MEKÂNSAL KULLANIM YAŞAMI ETKİLİYOR

  • 0
  • 582
MEKÂNSAL KULLANIM YAŞAMI ETKİLİYOR
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Uzundere Kentsel Dönüşümü ile Kadifekale’den ayrılan vatandaşların mekânsal alışkanlarını sürdürdüğü, yoğun bahçe ve sokak kullanıma dayalı yaşama özlem duyduğu, alışveriş ve bahçe kullanımı sıkıntıları nedeniyle zorluklar yaşandığı ortaya konuldu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neslihan Demirtaş Milz ile Meltem Eranıl Demirli ve Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav tarafından gerçekleştirilen “Kentsel Dönüşümün Mahalle Düzeyinde Sosyo-Mekansal Analizi: Kadifekale Sakinlerinin TOKİ Uzundere’ye Yerleştirilmesi Örnek Olayı” başlıklı çalışmada, Uzundere’ye yerleşenlerin Kadifekale’den getirdikleri mekânsal alışkanlıkları TOKİ’de sürdürmeye çalıştıkları belirlendiği kaydedildi.

‘Bahçe ve Sokak Özlemi’
Çalışma hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Neslihan Demirtaş Milz, Kadifekale Kentsel Dönüşüm Projesi sırasında yaklaşık 2 bin evin yıkıldığını, 10 bin kişinin de dönüşümden direkt ya da dolaylı olarak etkilendiğini belirterek, “Bölgede dönüşüme tabii olan evlerin yaklaşık yüzde 70’i kiracıların içerisinde oturduğu evleri oluşturdu. Yaklaşık 400 gecekondu sahibi aile Uzundere’deki TOKİ evlerine taşınmayı kabul etti. Uzundere’de yaptığımız incelemelerde bölgede yaşayanların yoğun bahçe ve sokak kullanımını özlediklerini belirlendik. Alışveriş alışkanlıklarında büyük marketler yerine arabayla yapılan satışları tercih ettiklerini, kahve yerine otoparklarına konulan sandalyelerde vakit geçirdiklerini gördük” dedi.

‘Sokak Yaşamını Arıyorlar’
Mekân çalışmasında Kadifekale ile TOKİ yaşam alanlarına yönelik uyumsuzlukları ele aldıklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Milz, yoğun bahçe ve sokak kullanımının Uzundere’de de sürdürülmeye çalışıldığını söyledi. Kişilerin modern hayata adaptasyonda zorluklar yaşadıklarını gördüklerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Milz, “Tanımlanmış alanlar var. Marketler, alışveriş merkezleri, kahvehaneler gibi ancak Kadifakele’deki gibi kamyonetin arkasında alış veriş yapılıyor, oturuluyor. Kahvehaneler yerine otoparkta sohbetler ediliyor. Bu alanlarda sokak kullanımına dayanan mekân kullanımı söz konusu. Bu nedenle dikey olarak tanımladığımız mekân kullanımında sıkıntılar söz konusu” dişe konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv