Kuş Cenneti’ni dünya tanıyacak

  • 0
  • 693
Yazı Boyutu:


İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği Genel Kurulu yapıldı. 3. kez Birlik Başkanlığı’na seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, binlerce flamingonun kuluçkaya yattığı yapay ada sayesinde bölgenin uluslararası tanıtımının hız kazanacağını söyledi.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünyanın sayılı kuş cennetleri arasında yer alan ve 300’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) başkanlığına 3. kez seçildi. İZKUŞ’un 2014 yılı Olağan Genel Kurulu’nda geçmiş 5 yıllık dönemde gerçekleştirdikleri çalışmaları özetleyen Başkan Kocaoğlu, “Kuş Cenneti’ni dünya tanısın istiyoruz. Bunun için 3 yıl önce çok önemli bir adım atarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan flamingolar için dünyanın en büyük yapay kuluçka adalarından birini yaptık ve şimdi 5 binin üzerinde flamingo kuluçkaya yattı. Doğanın bize verdiği bu mirası Karşıyaka, Menemen, Çiğli ve Foça belediyelerimizle birlikte korumaya, geliştirmeye, daha da iyileştirmeye çalışıyoruz. Burada bizim dışımızda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın da hakları ve yetkileri var. İZKUŞ’daki Meclis üyesi arkadaşlarıma ve Prof.Dr. Mehmet Sıkı hocamıza da özellikle teşekkür ediyorum. Hep birlikte uyum içinde çalışmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.


Cennet’e yeni merkez
İzmir Kuş Cenneti’ni dünyaya tanıtmak için çaba gösterdiklerini ve Doğal Yaşam Parkı’nın açılmasının İzmir Kuş Cenneti’nin de bilinirliğini artırdığını kaydeden Başkan Kocaoğlu, yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
“Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Homa Dalyanı’na koruma bandı yaparak çok ciddi bir yatırım gerçekleştirdik. Kuş Cenneti’nin yaz kış gezilmesini sağlamak üzere 22 kilometre gezinti yolu yaptık. Çok kötü durumda olan balıkçı barınaklarını yeniledik. Deltanın tatlı su ihtiyacını karşıladık. Gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra ağaçlandırma çalışması yapacağız. Gediz Sulak Alan Araştırma ve Gözlem Merkezi kurmak istiyoruz. Bunun için Menemen Belediye Başkanımız, belediyenin 80 dönüm arazisini birliğe tahsis etti. Bu merkezde hem insanlarımız vakit geçirecek hem de Kuş Cenneti hakkında gelen konuklara seminerler verilecek. ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefiyle 5 yıldır çok önemli bir geri dönüşüm proje yürütüyoruz. Her türlü hazırlığımız tamam, sadece ÇED onayı bekliyoruz. Açacağımız bir kanalla Körfez’deki su sirkülasyonunu sağlayarak, hem su kalitesini artıracağız hem de canlı çeşitliliğini arttıracağız. Sığlaşma nedeniyle balıkların üremediği Homa Dalyanı’nda da tarama gemimizle kanallar açarak balıkların beslenmesi ve çoğalması için ortam sağlayacağız.” 

İZKUŞ Birlik Müdürü Tamer Seyis, İzmir Kuş Cenneti’nde yüzölçümü açısından dünyanın en büyük flamingo adasının oluşturulduğunu ve bu yıl ilk kez flamingoların bu adada kuluçkaya yattığını söyleyerek, bu adanın yaratılmasına katkı koyan ve belediyenin tüm imkanlarını seferber eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.


30 bin flamingo adına..
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı ise yaptığı konuşmada, Başkan Kocaoğlu’nun yeniden İzmir Kuş Cenneti Birlik Başkanlığı’na seçilmesinin 30 bin flamingo ve bütün canlılar için çok sevindirici olduğunu belirterek, “İzmir Kuş Cenneti Araştırma Merkezi’nin yapılması, Homa Dalyanı’nın iyileştirilmesi, Çilazmak Dalyanı kıyı kordonunun yapılması, İzmir Körfezi’nde sirkülasyon kanalı çalışması ve Güney Deniz Deltası’nın İzmir Doğal Yaşam Parkı ile entegre edilmesi gibi önemli projeleri Aziz Kocaoğlu’nun birlik başkanı olmasıyla gerçekleşeceğine inanıyordum. Seçilmesinin ardından büyük heyecan duyuyorum” dedi. Prof. Dr. Sıkı, İzmir Kuş Cenneti’nin korunması ve geliştirilmesi konusundaki katkılarından dolayı Başkan Kocaoğlu ile Çiğli, Menemen, Foça ve Karşıyaka belediye başkanlarına birer şükran plaketi sundu. 
Daha sonra gizli oylama ile yapılan seçimlerde Meclis Birinci Başkan Vekilliğine Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Meclis İkinci Başkan Vekilliğine Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ seçildi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv