Madencilik Bakanlığı Kurulması Bakanlar Kurulu Gündeminde

  • 0
  • 842
Madencilik Bakanlığı Kurulması Bakanlar Kurulu Gündeminde
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Ege Bölgesi Sanayi Odası Maden ve Taş Ocakçılığı Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Hakan Ürün ile Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir'den oluşan heyet; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ve Maden İşleri Genel Müdürü Murat Topaloğlu'nu ziyaret etmek üzere geçtiğimiz günlerde Ankaradaydı.
 
Egeli madenciler ve TÜMMER yetkilileri, öncelikle, sektörün yıllardır özlemini çektiği  Madencilik Bakanlığı'nın kurulmasına ilişkin olumlu açıklamalarıyla sektörü yeniden heyecanlandıran Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'u ziyaret ettiler. Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "Yıllardır sektörün tamamının hem fikir olduğu Madencilik Bakanlığı'nın kurulması konusunda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımızın geçtiğimiz günlerde basında yer alan madenciliğin geliştirilmesi için Madencilik Bakanlığı ya da Başbakanlık'a bağlı konuyla ilgili bir müsteşarlık kurulması gerektiği yönündeki ifadeleri tüm sektör mensuplarımızca büyük memnuniyetle karşılanmıştır. Bunu bizzat Sayın Bakanımıza da aktardık. Sayın Bakanımız da bu önerinin bizzat Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu tarafından da olumlu karşılandığını ve konunun 15 Eylül'de gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısının gündeminde yer alacağını belirterek heyecanımızı bir kat daha arttırmıştır. Sektörümüzün kendine has sorunlarının çözümü ve ülke kalkınmasına verdiğimiz katkının arttırılması için, yıllardır içimizde kalan bu ukdenin bu kez nihayete ereceğini düşünüyoruz." dedi.
 
Alaboyun'un madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliğini öne çıkaran yaklaşımına da değinen Başkan Kaya, "Sayın Bakanımız sektörün tüm kanuni düzenlemelerinin yeraltı ve yerüstü maden işletmeciliği için ayrı ayrı tanzim edilmesi gerektiğini, özellikle kömür madenciliğinin diğer madencilik faaliyetlerinden farklı olduğu göz önünde bulundurularak; devletin de kömür işçisinin de işverenin de haklarını ve yükümlülüklerini ayrıntılı tarif eden bir yasanın olması gerektiği düşüncesinde. Bizler de aynı görüşteyiz ve Sayın Bakanımızın bu konudaki desteğinin devam edeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Bakanlık ile yapılan görüşmelerin ardından, madencilik sektörü için en önemli kurumlardan biri olan Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)'nü ziyaret eden heyet, geçtiğimiz temmuz ayında Genel Müdürlüğü görevine atanan Murat Topaloğlu'nu ziyaret etti. Sektörün yıllardır MİGEM'i kendi evleri gibi gördüğünü belirten heyet temsilcileri, yeni dönemde de bu bağın güçlenerek devam edeceği yönündeki temennileri Topaloğlu'na ilettiler. Başkan Kaya, MİGEM ile sektörümüzün tüm STK'ları arasındaki uyumun aynen devam edeceği yönünde görüşlerinin olduğunu beyan etti.
 
Ankara temaslarında sektör ihracatının son dönemde yaşadığı sıkıntıların da özellikle konuşulduğunu ifade eden Kaya, "Doğaltaş sektörümüz, sıfıra yakın ithalatı  ile tamamen yerli kaynakları kullanarak dünya pazarında yerini almış ve ülkesine katmış olduğu katma değer ile cari açığın kapatılmasında en önemli rolü üstlenmiş bir sektörlerden biri olduğunu ve özellikle de ihracatta çok önemli gelişmelerin kaydedildiğini ve yıllık 5 milyar $ üzerinde dış satımı gerçekleştirebilen kapasiteyi yakaladığını" belirtti.
 
Dış pazarlarda yaşanan gelişmeler
Son dönemlerde Çin'de inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle 2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde bu ülkeye yaptığı doğaltaş ihracatı yüzde 19 gerileyen Türk doğaltaş sektörü, 2015 'in kalan aylarında da Çin'in doğaltaş talebinin azalacağını öngörüyor. EMİB Başkanı Kaya "İhracatımızda özellikle blok doğal taş satışlarında bir gerileme yaşanıyor. Ancak bu dönemde özellikle ABD pazarındaki payımızın artması ve yine ebatlı doğal taş ihracatımızda yaşanan artışlar blok satışlarında yaşanan gerilemeyi bir nebze telafi edebilmektedir. Bunun dışında, yıllardır büyük satışlar gerçekleştirdiğimiz ve ülkemiz için büyük bir potansiyele sahip Irak'ta son dönemlerde yaşanan sıkıntılar sektörü olumsuz yönde etkilemiş olup nakliye ve lojistik hizmetlerini durma noktasına getirmiştir. Maalesef bu olumsuz gelişmeler sektörümüzün elini kolunu bağlamış olmaktadır. Bu durum çözüldüğü takdirde ihracatımızda önemli bir artış yaşanacağını öngörüyoruz" şeklinde görüşlerini bildirdi.

Son dönemde Türk lirasının Amerikan doları ve euro karşısında yaşadığı hızlı değer kayıplarının herkesin düşündüğü gibi ihracatçıların faydasına olmadığını da belirten Kaya, "Döviz kurlarında son dönemde yaşanan aşırı yükselme, büyük düşüşlerde yaşadığımız gibi maalesef sektörü olumsuz etkileyecektir" diyerek sözlerini sonlandırdı. 
 
Sektörün önde gelen fuarları
Her şeye rağmen Türk doğaltaş sektörü bu gerilemenin geçici olduğunu düşünüyor ve bu gerilemeye rağmen en büyük ihracat pazarı olma özelliğini açık ara sürdüren Çin'den vazgeçmiyor ve bunun en belirgin özelliği de  Xiamen 2016  fuarı için Ege Maden ihracatçıları Birliği olarak Xiamen yetkilileri ile yürütmüş olduğumuz  diplomatik  görüşmeler neticesi 2016 yılında toplam stant alanımızı büyütmüş olup daha fazla firmamızın fuarda milli katılım kapsamında yer alma fırsatını doğurduk. Yine İZFAŞ organizatörlüğünde gerçekleştirilen Marble fuarının sektör için büyük önem arz ettiğini düşünüyoruz.
Ayrıca bu ay sonunda gerçekleştirilecek olan Verona  Marmomacc Mermer Fuarı (30 Eylül-3 Ekim) ile Avrupa'ya olan ihracatımız artışa geçeceğine inanıyoruz.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv