Obezitenin reçetesi ‘Ege Mutfağı’nda…

  • 0
  • 1.209
Yazı Boyutu:

 Türk NefrolojiDerneği’nin yaptığı son araştırmaya göre Türkiye’de obezite artış oranının ençok Karadeniz, en az Ege Bölgesi’nde bulunması Ege mutfağı ile beslenmeninönemini ortaya koydu…

Türkiye’nin önemli sağlıksorunları arasında yer almaya başlayan obezite ile mücadelede Ege mutfağınınhem lezzetli hem de sağlıklı gıdaları etkin rol oynuyor. Uzmanlar sebze-meyve,salata, otlar ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu Ege mutfağının obeziteylemücadelede etkili olacağını belirtiyor.

TÜRKİYE’DE OBEZİTE ARTIYOR
Türk Nefroloji Derneği’ninyaptığı son araştırmaya göre ülkemizde obezite görülme oranı son 5 yılda yüzde 26.5’ten yüzde 28.7’ye yükseldi.Her 3 kadından birinin obezolduğunun belirlendiği araştırmada Türkiye’de ortalama vücutkitleendeksi 2006’dan 2011’e kadar geçen 5 yıl içinde  0.7 kilogram arttığı ve  30yaşından küçük bireylerde de obezitenin yaygınlaştığı ortaya çıktı.Aynı araştırmaya göre Türkiye’de obezite artış oranın en çok Karadeniz, en azEge Bölgesi’nde bulunması Ege mutfağı ile beslenmenin önemini ortaya koydu.

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekolu Gıda Teknolojisi Program SorumlusuDr. Eylem Ezgi Fadıloğlu sebze kullanımının yaygın olduğu Ege mutfağınıvitamin, mineral ve antioksidan özellikli bileşenler bakımından zengin olduğunuvurguladı. Obezitenin okul öncesi çocuk yaş grubunu dahi tehdit eder halegeldiğine dikkat çeken YaşarÜniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr.Eylem Ezgi Fadıloğlu salata, ot ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu Egemutfağının hem yetişkinler hem de çocuklar için vazgeçilmez olduğunu söyledi.Türkiye’de obeziteyle mücadelesinde Ege mutfağı ile beslenmenin örnek alınabileceğinibelirten Fadıloğlu şöyle konuştu:  “Obeziteninzararlı etkilerinden korunmak için zihin ve beden gelişimininşekillendiği çocukluk yıllarından itibaren düzenli ve sağlıklı beslenmekonusunda bilinçlendirilme çalışmaları yapılması gerekir. Topluma sağlıksız besinlerin zararları anlatılıp, slow fooddediğimiz temiz, uygun, sağlıklı gıdalara yöneltilmeleri sağlanmalıdır. Yemekyemede amacın sadece karın doyurmak olmadığından yola çıkarak, yemek kültürüanlatılmalı ve geleneksel yemekler ön plana çıkarılarak fast food akımına karşıslow food akımının benimsenmesine çalışılmalıdır. Buna uygun olarak da sebzeağırlıklı ve zeytinyağından zengin Ege mutfağını önerebiliriz. Ancakdiğer yağlarda olduğu gibi 1 gram zeytinyağında 9 kalorilik enerjibulunmaktadır. Dolayısıyla bunun da tüketiminde dikkatli olmakta fayda var”dedi.   

SAĞLIKLI BESİNLERE VERGİ İNDİRİMİ 
Dünyada da örnekleri görülenobezite vergisi yerine ise sağlıklı besinlerin vergisinin düşürülebileceğinibelirten Dr. Fadıloğlu, “Dengeli ve sağlıklı beslenmekonusunda toplumu bilinçlendirme çabalarının, eğitimlerin ve reklamlarınyapılması yoluna gidilmeli, sağlıklı besinlerin de vergisinin düşürülmesineçalışılarak fast food gıdalar üzerinde caydırıcı etki sağlanmalıdır” dedi.

ÇOCUKLAR EVDE YEMEĞE ÖZENDİRİLMELİ
Türkiye’de obezite konusundaçocukları bekleyen tehlikelere de dikkat çeken Yaşar Üniversitesi GıdaTeknolojisi Program Sorumlusu Dr.Eylem Ezgi Fadıloğlu  hem okullarda hemde evlerde alınabilecek önerileri ise şöyle sıraladı:
 
-Düzenli ve sağlıklı yemek yemealışkanlığı okul programlarına dahil edilmeli.
 
-Okul kantinlerinde yüksekkalorili, şeker ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar yerine ayran, süt, yoğurt,meyve, taze meyve suları ve sütlü tatlılar satılmalı.

-Yemekhanelerdeki menü seçimindehassas olunmalı, çocukların sevecekleri, bütün besin gruplarını içeren sağlıklıve dengeli menüler oluşturulmalı. Her çocukta bazı gıdaları yememe durumuolabileceğinden yemeklerin isimlerini ya da sunumlarını değiştirerek ilgileriniçekme yoluna gidilebilir.
 
-Kahvaltı konusunda büyükler çocuklara örnek davranışlar sergilemeli.Beslenme çantalarına yağlı, şekerli gıdalar koymamaya özen gösterilmeli.
 
-Çocuğa, ödül olarak abur cubur yiyecekler vermekten kaçınılmalı.

-Fast food gıdalar az miktarda tüketilmeli, bu bir beslenmeşekli haline dönüştürülmemeli. Bu yiyeceklerin zararlı olduklarına inanmalarıiçin ailelerin mutlaka örnek davranışlar göstermeli. 

-Aileler evde yemeklerinibirlikte, yemek masasında yemeğe özen göstermeli ve yemek listesinihazırlarken, beslenme piramidinde yer alan besin gruplarının her birindenyeterli ve dengeli miktarlarda olacak şekilde hazırlamaya önem vermeli.

TÜRKİYE’DEKİ OBEZİTE ORANLARI
TÜİK verilerine göre; Türkiye’de 15 ve dahayukarı yaştaki nüfusun yüzde 17,2’si obez. Vücut kitle indeksdeğerleri  incelendiğinde;  bireylerin yüzde 34,8’i fazla kilolu,yüzde 44,2’si normal kilolu, yüzde 3,9’u ise  düşük  kilolu. Kadınlarınyüzde 20,9’un  obez . Erkeklerin ise bu oran yüzde 13,7. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nünverilerine göre İzmir’de 2012 rakamlarına göre 9 bin 434 ileri derecede obez hasta bulunuyor. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv