Obez sayısı 1 milyarı aştı

  • 0
  • 969
Yazı Boyutu:

Çağımızın hastalığı obeziteden dünyada her yıl 2.8 milyon kişi hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada obez sayısı bir milyarı aşmış durumda.  
 
Konak Belediyesi ve KalDer İzmir Şubesi işbirliğinde Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi’nde ‘Güvenli Gıda Günleri’ kapsamında düzenlenen "Harekete geç, doğru beslen, obeziteden korun’ başlıklı  panel düzenlendi.
Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan obezite hakkında önemli bilgiler veren ve halkın bu konuda bilinçlendiren uzmanlar, hareketsiz yaşamın ve sağlıksız beslenmenin obeziteye yol açan en önemli etmenler olduğunu kaydetti.  Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, halkın sağlığı ile yakından ilgilenmenin belediyelerin de en temel görevleri arasında bulunduğunu söyledi. Başkan Tartan, “Halkın sağlığını yakından ilgilendiren çok sayıda taramalar yapıyoruz. Vatandaşlarımızın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi amacıyla çeşitli sağlık kuruluşlarıyla ortak hareket ediyoruz” dedi.
Ege Üniversitesi(EÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Karakaya'nın üstlendiği panelde; EÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Saygılı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; 2008 yılında 400 milyon obez ve 1 milyar 600 binden fazla kilolu birey bulunduğunu söyledi. DSÖ'nün yaptığı araştırma kapsamında dünya genelinde obezite hastalığının en fazla ABD'de görüldüğünü ifade eden Saygılı, “Ülkemizde TURDEP’in (Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinoloji Hastalıkları Prevalans Çalışması) araştırmalarına göre yüzde 22 olan obezite oranı yüzde 32'ye yükselmiştir.  Fazla kilolu ve obezite oranı giderek artıyor. Obezite bazı kanser türlerine, kireçlenmelere, felç, uyku apnesi, astım ve solunum yetmezliği gibi pek çok hastalıklara da neden olabiliyor" dedi. Obezitenin tanısı ve türleri, neden olduğu sağlık sorunlarıyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Füsun Saygılı obezitenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı Fiziksel Aktivite Daire Başkanlığı Diyetisyen Ceyhan Vardar ise, dünyada okul çağında (5-17 yaş arası) fazla kilolu veya şişman çocuk sayısının 155 milyon olduğunu söyledi. Vardar, “Her 10 çocuktan birinin kilo sorunu var. Yaklaşık 45 milyon çocuk şişman grupta yer alıyor. Her yıl 2.8 milyon kişi fazla kilo ve obeziteden ölüyor. Günümüzde çocuklar bilgisayar başında çok fazla zaman geçiriyor. Hareketsiz kalan ve sağlıksız beslenen çocuklar obez tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor” dedi.  Gün boyu süren panelin sonunda katılımcılara sertifika verildi. Özsüt, Dr. Otker ve pastavilla diyet ürünleri ikram edildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv