Mopak Geri Dönüşüme Karşı Farkındalık Oluşturuyor

Mopak’ın geri dönüşüm bilincini topluma yerleştirmek ve geri dönüşüm zincirinin büyüyerek devamlılığını sağlamak amacıyla hayata geçirdiği "Yaşasın Kağıt Yaşasın Ağaç" sosyal sorumluluk projesi, geçtiğimiz 1 yılda kağıt odağında geri dönüşüm ile ilgili topluma bilgilendirirken pek çok alanda tasarruf sağladı.

  • 0
  • 781
Mopak Geri Dönüşüme Karşı Farkındalık Oluşturuyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Mopak’ın geri dönüşüm bilincini topluma yerleştirmek ve geri dönüşüm zincirinin büyüyerek devamlılığını sağlamak amacıyla hayata geçirdiği "Yaşasın Kağıt Yaşasın Ağaç" sosyal sorumluluk projesi, geçtiğimiz 1 yılda kağıt odağında geri dönüşüm ile ilgili topluma bilgilendirirken pek çok alanda tasarruf sağladı.
 
Yaşasın Kağıt Yaşasın Ağaç kampanyası sayesinde 1 Ocak 2017 tarihinden bu yana 4 bin 849 ağacın kesilmesi önlenirken 1 milyon 169 bin 484 kilovat elektrik enerjisi tasarrufu sağlandı. Geçen 1 yıl boyunca 7 bin 701 kilo atık gaz kirleticinin atmosfere atılmasını önleyen proje ile 9 milyon 127 bin 680 litre su tasarrufu ve 499 bin 170 litre akaryakıt tasarrufu elde edildi. Proje, her yıl İzmir Kültür Park’ın 200 katı büyüklüğünde bir orman alanının yok olmasını, tarihi Belgrad Ormanı’nın ise 5 yılda bir yok olmasını önleyecek bir proje olarak dikkat çekiyor. Yaşasın Kağıt Yaşasın Ağaç projesi ile atık kağıtların çöp olmadan geri dönüşüm sürecine girmesi sağlanıyor, yeniden kağıt ve karton üretiliyor ve ormanlar korunuyor.
 
Proje kapsamında Forum Bornova AVM’de kurulan Yeşil Durak, her türlü atığın toplandığı bir merkez görevini üstleniyor. Kâğıt ve karton başta olmak üzere; cam, plastik, metal ve pil atıklarının toplandığı Yeşil Durak’a atık getiren herkese, Mopak geri dönüşümlü defterler hediye ediliyor. Her gün 10.00-22.00 arasında açık olan Yeşil Durak standında kağıdın geri dönüşümü üzerine bilgilendirme de yapılıyor. Mopak bu proje ile kağıt ve kartonun çöp olmadığını, geri dönüştürülmesi ile yapılacak tasarrufun ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını anlatıyor. 

Mopak Genel Müdürü Ruhi Molay, kağıt geri dönüşümü ile elde edilecek tasarrufun ciddi boyutta olduğunu rakamlarla açıklıyor. “Kağıt geri dönüşümü konusunda ülkemizde en bilinçli şehirlerden biri de İzmir. Ancak yine de bu konudaki toplumsal hassasiyet olması gereken seviyelerde değil… Sosyal sorumluluk projeleriyle, eğitimle bu bilincin toplumumuzda çığ gibi büyümesini sağlayabiliriz. Geri dönüşüm ile büyük oranda tasarruf boyutlarına ulaşabilmemiz mümkün. 1 ton kullanılmış kağıt geri kazanıldığında 17 adet ağacın kesilmesi önleniyor, 4100 kilovat elektrik enerjisi, 32000 litre su, 1750 litre akaryakıt tasarrufu sağlanıyor. Bunun yanı sıra geri dönüşümün çevreye de çok büyük katkısı oluyor. Geri dönüşüm ile 27 kg atık gaz kirleticinin atmosfere atılması engelleniyor. Bu nedenle havası ve doğası temiz bir gelecek için geri dönüşüme her bir bireyin destek vermesi gerektiğine inanıyoruz. Mopak olarak, toplumdaki çevre ve doğa bilincinin geliştirilmesine sağlayacağımız katkıyı topluma karşı sorumluluğumuzun birinci önceliği olarak görüyoruz. Bu nedenle faaliyetlerimizi global bir ekolojik bilincin rehberliğinde ve çevreye saygı politikasını gözeterek sürdürüyoruz” dedi.

Uygulanabilirlik açısından en kolay hammadde olan kağıdın atık zincirinde önemli bir payı bulunuyor. Bu nedenle kağıt geri dönüşümü, doğanın korunmasına büyük katkı sağlıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Arşiv