Kurban Bayramında Doğru Beslenin

  • 0
  • 662
Yazı Boyutu:

İzmir KatipÇelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı BaşkanıYrd.Doç.Dr. Barış Önder Pamuk, Kurban Bayramında beslenme ile ilgili önemliuyarılarda bulundu. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, diyabet,hipertansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerinbeslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen İKÇÜ Tıp Fakültesi ÖğretimÜyesi Yrd.Doç.Dr. Barış Önder Pamuk, etin sindirimi zor olan besin olduğunubelirtti.

Kronik rahatsızlığı olan kişiler ettüketimine dikkat etmeli
Yenikesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin, sindirimde zorluğa yol açtığınıkaydeden Yrd.Doç.Dr.Pamuk, “Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerkurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra,haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yağlı etlerindoymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı,diyabet ve hipertansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlıetleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmelidir. Fazla miktardatüketilen kırmızı et kalp hastalarında damarlarda plakların oluşmasına(damarların tıkanmasına), tansiyon hastalarında ise tansiyonun kontroledilemeyecek kadar yükselmesine neden olabilmektedir” dedi. 

Fazla alınan protein böbreklere yük yapar

Kronikkaraciğer veya siroz ve gut hastalarının et tüketimine çok daha fazla özengöstermeleri gerektiğini ifade eden Yrd.Doç.Dr.Pamuk, böbrek hastaları içinfazla miktarda protein alımının risk teşkil ettiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr.Pamuk,“Fazla alınan protein böbreklere yük yapar ve üremi gelişme riski artar.Kısacası herhangi bir kronik hastalığı nedeni ile özel diyet uygulamasıgerekenler bayram süresince de diyetlerinin dışına çıkmamalıdır” uyarısındabulundu. 

Yanlış pişirme teknikleri sağlınıza zarar verir
Özellikleülkemizde damak zevkine önem verilip, sağlığın ikinci plana atıldığını ifadeeden Yrd.Doç.Dr.Pamuk, yanlış pişirme teknikleri kullanıldığını belirtti.Yrd.Doç.Dr.Pamuk sağlıklı pişirme tekniklerini şöyle açıkladı: “Kırmızı eti,kavurma ve kızartma yerine haşlama, buğulama, fırınlama veya ızgara şeklindetüketmelisiniz. Unutmayın ki, sağlıksız şekilde pişirilen kırmızı et mide vekolon kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Fazla et tüketiminin yanındafazla miktarda tuz tüketilmesi de tansiyonunuzun yükselmesine nedenolabilmektedir”diye konuştu. 

Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Yrd.Doç.Dr.Pamuk, bayram süresinde uygulanmasıgereken beslenme şeklini şu şekilde sıraladı: “2 bardak suyun ardındanyapılacak hafif bir kahvaltı yapın. Tabağınızın ¼ ünü kırmızı et kalan kısmınıise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun, bunun yanında tam buğday ekmeğiniziveya bulgur pilavınızı tüketmeyi unutmayın. İkramlarla ve fazla yemeyle bozulanbarsak hareketlerinizi düzene koymak adına ara öğünlerde meyve tüketimine önemverin.Elma, armut, ayva, kivi gibi meyvelerinizi iyi yıkadıktan sonra kabuklutüketmeye özen gösterin. Drajeler, çikolatalar, şerbetli tatlılar yerine sütlütatlıları veya meyve tatlılarını (elma, kabak, armut, ayva tatlısı ) tercihedin. Barsaklarda su tutulumuna neden olan fazla çay - kahvenin tüketimininyerini bitki çaylarına bırakın. Rezene, anason, tarçın, yeşil çaydan oluşan birkarışım sizi rahatlatacaktır. Öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv