Otizm için yeni terapi yöntemleri

  • 0
  • 1.931
Yazı Boyutu:

İzmir’de otizmli çocukların eğitiminde görev yapan 20 Özel Eğitim Öğretmeni ve Psikolog, İzmir Üniversitesi’nde aldıkları eğitim sonucu otizm için yeni terapi yöntemlerini öğrendi.
Akademik dünya ve bilime katkı kadar topluma hizmet etmeyi de amaçlayan İzmir Üniversitesi, bu kez olanaklarını otizmli çocuklar için açtı. Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği kurucu üyesi ve halen yönetim kurulu ikinci başkanı olan Ali Sapmaz tarafından düzenlenen etkinlikte, İzmir’de otizmli çocukların eğitiminde görev yapan 20 Özel Eğitim Öğretmeni ve Psikolog, İzmir Üniversitesi’nde aldıkları eğitim sonucu otizm için yeni terapi yöntemlerini öğrendi ve katılım belgelerini aldı.
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Yeşim Fazlıoğlu verdiği eğitimde, otistik çocukların tedavisinde Amerika’da yoğun bir şekilde uygulanan ‘Duyusal Entegrasyon’ ve ‘P.E.C.S’ Terapi yöntemlerini anlattı. Teorik bilgilerin yanı sıra uygulamaların nasıl olacağını da görsel sunumlarla eğitimcilere aktaran Fazlıoğlu, kullanılacak materyallerin nasıl temin edileceği ve hazırlanacağını örneklerle eğitimcilere gösterdi.
Doç. Dr. Fazlıoğlu, özellikle Otizmin tipik özelliklerinden biri olan sosyal iletişim bozukluklarının giderilmesinde uygulanan PECS’in (Picture Exchange Communication System/Resim Değiş Tokuşuna Dayalı İletişim Sistemi) sözel iletişimi kullanmayan veya az kullanan otizmli bireylerin iletişime geçmelerinde ve dil gelişimlerinde etkili olduğunun yapılan bilimsel çalışmalarla tespit edildiğini söyledi.
Fazlıoğlu, Otizmin bir diğer özelliği olan duyusal alanlardaki farklılık ve yetersizliklere yönelik uygulanan ‘Sensory integration’(Duyusal Entegrasyon) terapisinin de yapılan uygulamalar sonucunda otizmli bireylerin gelişiminde etkili olduğunun görüldüğünü sözlerine ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv