Kurban Bayramı Öncesi Beslenme Uyarısı

Özel Ege Şehir Hastanesi Beslenme Uzmanı  Ali Mutlu, Kurban Bayramı öncesi beslenme, et tüketimi ve saklanması konularında uyarılarda bulundu.

  • 0
  • 617
Kurban Bayramı Öncesi Beslenme Uyarısı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Ege Şehir Hastanesi Beslenme Uzmanı  Ali Mutlu, Kurban Bayramı öncesi beslenme, et tüketimi ve saklanması konularında uyarılarda bulundu.

Özel Ege Şehir Hastanesi Beslenme Uzmanı  Ali Mutlu: ''Ülkemiz için, kurban bayramında kesilen kurbanlıkların önemi büyüktür. Dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra sofraların temel besin maddesini oluşturan etin uzun bir dönem tüketilecek olması anlamına da gelir. Bu nedenle; saklama, pişirme koşullarına dikkat etmek gerekir'' dedi.

Bayramda Fazla Et Tüketimine Dikkat

Bayramda et tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğinin önemini vurgulayan Beslenme Uzmanı Ali Mutlu: ''Kurban  Bayramı  boyunca kırmızı et tüketimi artmaktadır. Doğru beslenmeyle yeterli miktarda protein almak önemli bir yer tutmaktadır. Kırmızı et; biyolojik değeri yüksek demir minerali, çinko, magnezyum, konjuge linoleik asit, kaliteli protein, doymuş yağlar ve niasin içermektedir. 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında enerji içeren etler; dana, koyun, kuzu olarak tüketilebilmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi, kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20’dir. Bu yüzden yüksek yağlı ve tuzlu etler, özellikle yüksek tansiyon, gut, kolesterol, diabet ve şişmanlık sorunu olanlar için uygun değildir'' şeklinde konuştu.

Tüketmek İçin 24 Saat Bekleyin

Özel Ege Şehir Hastanesi Beslenme Uzmanı  Ali Mutlu: ''Bayram günü kesilen hayvan etinin bekletilmeden birkaç saat içinde pişirilerek tüketilmesi yanlıştır. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle, mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir'' dedi ve bayram için özel beslenme önerilerinde bulundu; bayram süresince; mutlaka 3 öğün yemek yiyin. Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin, açık çay tercih edin ve günde 1 fincan kahveyi geçmeyin. Şekerlemelerden ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durunuz. Etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin, yanında mutlaka yeşillik tüketiniz. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durunuz.  Günde 6-7 su bardağı ılık su için, etlerin yanına asitli içecekler yerine ayran- yoğurt- cacık tercih edin. Kalp sağlığınız ve kanserden korunmak için haftada 2 kereden fazla kırmızı et tüketmemeye özen gösteriniz.

Kurban Etlerinin Korunması ve Saklanması

''Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir'' ifadesinde bulunan Beslenme Uzmanı Ali Mutlu, etlerin nasıl korunması ve saklanması gerektiğiyle ilgili önerilerde bulundu;
''Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil; birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler; buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra, tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.''

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv