Kuşcenneti flamingoları rekora doymuyor

  • 0
  • 579
Kuşcenneti flamingoları rekora doymuyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de Tuz Gölü ve İzmirKuşcennetinde üreyebilen flamingoların yuvalarında yapılan sayım sonucu İzmirKuşcennetinde 10 bin 237 çift flamingonun kuluçkaya yattığı tespit edildi.Bunun bir rekor olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim ÜyesiProf. Dr. Mehmet Sıkı, " Türkiye’de gözlenen 477 kuş türünden 291 türüngözlendiği ve bu türlerden 107 kuş türünün kuluçkaya yattığı İzmirKuşcennetinde flamingolar rekora doymuyor. 1982 yılında yine Kuşcennetinde 75-100 çift flamingo kuluçkaya yatarken2012 yılında İzmir Kuşcennetini Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından yapılanflamingo kuluçka adası sayesinde 2014 yılında flamingolar bu adaya ilk defagelerek rekor üreme tespit edilmiştir. Bu rekorun kırılmasında Binbir GıdaÇamaltı Tuz İşletmesi Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. BölgeMüdürlüğüne bağlı İzmir Şube Müdürlüğü, İzmir Kuşcennetini Koruma ve GeliştirmeBaşkanlığı ile Çiğli 2. Jet Ana Üs Komutanlığı ellerinden gelen her türlügayreti göstermiştir" şeklinde konuştu.

Asıl hedefin 15 bin-20 bin flamingoya üreme imkanı sağlamakolduğunu belirten Prof. Dr. Sıkı şunları söyledi; "2015 yılı üremedöneminden önce flamingo adasında yapılacak restorasyon çalışmaları ile üremeadası flamingolar için daha uygun hale getirilerek hedefimiz 15 bin-20 binflamingoya üreme imkanı sağlamaktır. Dolayısıyla bu doğal zenginliğimizinherkes tarafından tanınırlığını sağlamak en büyük idealimizdir. Önümüzdekiyıllarda hedefimiz Tuz Gölündeki flamingolara da İzmir’de ev sahipliğiyapmaktır. "

Prof. Dr. Sıkı, İzmir Kuşcennetinde başıboş köpeklerinolması flamingoların üremesini tehdit eden en büyük tehlike olduğunubelirterek, "Kuşcennetinde başıboş köpeklerin zararının bertaraf edilmesiiçin mutlaka Sasalı piknik alanı içindeki köpek barınağının buradan kaldırılmalıdır.Aksi takdirde önümüzdeki yıllarda köpek ya da köpeklerin flamingo kuluçkaadasına çıkmasıyla en büyük flamingo katliamı ile karşı karşıyakalabiliriz" diye konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv