Misket Üzümü’nde yeni hasat zamanı

  • 0
  • 749
Misket Üzümü’nde yeni hasat zamanı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünya literatürüne ‘Bornova’ adıyla giren ancak uzun yıllardır üretilmeyen Misket Üzümü anavatanında yeni hasata hazırlanıyor. Çamiçi Mahallesi’nde 4 yıl önce oluşturulan 5 dönümlük bağda yetişen yeni sezonun üzümleri 20-25 gün içinde toplanmaya başlayacak. Ayrıca Bornova Misket Üzümü’nü yetiştirmek isteyen Bornovalılara dağıtmak üzere fidanlar da üretiliyor

Bornova’nın unutulan değerlerini tekrar kazandırmak için bir çok proje üreten Bornova Belediyesi, dünyada lezzetiyle tanınan ve en iyi şarapların yapımında kullanılan Misket Üzümü’nü anavatınında yeniden yetiştirmek üzere 4 yıl önce bir üzüm bağı kırdu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilimsel ve teknik destekle gerçekleşen  Misket Üzüm üretimi, Çamiçi Mahallesi’nde 5 dönümlük bir alanda yapılıyor. Dünyaca ünlü üzümün yeni sezon ürünleri 20-25 gün içinde toplanacak.

Fidan üretimi de yapılıyor
Bornova’ya ait bir değer olan misket üzümünü kendi coğrafyasında yetiştirmek için kurulan bağda Bornova Misket Fidanı üretimi de yapılıyor. Bornova Belediyesi bir sonraki aşamada üreticilerle de işbirliği yaparak misket üzümünün geliştirilmesini ve daha fazla alanda üretimini sağlamak için çalışmalar yürütecek.

Bornova markasını yeniden kazandı
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Dünya literatürüne Bornova adıyla geçmiş ve dünyaya ilçemizden yayılan fakat uzun yıllar önce üretimi durdurulan üzümümüzün Anavatanı’nda tekrar hayat bulması bizim için büyük bir mutluluk kaynağı oluyor” dedi. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün Bornova Belediyesi için Misket Üzümü fidanları hazırladığını ifade eden Başkan Atila, “Toplam 1500 adet aşılı Misket Üzümü fidanı geçen yıllarda, Bornova’nın Çamiçi Köyü’ndeki beş bin metrekarelik alana dikildi. Bu proje ile Bornova ve İzmir yok olmuş çok önemli bir değerine yeniden kavuştu. Ben bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu sayede Bornovamız önemli bir markasını yeniden kazandı. Biz de bu markayı geliştirmek için yeni projeler üretiyoruz” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv