Otizmin ilacı eğitimde

  • 0
  • 804
Otizmin ilacı eğitimde
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de 600 bini aşkın, İzmir’de ise 7 bini aşkın otizmli bireyin yaşadığı tahmin ediliyor. Sosyal ilişkilerde güçlük yaşayan otizmli bireylerde temel iletişim ve sosyal becerilerin nasıl kazandırılması gerektiği ise en büyük problemler arasında yer alıyor.  

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen “Otizm ve İletişim” konulu panelde otizmli bireylerin sosyal ilişkilerini güçlendirmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ele alındı. Otizmde Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen panelin oturum başkanlığını Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar gerçekleştirdi. Aynı zamanda Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından otizmli çocuklar ve gençler için yaptırılan Güzelbahçe Eğitim ve Uygulama ve İş Eğitim Merkezi’nin Okul Aile Birliği Başkanlığını üstlenen Selim Yaşar, özel eğitim alanında uzman sayısının artması gerektiğinin şart olduğunu söyledi. Selim Yaşar, “Otizm günümüzde tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı bir problem. Yapılan araştırmalar 1990 yılından bu yana otizmli birey sayısının giderek artığını göstermekte. Fiziki şartlar tam olsa da otizimli çocukların X kromozomundaki eksiklik veya tahribat sebebiyle iletişime büyük oranda kapalı olduklarından bireysel eğitim almaları zorunluluktur. ABD başta olmak üzere otizmli bireyler için çeşitli eğitim modelleri tüm dünyada geliştiriliyor. Ancak ülkemizde bu alanda bir boşluk var. Otizmli bireylere bireysel eğitim verecek öğretmenlerimizin yetiştirilebilmesi şart. Bizler her fırsatta bu eksikliklerin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na talepte bulunuyoruz” dedi. 

ALANINDA UZMAN İSİMLER
Panele ayrıca Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı ve Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan katıldı. Ülkemizde otizm konusunda önemli çalışmalara imza atan Tohum Otizm Vakfı Eğitim Direktörü ve Müdürü Prof. Dr. Binyamin Birkan, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Ayşen Baykara, Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Alev Girli ve ODER Otizm Derneği Başkanı Ergin Güngör ise panele konuşmacı olarak katıldılar.

HER SOSYOEKONOMİK DÜZEYDE GÖRÜLEBİLİR
Son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda otizmin görülme sıklığının giderek arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Ayşen Baykara, ayrıca otizmin her sosyoekonomik düzeyde görüldüğünün altını çizdi. Otistik bozukluğun tedavisi zor tıbbi bir bozukluk olduğunu belirten Baykara, “Otizmin tam düzelme yani şifa sağlayan bir tedavi yöntemi yok. Ancak yaşam boyu ve çok modelli bir tedavi uygulamasıyla otistik bozukluğunun bazı belirtilerinin düzeltmesi mümkün. Bu nedenle eğitsel ve davranışçı tedavilerden yararlanmak şart. Yani esas tedavi eğitimde saklı. İlacı eğitimden azami oranda yararlanmak için kullanıyoruz. Otizmi engelleyen bir ilaç yoktur.” bilgisini verdi.

OĞLUM ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ALMAYI BAŞARDI 
Otizmle oğlu Doruk Güngör’ün doğumundan sonra tanıştığını belirten ODER Otizm Derneği Başkanı Ergin Güngör, oğlunun bugün Türkiye’de üniversite eğitimi aldığı bilinen 7 otizmliden biri olduğunu söyledi. 

AİLELER DEPRESYONA DÜŞÜYOR
Otizmli bireylerin ailelerinin sıklıkla yaşadığı problemlere değinen Ergin Güngör, “Otizm teşhisi konulduktan sonra ailelerin yaşadığı ilk durumlardan biri de içine düştükleri depresyon oluyor. Bu nedenle profesyonel yardım alın ve diğer ailelerle veya bir sivil toplum kuruluşu ile birlikte olun. Haklarımız konusunda mücadele etmek gerekiyor. Sizler sağlıklı olmazsanız çocuklarınıza da fayda sağlayamazsanız. Maalesef içine kapanmış anneler ve evi terk eden babalar olabiliyor. Otizmi öncelikle kabullenin ama eğitimlerin ardından çocuğunuzun gelişeceğini unutmayın. Geçmişte otizmli bireyler için yapılabilecek bir şey yok yaklaşımı vardı ama bu yaklaşım bugün artık kabul edilmiyor” dedi.

GÜÇLÜ OLUN VE HAKLARINIZI BİLİN
Çocuğunuzun otizmli olabileceğine dair şüpheleriniz olursa hiç vakit kaybetmeden bir uzmanla görüşün uyarısında bulunan Güngör, Türkiye’de her yıl yaklaşık 18 bin bebeğin otizmli olarak dünyaya geldiğinin tahmin edildiğini söyledi. Güngör, “Çocuğunuzun davranışları ile ilgili küçücük bir şüpheniz varsa bir dakika bile zaman kaybetmeden psikiyatriste gidin. Haklarınız ve ihtiyaçlarınız konusunda mutlaka bilgilenin. Özellikle de özel eğitim hizmetleri yönetmeliği ve BM Engelli Hakları konularında bilgilenin. Ve mutlaka cesur olun ve onları sosyal ortamlara sokmaya çalışın. Bu çocuklar yalnızca bizim değil bu ülkenin de çocukları.” şeklinde konuştu.   

Panele katılan Prof. Dr. Binyamin Birkan, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara konuşma becerilerinin kazandırılması replikli öğretim modelleri hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Alev Girli ise iletişim ve sosyal becerilerin geliştirilmesi yöntemleri hakkında bilgiler sundu. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Yapay zeka, yasasını bekliyor

Yapay zeka ile herkes için tarım mümkün

Kalite çıtası yükseldi

Arşiv