bir başka ifadeyle, Türk hazırgiyim ve tekstil sektörleri Türkiye’ye en fazla net döviz girdisi sağlayan sektörlerdir.”

MISIR’DA KARGAŞA TEDİRGİN EDİYOR
Mısır’da, Türk hazırgiyim ve tekstil sanayicilerinin ciddi yatırımları olduğuna dikkati çeken EHKİB Başkanı Emre Kızılgüneşler, Mısır’daki çatışmalar nedeniyle geçen hafta fabrikaların kapalı kaldığını, bu hafta bazı fabrikalarda üretimin başladığını anlattı. Kızılgüneşler, “Fabrikalar açılmasına rağmen gümrük ve bankacılık sisteminde sorunlar devam ediyor. Üretim yapsanızda gümrükler çalışmayınca ya da bankacılık sistemi çalışmayınca bir anlamı yok. Mısır’daki kargaşa devam ediyor. Bu sorun uzun süre devam ettiği takdirde Mısır’dan Türkiye’ye dönüşler olmasını bekliyorum” dedi.

Mısır’da yatırımları olan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serhan Ünsal ise, Türkiye’nin kendi içinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde Mısır gibi cazip merkezler oluşturabileceğini kaydetti. Ünsal, “Bugün Türkiye’de ciddi işsizlik var. İşsizliğin bu kadar yoğun olduğu bir ortamda Devlet, vergi indirimi yoluyla ya da başka bir yöntemle Türk sanayicisinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde üretim yapmasını sağlayabilir. Biz Adıyaman’da üretim yapıyoruz, Türk işçisi Mısır’daki işçiden çok daha çalışkan ve üretken. Biz de Türkiye’de üretim yapmayı tercih ederiz. İplik, kumaş, aksesuar bütün malzeme Türkiye’den gidiyor bir tek işçilik orada oluyor. İşçilikle ilgili dezavantaj çözümlendiği takdirde Türk sanayicisi Türkiye dışında bir yerde yatırım düşünmeyecektir” diye konuştu.

GELİNLİK FUARI’NA 30 ÜLKEDEN ALICILAR DAVET EDİLDİ
İzmir’de, 16-19 Şubat 2011 tarihleri arasında düzenlenecek olan “İF WEDDİNG FASHİON GELİNLİK, DAMATLIK VE ABİYE GİYİM FUARI” kapsamında 30 ülkeden ithalatçıların katıldığı “Alım Heyeti Organizasyonu” gerçekleştireceklerini belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, gelinlik ve damatlık üretiminin merkezi konumundaki İzmir’in İf Wedding Fuarı sayesinde ihracat kapılarını zorlamaya başladığını kaydetti.

Gelinlik ve damatlık sektörünün ihracat açısından önü açık olduğunu ifade eden Kızılgüneşler, “Özellikle çevre ve komşu ülkelere ihraç potansiyeli yüksek olan gelinlik ve damatlık giysiler ile yeni pazarlara ulaşılması, komşu ve çevre ülkelere yönelik ihracat pazarımızın çeşitlendirilmesi mümkün olacaktır. If Wedding fuarı düzenlendiği ilk günden bugüne değin hızla gelişen bir fuar konumuna gelmiştir. İzmir Enternasyonel Fuarı ve Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’ndan sonra İzmir’in Fuarlar Şehri olma iddiasına güç ve yeni bir halka eklemiştir. Bugün Avrupa’nın en önemli üç fuarı arasına girmiştir” dedi.

Azarbeycan, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Cezayir, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Endonezya, Fas, Fransa, Güney Kore, Hindistan, Irak, İran, İsviçre, İtalya, Lübnan, Mısır, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan, Ürdün ve Yunanistan’dan alıcıları davet ettiklerini anlatan Kızılgüneşler, Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğünde 16 -19 Şubat 2011 tarihlerinde yapılacak fuara eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek “Alım Heyeti Organizasyonu” kapsamında, 15 Şubat’ta Fuar alanında gelinlik, damatlık ve abiye fuarına katılan firma yetkilileri ile ithalatçıların birebir görüşme imkanı bulacaklarını kaydetti. Kızılgüneşler, 16 ve 17 Şubat’ta fuarı gezecek olan alıcıların ilgilendikleri firmaların üretim tesislerini de ziyaret edeceklerini belirtti.

Türk Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıldönümü için 52 milyar dolar ihracat hedefi koyduğunu anlatan Kızılgüneşler, gelinlik ve damatlık sektörünün bu rakama büyük katkı koymasını beklediklerini söyledi. Kızılgüneşler, 16 Şubat 2011 tarihinde açılacak IF WEDDING Fuarı açılışına Ege İhracatçı Birliklerinin davetlisi olarak Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılacağını da sözlerine ekledi.

Fotoaltı soldan sağa; Aziz Ercan Çelikli (EİB Genel Sekreter Vekili), Burak Sertbaş (EHKİB Başkan Yardımcısı), Emre Kızılgüneşler (EHKİB Başkanı) ve Serhan Ünsal (EHKİB Başkan Yardımcısı)

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv