Nefes ölçüm testiyle KOAH riskinizi tespit ettirin

  • 0
  • 2.101
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Gürgün KOAH hastalığının erken teşhisinin çok önemli olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Gürgün, KOAH riski taşıyan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak 'nefes ölçüm testi' yaptırmalarının teşvik edilmesi ve böylece KOAH'ın erken dönemde saptanmasının önemli olduğunun altını çizdi.
 
Doç. Dr. Alev Gürgün, KOAH(Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)’ın nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunus söyledi. Hastalığın oluşum nedenleri konusunda bilgi veren Doç. Dr. Gürgün, “KOAH oluşumunda önemli risk faktörleri tütün kullanımı, ev içi hava kirliliği, çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruziyettir. Bu hastalık çok önemli bir sağlık sorunu olmasına rağmen ne yazık ki kamuoyu tarafından yeterince tanınmamaktadır. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir. Türkiye’de verilere göre en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %20 dir” dedi.
KOAH'ın önüne geçilebileceğini savunan Doç. Dr. Gürgün “Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Oysa basit ve ağrısız bir test olan 'nefes ölçüm testi' ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabilmektedir” diye konuştu.

Dünya KOAH Gününün başlıca sloganının “Çok Geç Değil!” olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gürgün bu önemli gün münasebetiyle yapılacak etkinliklerin amacının toplum bireyleri arasında farkındalık oluşturarak KOAH bilincini arttırmak, erken tanıyı saptamak ve insanların solunumsal sağlık açısından kalitesi yüksek bir hayat sürdürmelerini sağlamanın önemli olduğunu söyledi.İZMİR (Ege Ajans/ Esin Yavuz- Ümmügülsüm Değer)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv