Kuşların babası

  • 0
  • 593
Kuşların babası
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen “Akdeniz’in Kıyısında - Körfezin Değerleri” panelinde konuşan Ege Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Kuş Cenneti’nde çok önemli çalışmalar yaptığının altını çizdi. Sıkı, “Bütün yatırımları Aziz Başkan yapmıştır. Ben bu alandaki canlıların hamisiysem, Başkan Kocaoğlu da babasıdır” diye konuştu.

Akdeniz’in kıyısında bulunan İzmir Körfezi,  İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen “Körfez’in Değerleri” adlı panelle İzmir gündemine taşındı. Panelde, Körfez’deki canlı yaşam,  İzmir Kuş Cenneti, Körfez’in kıyı dalyanları, balıkçı kooperatifleri ve Körfez’in koruma alanları,  konusunda uzman bilim insanları tarafından detaylarıyla anlatıldı.

Milat Büyük Kanal Projesi
Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier’in yaptığı panelde, Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Cihangir, “Büyük Kanal Projesi öncesi ve sonrası İzmir Körfezi” ile ilgili bir sunum yaptı. 2000 yılından önce yabancı bilim kitaplarında bile İzmir’in “kokusuyla” anıldığını belirten Cihangir, “İzmir Körfezi Büyük Kanal Projesi ile ayıbından kurtuldu.  2000 yılı miladımız. İyileşme sürece ile dip tabanındaki çözülmüş oksijen değeri de giderek artıyor ve temiz sularda yaşayan canlıların görülme oranı artıyor” diye konuştu.

Büyükşehir çalışıyor
"İzmir Kuş Cenneti'ne Kuş Bakışı" konulu bir sunum yapan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cenneti’nin Türkiye ve İzmir için çok önemli bir değer olduğunu hatırlattı ve 29 kuş türü için dünya çapında, bazı türler için de Avrupa ölçeğinde önemli bir alan olarak dikkat çektiğini belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin alanda çok ciddi çalışmalar yaptığını söyleyen Sıkı, “Sayın Başkanımız sağ olsun bizi kırmıyor. İzmir Kuş Cenneti’nin gelişmesi için ‘şu yapılacak, bu yapılacak’ dediğimizde yapıyor ve semeresini de görüyor. Başkanımız ‘akla ve bilime dayanarak iş yapıyoruz’ diyor. Doğru söylüyor. Bugün İzmir Kuş Cenneti’nde 25 bin 30 bin flamingo var” diye konuştu.

“Ben hamisiysem…”
İzmir Kuş Cenneti’nin değerinin mutlaka bilinmesi gerektiğinin altını çizen Sıkı, flamingo adası yapılmasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çok büyük rolü olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:  “Ben kuşların elçisi olarak diyorum ki,  İzmir Kuş Cenneti’ne bugüne kadar Orman Bakanlığı şöyle böyle bir şeyler yapmıştır. Ama son yıllarda bütün yatırımları kimse kusura bakmasın Aziz Başkanımız yapmıştır.  Ben buradaki canlıların hamisiysem Aziz Başkan da babasıdır”. 

Homa Dalyanı’nı Büyükşehir kurtarıyor
Panelde, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu, Körfez’deki kıyı dalyanları ile ilgili bilgiler aktardı. Tosunoğlu, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Homa Dalya’nın Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile kurtarıldığını söyledi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahdet Ünal,  “Körfezin Balıkçı Kooperatifleri”, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Güçlüsoy, “Körfezin Korunan Alanları” konularında sunum yaptı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv