Pasaport göz kamaştıracak

  • 0
  • 953
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi,  KıyıTasarım Projesi’ndeki ilk imalata önümüzdeki günlerde Pasaport’tan başlıyor. 90gün sürecek çalışmalar,  Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasındakiyaklaşık 700 metrelik bölümü yepyeni bir kimliğe kavuşturacak. Her iki taraftaneş zamanlı olarak başlayacak düzenlemede, 4 küçük meydan da yeni bir kimliğebüründürülecek. Pasaport’taki esnaf ve mülk sahipleriyle bir araya gelen Başkan Kocaoğlu,projeyi hazırlayan teknik ekiple birlikte çalışmanın tüm detaylarını aktardı.  

İzmir BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlilerin denizle bağının güçlendirilmesiiçin Mavişehir’den İnciraltı’na uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin yenidentasarlanmasını hedefleyen “İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi” çerçevesinde ilkbüyük adımı attı. Önümüzdeki günlerde imalat çalışmalarının başlatılacağıPasaport’taki esnaf ve mülk sahipleriyle bir araya gelen Başkan Kocaoğlu,projeyi hazırlayan teknik ekiple birlikte yapılacak çalışmanın tüm detaylarınıaktardı. Pasaport’taki işletme sahipleri, projenin bölgeye yeni bir ruhkazandıracağını söyledi. 

Proje esnafa anlatıldı

İzmir kıyıdüzenlemesi kapsamında bilgi verilen tarihi Havagazı Fabrikası’ndakitoplantıya, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Yönetim Kurulu BaşkanıZekeriya Mutlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, AnadoluBirliği Genel Başkanı Koç Ali Al, Genel Başkan Yardımcısı HüseyinCemiloğlu, Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şamlı, İzmir TicaretOdası Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, Meclis eski Başkanı Necip Kalkan, GazianteplilerDerneği Başkan Yardımcısı Zeki Karakuzulu, Pasaport’ta işletme sahibi olanlarve mülk sahipleri ile proje yaratıcısı mimarlardan Nevzat Sayın, MehmetKütükçüoğlu ve Tevfik Tozkoparan da katıldı.Toplantıda,İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 100’e yakın mimar ve tasarımcıyı bir arayagetirerek hazırladığı “İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi” kapsamındaPasaport’taki çalışmaların önümüzdeki günlerde başlayacağı ve 90 gün içindetamamlanarak İzmirlilerin hizmetine sunulacağı bilgisi verildi.Göreve geldiğigünden bu yana “yerelde kalkınma” vizyonu ile hareket ettiklerini söyleyenİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Dünyada başka örneği olmayanbu proje ile 40 kilometrelik sahil şeridinin tasarlanmasını, İzmir’in gelişmesive kalkınması için kentin gündemine koyduk. İzmirli hemşehrilerimize, projeyegönül veren mimar arkadaşlara, ekibimize, belediye çalışanlarına teşekkürediyoruz” dedi.  

Yeni bir prestij bölgesi

ÇalışmalaraPasaport ve Konak Pier’de eş zamanlı başlanacağını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu,“En enteresan yerlerimizden birisi Pasaport. Proje kapsamında Kordonaydınlatmasında da bir yenilik yapacağız. Tüm çalışmaları peyderpey hayatageçirip hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışacağız” diye konuştu.Pasaportesnafına da çağrıda bulunan Başkan Kocoağlu, “Kısa dönemde birilerinin kaybıolacak gibi intibaya varılmamalı. Bu düzenleme; buradaki arkadaşların işinidaha da iyiye getirmek, kazançlarını artırmak için düşünülmüş ve tasarlanmışbir projedir. Ama daha da önemlisi, kente yeni bir prestij bölgesikazandıracağız” dedi. 

90 gün sürecek

Önümüzdekigünlerde çalışmalar, Pasaport’un hem Cumhuriyet Meydanı hem de Konak Piertarafından eş zamanlı başlatılacak. 90 gün içinde tamamlanacak olan çalışmalarsırasında işletmelerin faaliyetlerinin engellenmemesi için tüm önlemleralınacak. Pasaport bölgesindeki çalışmalar deniz tarafından, Konak tarafındakiçalışmalar ise kara tarafından aynı anda başlatılacak. Çalışmalar kapsamındaöncelikle, kara tarafında drenaj, aydınlatma altyapıları, söküm ve beton atmaişlemleri ile tenteler yapılacak. Beton atma ve betonun kuruma süresiharicinde, çalışmalar günlük işleyişi bozmayacak şekilde planlandı. Beton dökmeçalışmaları sırasında da işletmelere kolaylık olsun diye ahşap köprü uygulamasıyapılacak. 

İşte yeni Pasaport

Projekapsamında, yaklaşık 700 metrelik Cumhuriyet Meydanı- Konak Pier arasındakibölüm, herkesin kolaylıkla gezip dolaşabileceği rahatlığa ve estetik birdüzenlemeye kavuşacak. Deniz tarafında yer alan yaya yolu ve yol zeminiyenilenecek. Deniz kıyısına taşarak yürüyüş yolunu kesintiye uğratan masa vesandalyeler, işletmelerin bulunduğu kara tarafına alınacak. Mevcut durumda yayayolu ile bir arada olan bisiklet yolu, tamamen bisikletli kullanımına ayrılacakşekilde araç yolu koduna indirilecek. Yol boyunca yerleştirilen bariyerlerle,bisikletlilerin motorlu araçlardan güvenli şekilde ayrılması sağlanacak. Karatarafındaki kaldırımlar da yine yaya rahatlığı ön plana alınarakgenişletilecek. Kara tarafında peş peşe sıralanan, İzmirlilerin buluşma mekanıPasaport kafeleri ise birbirleriyle uyumlu görünümleri,  özel tasarımtenteleri ile daha konforlu hale gelecek. Mevcut araç yolu tek gidiş olarakdüzenlenecek ve yolun kara tarafında otopark cepleri oluşturulacak. Otoparkcepleri dışında araç park edilmesinin ve deniz görünümünün engellenmesininönüne geçilecek. 

4 ara meydan
Pasaport’ta kıyışeridi düzenlemesinin yanı sıra, bölgede bulunan 4 küçük meydan da yeni birkimliğe büründürülecek. Kentin denize açıldığı, İzmir için karakteristiközellikler barındıran bu meydanlara farklı türde ağaçlar dikilecek. Sebiller,yarı gömülü özel çöp konteynırları ve bisiklet parkları gibi yeni kentmobilyalarının yanı sıra ağaçların altına, bölgeye özel tasarlanmış oturmabirimleri ve aydınlatma elemanları yerleştirilecek. 

Türkiye’de bir ilk
İzmir BüyükşehirBelediyesi tarafından başlatılan ve “İzmirlilerin Denizle İlişkisiniGüçlendirmekte Uygulanacak Tasarım Stratejisi Planı” adıyla yürütülen çalışma,Mavişehir’den İnciraltı’na dek uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin veKörfez’in yeniden tasarlanmasını hedefliyor.  Proje, hazırlanmayöntemiyle de bir ilk. Çoğu İzmirli olan Türkiye’nin önemli mimarlarıylakentsel ve endüstriyel tasarımcılarının oluşturduğu 100’ü aşkın gönüllününoluşturduğu tasarımlar çerçevesinde Körfez Mavişehir-Alaybey, Alaybey-AlsancakLimanı, Alsancak Limanı-Konak ve Konak-Üçkuyular olarak 4 bölgeye ayrılıyor.Körfez ise 5 bölge olarak yıl boyu etkinliklerin yapılabileceği  biralan olarak değerlendirilecek.İnciraltı KentOrmanı’ndan Mavişehir’e kadar 40 km uzunluğundaki hatta İzmirlinin denizle dahafazla bütünleşebilmesi için kent terasları, deniz balkonları, yüzerplatformlar, kent kumsalı gibi uygulamaların hayata geçirilmesi öngörülüyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Demir muhtarlarla bir araya geldi

Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Projesi start aldı

Kadınların başarı hikayeleri konuşuldu...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

Dört duvar arasında bir başkan olmayacağım

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Arşiv