Memene dokunmaktan korkma!

  • 0
  • 1.630
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ‘Meme ve Rahim Ağzı Kanseri’nde Erken Tanı’ konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi (KETEM) işbirliğinde gerçekleştirilen sunumda erken teşhisin hayat kurtaracağı üzerinde duruldu.  
 
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, vatandaşı bilinçlendirmeye büyük önem verdiklerine değinerek, “Sağlık İşleri Müdürlüğü yıl boyunca semt merkezlerinde kadınları bilgilendiren çok sayıda seminer düzenliyor. Sadece bilgilendirmekle kalmayıp sağlık kontrollerinden de geçiriliyorlar. KETEM’in işbirliği sayesinde pek çok kadınımızı simir testine götürdük. Vatandaşımızın bu konudaki ilgisine ve KETEM’e teşekkür ederiz” dedi.
Her kadının bedenini tanıması, sık sık kendi kendilerine meme muayenelerini yapmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Şimşek, kendi memesini tanıyan ve düzenli kontrol eden kadının anormalliği hemen keşfedeceğini belirtti. Dr. Şimşek, “Farklı bir durumu hisseden kadın hemen doktora başvurduğunda erken tanı ve teşhis konmasını sağlar. Bu da tedaviyi daha başarılı kılar. Rahim ağzı kanserini engellemek veya teşhisin erken konması için de cinsel ilişkisi başlayan her kadının düzenli olarak kontrollerini yaptırması gerekir. Her iki kanserde de erken teşhisin tedavide büyük rolü var. Erken teşhis çoğu zaman hayat kurtarabilir” dedi. Şimşek, anne adaylarını ve yeni doğum yapmış anneleri de bebeklerini olabildiğince emzirmeleri konusunda uyardı.
 
Erken teşhis hayat kurtarır
Meme kanserinde 50-69, rahim kanserinde ise 20-65 arasındaki kadınların kontrol yaptırmalarının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Şimşek, şunları söyledi:  “Her banyodan sonra kadınlar, basit bir şekilde meme kontrollerini yaparak memelerinde değişiklik olup olmadığını gözden geçirmeli. Ellerine gelen şişlik, pütürlük veya meme ve meme başında şekil, renk değişikliği varsa bir uzmana görünmelerinde fayda var. Rahim kanseri riski için de smear (simir) testi yaptırılmalı. Bu testi herhangi bir yaşta ilk cinsel ilişkisi başlayan kadınlar yaptırabilir. Hiç cinsel ilişkiye girmemiş kadınlarda rahim kanseri riski düşüktür. Çünkü rahim ağzı kanseri genellikle partnerine sadık kalmayan eşlerden, cinsel ilişkiyle geçer. Bu nedenle özellikle cinsel hayatı aktif olan kadınların yılda en az bir-iki kere smear (simir) testi yaptırması gerekir. Rahim ağzından sıvı alınmasıyla yapılan, ağrısız, acısız, çok basit ve kısa süren bir testtir. Lütfen kendinizi ihmal etmeyin.”
Seminer sonunda KETEM Doktoru Demet Şimşek’in yaptığı çarpıcı açıklamaları büyük bir ilgiyle izleyen kadınlar, merak ettikleri soruları yönelttiler.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv