Özel kesim yatırımları alarm verirken tüketim ve ithalatla büyüdük

  • 0
  • 699
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi SanayiOdası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2013 yılı ikinci çeyrekbüyümesinin beklentilerin biraz üzerinde ve yıllık hedef ile uyumlugerçekleştiğini söylerken, “Özel tüketim ve kamu harcamalarının etkili olduğubu gelişmede özel yatırımlardaki gerileme dikkat çekmektedir. Zira yatırımlaryılın kalan bölümü için büyüme hızında yavaşlama sinyalleri vermektedir” uyarısınıyaptı.

Ekonomide 2013 yılı ikinci çeyrek büyüme verilerinideğerlendiren Yorgancılar, Türkiye’nin tüketim ve ithalata dayalı olarakbüyüdüğünü ortaya koyan bu verilerin, dönüşüm sürecine giren küresel konjonktürnedeniyle ülkemizdeki mevcut ekonomi politikalarının köklü olarak yenilenmesigereğine işaret ettiğini vurguladı. Ender Yorgancılar, “Kredi faizlerinin dipyaptığı ikinci çeyrekte iç taleple büyüdük. Ancak, gelinen noktada artanfaizler ve kurlar nedeniyle bunun sürdürülmesi mümkün değil. Sürdürülebiliryüksek büyüme hızları sürdürülebilir rekabet gücü ile mümkündür. Bunun için debaşta emek piyasası ve eğitim sistemi olmak üzere yapısal reformlar gerekiyor.Ayrıca dış kaynağa dayalı tüketim çekişli büyüme stratejisinden içpotansiyelleri harekete geçirecek üretim çekişli bir strateji için dönüşümeihtiyaç bulunuyor" dedi.

Büyüme sürdürülebilirolmalı
Ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,4, yılın ilk yarısında ise yüzde3,7 oranında büyümesini değerlendiren Başkan Yorgancılar, özel kesim yatırımlarınıngerilediği bir dönemde tüketim ve kamu yatırımlarının büyümeyi beklentilerinüstüne çektiğine işaret etti.  Yılınüçüncü ve dördüncü çeyreğinde bu sürecin sürdürülmesinin güç göründüğünü ifadeeden Yorgancılar, gelinen noktada vites değil yolu değiştirmek gerektiğinivurguladı. Sıcak paraya dayalı, tüketim çekişli, reel sektörü öncelikligörmeyen politikalarla gidilecek yol ve yakalanacak hızın artık Türkiye'yeyetmeyeceğini belirten Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ulusal veküresel düzeyde birçok ekonomik ve siyasi faktörün uzun zamandır ilk kez eşanlı olarak olumsuz etkiler yarattığı bu konjonktürde yakalanan büyüme hızınıküçümsememek gerekiyor. Ancak, yılın 3. ve 4. çeyreğinde büyüme hızının çokdaha düşük gerçekleşmesinden endişe ediyoruz. Bu nedenle belirsizlikleriazaltıcı, güveni artırıcı önlemler alınması gerekiyor. Bu bağlamda da MerkezBankası'na önemli görevler düşüyor. Rakip konumdaki bir çok ülkede ulusalparaların yüzde 20'ler düzeyinde değer kaybettiği bir ortamda dövizi geriçekmek değil, enflasyona yansımalarını kontrol etmek gerekiyor. Aksi halde kurartışlarının ihracatçılar için dış piyasalarda yarattığı kısmi olumlu etki deortadan kalkacaktır. Böylece hem iç hem de dış talepte yavaşlama görülebilecekbu da büyümeyi daha da yavaşlatabilecektir.”

Büyümenin kaynaklarına da değinen Yorgancılar, üretimyönünden büyümeyi daha çok inşaat ve hizmet alt sektörlerinin, harcama yönündenise özel tüketim yanında özellikle kamu yatırım ve tüketim harcamalarınınçektiğine işaret ederek, "İmalat sanayinin yılın ilk yarısında gösterdiğiyüzde 2,5'lik büyüme performansının yeterli olduğunu söylemek imkansız. Ancak,yılın ikinci çeyreğindeki özellikle dış ekonomik koşullar dikkate alındığındabu büyüme hızını da alkışlamak gerekiyor. Bununla birlikte sektörün buperformansı konjonktürel olumsuzluklar nedeniyle yıllık büyüme hedefininyakalanmasına yetmeyecektir" diye konuştu.

Yeni dönemde yeniönlemler
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Türkiye'nin ekonomik boyutta biryol ayrımına geldiğini vurgularken, şu görüşleri dile getirdi:  “Ya sıcak paraya dayalı olarak büyümeyeçalışarak gemiyi küresel çalkantıların içinde bırakacak ya da hem iç hem de dıştalep ile eş anlı iki ayaklı büyüme için rekabetçi üretimin gerektirdiği kurumsalve yapısal önlemleri hayata geçireceğiz. Şimdi ekonomik boyutta yeni bir dünyaiklimi oluşuyor. Her mevsim aynı ekonomi politikalarıyla aynı sonuçları almakimkansız. Bunu artık görmeliyiz.”


YORUM YAZ
Diğer Haberler

EGİAD Brand Day İle Markalaşma Yolculuğu

Makarna ihracatında 1 milyar dolara ulaşacak

SIAL 2024’te Türk gıda ihracatçılarının gururu

Tariş’ten Marmarabirlik’e ziyaret

Grımaldı, Trıeste-ambarlı Ro-Ro hattına Patras uğrağını dahil ediyor

Aydem’in yeni CEO’su Serdar Marangoz