Obezlere 3 delikten ameliyat konforu

  • 0
  • 842
Yazı Boyutu:

“Açık ameliyatla 6ayda zor ayağa kalkarsın” denilen İzmirli 130 kilo ağırlığındaki NurcanBeşbudak’ın (48) rahmi üç delikten girilerek gerçekleştirilen laparoskobi  yöntemiyle çıkarıldı, 3 saat sonra  yürüdü.  Beşbudak, “Hiç ameliyat olmamış gibiyim” derken,Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Eskiden buhastalara zayıfla gel, derdik. Gelmezlerdi, çünkü zayıflayamazlardı.Laparoskobi artık obezler için mucize bir yöntem” dedi.

Düne kadar çok büyük riskler taşımasına karşın rahim ameliyatlarında“açık” yöntem  dışında alternatifsunulamayan obez hastalar artık laparoskobi yöntemiyle şifa buluyor. Obezlerinbu yöntemden yararlanabilmeleri için de zayıflamaları gerekmiyor. Nitekimİzmir’in Seferihisar İlçesi’nde yaşayan, “morbid obez” grubuna giren 2 çocuksahibi ev hanımı Nurcan Beşbudak,  buyöntemden yararlandı ve kanamaya yol açan yumurtalık miyomlarından kurtuldu.İzmir Kent Hastanesi’nde Prof. Dr. Fatih Şendağ tarafından gerçekleştirilenkapalı ameliyat yöntemiyle son 4 yılını kabusa çeviren sorunundan kurtulduğunubelirten Beşbudak, şunları söyledi:“Yumurtalıklarımdaki miyomlar nedeniyle kanamalarım oluyordu.2 yıl önce ameliyat kararı verildi.  Ameliyatönerildi ancak açık ameliyatla iyileşmemin 6 ay sürebileceği uyarısı da yapıldı.Şeker ve yüksek tansiyon hastasıyım. 6 ayda bile zor iyileşeceğim söylenincekanamalara katlanıp, açıkça menopoza girmeyi bekledim. Menopoza girincekanamalar biter, iyileşirim diye düşündüm. Ama düşündüğüm gibi olmadı. Gittiğimbir başka kadın hastalıkları uzmanı  daameliyat olmam gerektiğini, ancak riskli olduğunu,  açık ameliyatı öneremeyeceğini söyledi,beni  meslektaşı Prof. Dr. Fatih Şendağ’ayönlendirdi.  Sonuçta da uygulanan laparoskobiyöntemiyle sorunlarım bitti. Üstelik  ameliyattanüç saat sonra ayaktaydım. Mucize gibi, hiç ameliyat olmamış gibiyim.”

Öte yandan Nurcan Beşbudak’ın aşırı şişman olmasının yanındadiyabet ve tansiyon hastası da olmasının açık ameliyat riskini daha dabüyüttüğünü belirten Prof. Dr. Şendağ,  “Karınkitlesinin çok büyük olması açık ameliyat için büyük risk yaratıyor. Açıkameliyatla iyileşme süresi uzun olduğu gibi yaranın enfeksiyon riski de yüksek.Böyle hastaların açık ameliyat sonrası hastanede uzun süre yatması gerekebilir,aylarca yatabilirler. Obez hastalar için açık ameliyatlar risk taşırken,laparoskobi yöntemi de eskiden bu hastalara uygun değildi. Asistanlık dönemimdeobez hastalara, ‘zayıfla gel’ denirdi. Hastalar geri gelmezdi, gelemezdi, çünküzayıflayamazlardı. Ama zaman değişti, teknoloji çok gelişti. Artık laparoskobi,bu hastamız için de mucize, başka obez hastalar için de. Karında açtığımız üçdelikten girerek hastamızın rahmini çıkarttık. Hastamız ağrısız, sancısız üçsaatte ayağa kalktı ve taburcu ettik. Hastanın kendisi dahil kimse bu kadar hızlıiyileştiğine inanamıyor” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv