Milli kahramanlarla kilolara ‘elveda’

  • 0
  • 1.116
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü,çocukları obeziteden korumak, küçük yaşta sağlıklı yaşam alışkanlıklarıkazandırmak için kolları sıvadı... Nasreddin Hoca ve Keloğlan karikatürlühikayelerle şişmanlıktan kurtulmaları sağlanacak 

  

Günümüzün en büyük sorunlarından obezite ve sağlıksız yaşamakarşı İzmir’de örnek olacak bir proje başlatıldı. Mimarı ise Gediz Üniversitesiile İl Halk Sağlık Müdürlüğü... Sağlıklı nesiller yetiştirmek için el ele veren2 kurum, öğrencilere şişmanlığın zararlarıyla, sağlığın önemini Nasreddin Hocave Keloğlan’la anlatacak. Gediz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı BölümüÖğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfükar Bayraktar ile 10 öğrencisi, bu amaçlahikayeler yazacak. Bu öyküler daha sonra karikatürleştirilecek, İzmir Valiliğitarafından da kitaplaştırılarak ilkokullarda dağıtılacak. Çocukların hayaldünyalarını süsleyen milli kahramanlarımız Nasreddin Hoca ve Keloğlan, dengelibeslenme ve hareketli yaşamla zayıflamayı öğütleyecek; ellerin sık sıkyıkanmasını, dişlerin düzenli olarak fırçalanmasını isteyecek. Sevimli veneşeli, bir o kadar da etkili eğitimle küçüklerin obeziten kurtulmaları,sağlıklı yaşama ‘merhaba’ demeleri sağlanacak.

Her şeyin başı sağlık
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik ve HalkSağlığı İl Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, bu kapsamda protokol imzaladı.Başarılı bir geleceğin sağlıklı nesillerle mümkün olacağına dikkat çeken Prof.Dr. Çevik, şunları söyledi: “Her şeyin başı sağlık. Sağlıklıysak verimli ve üretkenolabiliriz. Bir ülkenin başarılı olabilmesi de sağlıklı bireyler yetiştirmesinebağlı. Bu bilinci daha küçük yaşlarda çocuklarımıza aşılamamız, onlara sağlıklıyaşamın kapılarını açmamız gerekiyor. Milli kahramanlarımız aracılığıyla iştebunu sağlayacağız. Gediz Üniversitesi olarak toplumumuza ve yarınlarımıza böylebir katkıda bulunacağımız için mutluyuz.”

Doç. Dr. Tözün de obezitenin çocukluk çağında önlenmesininönemine işaret etti, şöyle konuştu: 

Çocukların yüzde 10’u obez
“Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırmaya göre 5-14 yaşarasındaki çocuklarda obezite yüzde 10'lara ulaştı. Bir başka ifadeyle 10çocuktan biri aşırı kilolu. Oldukça yüksek olan bu oranı Gediz Üniversitesi’ylebirlikte İzmir’de aşağıya çekmek istiyoruz. Çünkü çocukluk çağında alınankilolar kolay kolay verilmiyor ve pek çok kronik hastalığı da beraberindegetiriyor. Bunu önlemek için çocuklarımızın hareket etmesini ve sağlıklıbeslenmesini sağlamalıyız. Nasreddin Hoca ve Keloğlan’ın öğütlerinin etkiliolacağına inanıyoruz.”

Liseli kızlar da zayıflatılmıştı
ediz Üniversitesi, obeziteye karşı geçtiğimiz yıl da İzmirKız Lisesi’yle el ele vermişti. Fazla kiloları yüzünden psikolojileri bozulan,derslerinde başarısız olan kız öğrencilere yönelik “Sağlıklı Beslenme HareketliYaşam” projesi başlatılmıştı. Dengeli beslenme ile sağlıklı yaşam bilincikazandırılan gençlerin, diyet ve sporla zayıflamaları sağlanmıştı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv