ÖDÜLLÜ MÜHENDİSTEN “GELECEĞİN KÂŞİFLERİNE” UZAY DERSLERİ

  • 0
  • 510
ÖDÜLLÜ MÜHENDİSTEN “GELECEĞİN KÂŞİFLERİNE” UZAY DERSLERİ
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

ABD’de katıldığı Uzay Kampı programında gösterdiği üstün performansla “Right Stuff” ödülüne layık görülen ve küçük yaşlarda kurduğu meslek hayalini Michigan Üniversitesi’nden Havacılık ve Uzay Mühendisliği alanında lisans eğitimi alarak gerçekleştiren Edward Van Cise, Uzay Kampı Türkiye katılımcılarıyla buluştu.

Halen NASA Johnson Uzay Merkezi’nde uçuş yöneticisi olarak görev yapan ödüllü mühendis, Uzay Kampı Türkiye’nin 2-8 Ağustos haftasında düzenlediği “Geleceğin Kâşifleri Zirvesi” olarak adlandırılan 6 Günlük Yaz Kampı’na katıldı. Van Cise’in sunumu kendisi gibi gelecekte uzay teknolojileri alanında kariyer yapmayı düşleyen 155 öğrenci ve 12 öğretmen tarafından ilgiyle izlendi. 2010 yılında STS-131/19A uzay mekiği görevi için Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) Uçuş Kontrol Takımı Planlama vardiyası liderliği, 2011’de UUİ Expedition 28 görevi için uçuş yöneticiliği, 2013’de HTV-4 Japon kargo teslim görevi, 2014’de UUİ Expedition 41’in uçuş yöneticiliği gibi önemli görevleri üstlenen ve halen NASA’da Uçuş Yöneticisi olarak görev yapan Van Cise, Yer Kontrol Merkezi’nin uzay uçuşlarında özellikle insanlı uçuşlarda çok büyük sorumluluğu olduğunu anlattı.

EN ÖNEMLİ YETKİNLİK: İLETİŞİM
Van Cise, Uçuş Operasyonu takımlarının görevin gelişimiyle ilgili her aşamada yüksek katkı yaptığına ve yoğun geçen eğitim sürecinde, hiçbir personelin davranışının şansa bırakılmadığına vurgu yaptı. Eğitim sürecinin; ekip eğitimi, uçuş denetleyicileri eğitimi, yönetim eğitimi, devre dışı destek ekibi eğitimi gibi bölümlerinin olduğunu aktaran Van Cise; uçuş yöneticilerinde olması gereken en temel yetkinliklerin takım çalışması, liderlik, görevin farkındalığı ve olumlu tavrın olduğunu kaydetti. Van Cise, son değerlendirmelerde başarısız bulunan adayların başarısızlık nedenlerinin sistem bilgisi yetersizliğinden değil sayılan temel yetkinliklerin bir yada birkaçının eksikliğinden- genellikle de iletişimsizlikten- kaynaklandığını da sözlerine ekledi. 
Van Cise’nin UUİ ve Yer Kontrol Merkezi’nin uçuş operasyonları, mekiklerin fırlatılmaları ve yer çekimsizlik anlarını fotoğraflarla aktardığı sunum; Bulgaristan, Çin, Yunanistan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Türkiye’den gelen katılımcılar tarafından büyük bir dikkatle izlendi. 2012 yılında düzenlenen törenle adı ABD’nin Alabama eyaletinde, Huntsville şehrinde bulunan Uzay ve Roket Merkezindeki, “Şeref Listesi”ne verilen, “Çoklu NASA Ekibi Ödülleri”, “NASA Üstün Liderlik Madalyası” ve “NASA Olağanüstü Başarı Madalyası”  gibi birçok ödülün sahibi olan Ed Van Cise,  deneyimlerini paylaşmak üzere 7-9 Ağustos ve 9-15 Ağustos dönemlerinde düzenlenecek  2 ve 6 günlük program katılımcılarıyla da bir araya gelecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv