Meme kanserine psikolojik destek
Buca Tıp Merkezi Psikiyatri bölümü uzmanlarından Dr. Asusinem Akyalçın Kırdök, kadınların korkulu rüyası olan meme kanserinin tedavisinde psikolojik boyutun da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
“Tanı alma süreci bir travma olarak kabul edilebilir. Bundan sonra problem çözme yetileri devreye giriyor. Dağarcığımızda bulunan, yaşamımız boyunca edindiğimiz çeşitli problem çözme yöntemleri hastalık ile nasıl başa çıkılacağının belirleyicisi olarak varlığını sürdürüyor ve her hastada farklı bir yol izleyebiliyor. Kanserli hastanın ruhsal yönden etkilenişi hastanın benlik gücü, kişilik yapısı, kanserli organına verdiği değer, aile düzeni, meslek ve parasal durumu, sosyal destek durumu destekleyici uğraşıların olup olmaması gibi birçok değişkenle şekillenebiliyor ve tıpkı sevilen birinin kaybının ardından tutulan yas gibi sağlığın ani kaybının yas süreci başlıyor. Yas sürecine benzer evreler gelişiyor. Bunlar; Şok, inkar, pazarlık, hüzün, öfke ve kabullenme şeklinde sıralanıyor.”
“Meme kanseri için özellikle kadın hastalarda kadının önemli bir simgesi olarak algılanan memenin hasta olması nedeni ile beden algısı ve kendilik algısı ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun için özenli bir yaklaşım gerektirdiğini vurgulamak gerekir. Süreçte ihtiyaç duyulduğu andan itibaren hasta ve hasta yakınlarının danışmak istedikleri her alanda ruh sağlığı profesyonellerine başvurmasının önemini hatırlatmak isterim. Duygulardan kaçmak yerine baş etme becerilerini güçlendirmek veya yeni baş etme becerileri kazandırmak en önemli hedef olmalı. Hasta ve hasta yakınlarının ihtiyaç duydukları her an yardım başvurusunda bulunabilmesi, hem sağlık çalışanları hem de toplum tarafından desteklenmesi daha iyi tedavi sonuçlarını sağlayacaktır.”
YORUMLAR