Obeziteyle Mücadele işbirliği protokolü

  • 0
  • 976
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında ‘Obeziteyle Mücadele’ konusunda işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında obezite ile mücadelede ortak projeler yürütülmesine, araştırmalar, eğitimler, kurumsal, toplumsal ve medya aktiviteleri gibi hususlarda işbirliği yapılması hedefleniyor. Obezitenin önlenmesine yönelik toplumsal farkındalık oluşturma, bilgilendirme ve danışmanlık hizmetlerinin başlatıldığı protokol, düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.
 
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan’ın evsahipliğinde, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal’ın koordinatörlüğünde Rektörlük toplantı salonunda gerçekleştirilen törene;  İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas, İKÇ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Prof.Dr. Mithat Bahçeci, Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği Eğitim Görevlisi Prof.Dr. Bumin Dündar, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Yasemin Tokem, İKÇ Halk Sağlığı Hemşireliği A.B.D.Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Medine Yılmaz, İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşe Candan,  Özel Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürü Dr.Semra İper, İKÇ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzm. Diyetisyen Dr.Nesil Gören  katıldı.
 
“Koruyucu yönde eğitim vererek hastalıkları önlemek çok daha kolay”
Rektör Prof. Dr. Galip Akhan  imza töreninde yaptığı konuşmada, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi olarak böyle önemli bir sağlık sorununu önlemede gerçekleştirilecek projelerde öncülük yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Sağlıklı yaşam konusunda koruyucu hekimliğin önemine işaret eden Rektör Prof. Dr. Akhan, “Hastalarımızı tedavi etmekten ziyade insanlarımıza koruyucu yönde eğitim vererek hastalıkları önlemek çok daha kolay. Bu protokol ile İzmir açısından bir başlangıcı gerçekleştiriyoruz.  Sağlıklı yaşam adına en önemli çalışmaların başında yer alan Obezite ile mücadele konusunda İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile ortak bir adım atıyoruz. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Tıp Fakültesi  ve Sağlık Bilimleri Fakültesinden akademisyenlerimizin yer aldığı bir ekip oluşturduk” dedi.
 
“Sağlıklı nesiller için güzel bir hareket”
Bu birlikteliğe tüm İzmir’in sahip çıkmasını beklediklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Akhan, “ Çalışmalarımızı genişleterek tüm İzmir’e yaymayı düşünüyoruz. Bu birlikteliği tüm İzmir’in sahiplenmesini istiyoruz. Temennimiz İzmir’de ve tüm dünyada hasta sayılarının azalması. Umarız İzmir bu anlamda bir örnek olur. Sağlıklı nesiller için güzel bir hareket” diye konuştu.
 
“Obeziteden kaynaklanan kronik hastalıklar büyük ekonomik yüke neden olmakta”
İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün  ise tüm dünyada Obezite görülme sıklığının giderek arttığını belirtti. Sık görülen sağlık sorunlarının aynı zamanda  büyük bir ekonomik yüke neden olduğunu söyleyen Doç.Dr. Tözün, “Obeziteyle mücadele bu kapsamda en önemli önceliğimizi oluşturuyor.  Rakamlar ortada. 3 erişkin kişiden birinin obez olduğunu görüyoruz. Obezite tek başına mücadele edilen bir sağlık sorunu veya bir hastalık değildir. Obeziteden kaynaklanan,  ömür boyu tedavisi süren kronik hastalıklar önemli  ekonomik yüke de neden olmaktadır” dedi.
 
“İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile başarılı çalışmalar yapacağımıza inanıyoruz”
Sağlık Bakanlığının yayımladığı 2010-2014 yıllarını kapsayan ulusal obeziteyle mücadele ve kontrol programı adına çalıştıklarını ifade eden Doç. Dr. Tözün, “Bu kapsamda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi akademik ekibiyle başarılı çalışmalar yapacağımıza inanıyoruz. Müdürlük olarak Obeziteyle mücadelede fiziksel aktivitelerin önemine dikkat çekmek amacıyla 30 ilçe Müdürlüğümüzün  30’unda aynı anda başlatacağımız Haftanın bir günü işe eşofmanla gelme eylem hareketini de en yakın süreçte başlatıyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından obezite ile mücadelede araştırmalar, eğitimler, kurumsal, toplumsal ve medya aktiviteleri gibi hususlarda işbirliğini içeren protokol taraflar arasında imzalandı

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv