Misket üzümleri ilk meyvelerini verdi

  • 0
  • 992
Yazı Boyutu:

Dünyada bir marka olarak tanınan Bornova Misket üzümü yıllar sonra doğduğu topraklarda yeniden üretildi. Yoğun şehirleşme nedeniyle yok olan misket üzümü, Bornova Çamiçi Köyü’nde beş dönüm alanda yeniden dikildi. Bornova Belediyesi’nin fidanlarını, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’ne hazırlattığı misket üzümleri meyvelerini verdi. İlk hasadı kendi elleriyle yapan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, dünyaca ünlü bir değeri ilçeye yeniden kazandırmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, “İsteyen herkese Misket Üzümü fidanlarını vereceğiz” dedi
 
 Rekor düzeyde yatırımla adından tüm Türkiye’de söz ettiren Bornova Belediyesi, ilçenin dünyaca ünlü değerlerini ortaya çıkarma konusunda da önemli projeler yürütüyor. Bornova Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla ilçenin dünyaca ünlü bir değeri yeniden ortaya çıktı. Bütün dünyaya Bornova’dan yayılan ancak ne yazık ki uzun yıllar önce yoğun şehirleşme nedeniyle üretimi yok olan  ‘misket üzümü’ doğduğu topraklarda yeniden üretildi. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yapan Bornova Belediyesi misket üzümü üretimine başladı. Yaklaşık beş dönüm alında dikilen misket üzümleri ilk meyvelerini verdi. 
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Bornova Belediyesi için misket üzümü fidanları hazırladı. Enstitü ayrıca toprak analizleri ile gübre tavsiyelerini de Bornova Belediyesi için yaptı. Toplam 1500 adet aşılı misket üzümü fidanı,  bir yıl önce Bornova’da Çamiçi Köyü’ndeki 5 bin metrekarelik alana dikildi. Kısa sürüde tutan fidanlar bir yıl gibi kısa sürede özel bakım sayesinde ilk meyveleri vermeye başladı. Bu sayede İzmirliler uzun yıllar sonra anavatanında Bornova’da yetiştirilen ilk misket üzümünün tadına bakma fırsatı bulacak. 
 
Bornova’nın 8500 yıllık yerleşik yaşam tecrübesine sahip bir ilçe olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “İlçemizin tarih ve kültürün yanında önemli bir tarım geçmişi de var. Bornova bamyasının yanında Misket Üzümü de dünyanın tanıdığı bir ürünümüz. Dünya tarım literatüründe ‘Bornova Misket Üzümü’ özel bir yere sahip. Fakat ne yazık ki bu ürününün Bornova’daki üretimi yıllarca önce durmuş. Fakat bu üzüm dünyada üretiliyor. Atası ise Bornova. Biz, Misket Üzümü’nün yeniden üretimi için harekete geçtik.Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün yardımıyla aşılı misket üzümü fidanlarını hazırladık. Çamiçi Köyü’nde 5 dönüm araziye diktik. Özel bakım sayesinde bir yıl içinde meyve almayı başardık. Bu özel alanda misket üzümü yetiştirmeye devam edeceğiz. Ayrıca isteyen herkese yetiştirmeleri için bu çok kıymetli ürünün fidanlarını
dağıtacağız.  Kaybolan bir başka tarım değerimiz olan Bornova bamyası için de çalışma başlattık. Bir süre sonra o konuda da müjdeli haberler vereceğiz” dedi.                                                                         
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Arşiv