Ocağımıza rüzgâr direği dikecekler

  • 0
  • 871
Yazı Boyutu:

Çeşme’de kurulacak RES’lerin büyük tahribatlar doğuracağını söyleyen Tütüncüoğlu, Enerji ve Turizm bakanlarına seslendi, “Turizmi bitirecekler, ilçe esnafının ve halkının ocağını söndürecekler. Bunun hesabını kim verecek?” dedi
 
Çeşme’de yapılmak istenen rüzgar enerji santrallerine (RES) tepki gösteren Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, “Yeşil enerjiye değil, bu santralleri kurmak istedikleri yere karşıyız” dedi. Çeşme’de farklı bölgelerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından onay verilen 6 RES projesi olduğunu açıklayan Tütüncüoğlu, “Daha önce de Çeşme’de RES kuruldu. Bunlar turizmi etkileyemeyecek, kentin gelişim alanında kalmayacak bölgeler olduğundan karşı çıkmadık aksine yeşil ilçemizin yeşil enerji kullanmasını memnuniyetle karşıladık, destekledik” diye konuştu.
 
Yerleşim yerine 580 metre
Fakat bugün RES kurulmak istenen yerlerin durumunun farklı olduğunu belirten Tütüncüoğlu, “Santrallerin tamamı şehrin gelişim alanında kalmakla birlikte biri yerleşim yerlerinden sadece 580, diğeri ise 800 metre uzaklıkta... Çeşme’nin tabelası sayılabilecek, Marina’nın üstündeki, kentin merkezindeki bir yere, ilçedeki evlerin dibine 90 metre yüksekliğinde rüzgâr direkleri dikmek istiyorlar. Santral kuracakları yerler belediye binasına, hatta kent meydanına bile 2-3 kilometre uzaklıkta. İzin alabilseler belediye binasının içinden bile ‘Buranın rüzgârı iyi’ diyerek rüzgâr direği geçirmeye çalışacaklar” diye konuştu.
 
İlçe halkı nasıl geçinecek?
Başkan Tütüncüoğlu, şöyle konuştu: “Çeşme’de şu an zaten ilçenin tükettiğinden çok daha fazla enerji üretiliyor. Turist çekmek için büyük çaba gösterilen bir Türkiye’de, ülkenin turizm cenneti ve markası olan Çeşme’yi enerji santralleri, trafolar kentine dönüştürülmeye mi çalışılıyor? Bu ilçenin geçim kaynağı turizm. Yapılacak RES’lerden sonra ilçeden geçen yüksek gerilim hatları ve trafolar turistleri kaçırdığında ilçe esnafının ve halkının geçimini kim sağlayacak? Zararını kim ödeyecek? Evlerimizin dibine santral kuranlar mı yoksa bu izni veren kurumlar mı? İlçe halkının ve esnafının tüm Çeşme’nin ocağına rüzgar direği dikecekler, ocaklarımızı söndürecekler.”
 
 
Enerji ve Turizm bakanlarına çağrı
Tütüncüoğlu, ilçedeki AK Parti’li meclis üyelerinin bile hükümetinin onayladığı RES direklerinin yanlışlığının farkına vardığını ve karşı çıktıklarını kaydetti. Tütüncüoğlu, şöyle devam etti: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e sesleniyor, parti ayırt etmeksizin tüm İzmir milletvekillerine, bu halktan oy alan herkese çağrıda bulunuyorum: Bu yanlıştan dönülmesini sağlayın! Kentin göbeğine, hele ki turizm kentinin merkezine enerji santrali kurulduğu nerede görülmüş bir uygulamadır? Vizyonu olan hangi kurum ve kişi böyle bir projenin gerçekleşmesine müsaade eder?
 
Halksız halk toplantısı
Yasa gereği halk toplantısı yapması gereken firmalar, toplantı duyurusunu Çeşme’ye toplamda 10 tane bile gelmeyen gazetelere ilan vererek yaptığını söyleyen Tütüncüoğlu, “Çoğu kişi halk toplantısından son anda haberdar oluyor, katılamıyor. Sonra da karşı çıkan olmadığından, “Çeşmeli yapacağımız RES’lerin yanında” diyorlar. Kuralları ve kanunları işlerine geldiği gibi göre esnetiyorlar” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv