Obezite Tedavisinde Her Hasta Ayrı Değerlendirilmelidir

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Irmak Üstün, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre  dünya erişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 50’sini ilgilendiren önemli bir sağlık sorunu olan obezitenin teknoloji, üretim, ulaşım alanlarında yaşamın kolaylaşması, bunlara bağlı fiziksel aktivitelerin azalması, beslenme alışkanlıklarındaki toplumsal değişimlerin ortak etkisiyle özellikle çocuk ve ergenlik dönemlerinde de obezite sıklığının arttığını söyledi.

  • 0
  • 1.183
Obezite Tedavisinde Her Hasta Ayrı Değerlendirilmelidir
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Irmak Üstün, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre  dünya erişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 50’sini ilgilendiren önemli bir sağlık sorunu olan obezitenin teknoloji, üretim, ulaşım alanlarında yaşamın kolaylaşması, bunlara bağlı fiziksel aktivitelerin azalması, beslenme alışkanlıklarındaki toplumsal değişimlerin ortak etkisiyle özellikle çocuk ve ergenlik dönemlerinde de obezite sıklığının arttığını söyledi. Dr. Üstün, bununla bağlantılı olarakta tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, bazı kanser türleri, kemik eklem hastalıkları, uyku apne sendromları gibi akciğer hastalıklarının sıklıklarında da artış görüldüğün söyledi.
 
Diyetler Her Hastada aynı Sonucu vermez 
Obezitenin altta yatan pek çok nedenin bulunduğunu tedavi edilmediği durumlarda önemli sorunlara yol açabilecek önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. Esra Irmak Üstün, “ Obez bir hastanın bir uzman tarafından çok yönlü ve doğru değerlendirilmesi tedavinin başarısında önemli adımdır. Her yerde ulaşılabilecek beslenme önerileri, şok diyetler, bitkisel ya da tıbbi tedaviler her hastada aynı sonucu yaratmamaktadır. Kişilerin bireysel olarak değerlendirilmesi; obezite süresinin ,aile öyküsünün, beslenme ve diğer alışkanlıklarının, yeme ve duygu durum bozukluklarının ,başvuru sırasındaki risklerinin uzman bir doktor tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Hastanın beklentileri, daha önceki deneyimleri, sosyoekonomik düzeyi aile veya arkadaş desteği mutlaka göz önüne alınmalıdır.
Gerekli laboratuvar tetkiklerinin doktoru tarafından belirlenip değerlendirilmesi obeziteye neden olabilecek sendromların atlanmaması açısından önemlidir.” dedi.
 
Obezite Tedavisi Ekip İşidir 
Obezite tedavisinde ekip çalışmasının önemli olduğunu belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Diyetisyen Demet Erik, “ Dahiliye uzmanı, diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist eşliğinde çalışılması tedavinin başarısı açısından önemlidir. Hastalar önce doktor muayenesinden geçmelidir. Gerekli görüldüğünde doktorunuz tahlillere göre  medikal tedavi uygulayabilir. Ancak beslenmede önemlidir. Diyetisyeniniz sizin yaşınız, boyunuz, cinsiyetiniz ve yaşam tarzınıza göre kişiye özgü beslenme programı önerecektir. Hastanın kullandığı ilaçlar veya başka bir hastalık varsa diyet programını ona göre düzenlenir. Fizyoterapi uzmanı da bireyin kişisel özellikleri göz önünde tutularak uygun spor programını oluşturmalıdır.
 
Beslenme Önemlidir 
Diyetisten Demet Erik, “ öncelikle ideal kilolar hedeflenmeli ve beslenme programı tamamen kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Ayrıca haftalık olarak vücut analizi yapılmalıdır. Obezite tedavisinde uygulanan beslenme programlarında amaç sadece bireylerin zayıflaması değil, verdiği kiloyu koruyarak sağlıklı ve dengeli beslenmesini sürekli hale getirmektir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv