Pizza Pizza Irak’dan sonra Azerbaycan’da

  • 0
  • 1.548
Yazı Boyutu:

İlk yurt dışı restoranını Irak’ta açan Pizza Pizza, 2011 yılı ile birlikte Ortadoğu’yu fethe etmeye hazırlanıyor. Irak Bağdat şubesi ardından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de de restoran açmak için hazırlıklarını tamamlayan firma, yakın zamanda da İran‘da ve Irak Necef’te hizmet vermeye başlayacak.

Pizza Pizza Genel Müdürü Tolga Türker, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yurtiçinde olduğu gibi, yurtdışında da Pizza Pizza’ya özel franchise sistemi ile büyüyoruz. Geçen zaman zarfında franchise sayımızda istikrarlı bir şekilde artış oldu. Bugün, Türkiye’nin 43 ilinde ve Irak Bağdat’ta olmak üzere 160’tan fazla Pizza Pizza restoranı ile hizmet veriyoruz.  2010 yılında geçen yıllarda olduğu gibi ciddi ve emin adımlarla ilerledik ve yüzde 15 gibi bir büyüme yakaladık. 2011 yılında da yurtiçinde aynı hızda, daha çok yurtdışında büyümeye odaklandık. Bu yılsonuna kadar, yurtdışında hazırlıkları devam eden 10 restoranımızı faaliyete geçireceğiz. Irak Bağdat şubemizde olduğu gibi yeni açılacak şubelerin hepsi franchising sistemi ile açılacak. Yurtdışı şube açılışlarında master franchise uygulamasına gidiyoruz. Bu sistem ile açılış anlaşmalarını yaptığımız ülkeler ve şube sayılarımız Azerbaycan Bakü’de 4, İran Tebriz’de 4, Irak’ta 4 yeni restoran ve Sudan’da 2 yılda 5 şube açacağız. Yurtdışında 2012’de 30 restorana, 5 yıl içinde 60 restorana ulaşmayı hedefliyoruz. Pizza Pizza’nın yurt dışında öncelikli hedef bölgesi, Orta Doğu ve Afrika’dır. Bu nedenle daha çok bu bölgelere odaklanıyoruz. Yurtdışındaki tüm restoranlarımıza ürünlerimiz İzmir’den ulaştırılıyor. Böylece İzmir Torbalı’daki üretim tesisimizde üretilen ürünlerimiz yurtdışına ihraç ediliyor, bu da önemli bir ihracat kalemi oluyor” açıklamasında bulundu.

Pizza Pizza’nın franchise sisteminde yarattığı önemli farklılık
Türker, ‘160’tan fazla restoranının yüzde 96’sının franchiseeler tarafından işletilen Pizza Pizza’nın, kendine özgü bir franchise sistemi uygulamakta olduğunu, restoranlarının sadece yüzde 4’nün kendileri tarafında işletildiğini ve bunun başka hiçbir yerde örneği olmadığının’ bilgisini paylaştı. Pizza Pizza Genel Müdürü Tolga Türker: “Tamamen franchiseeler tarafından yönetilen böyle bir sistem için çok iyi bir denetim ekibi, stok kontrol, standardizasyon, geniş bir lojistik ve üretim ağı gerekiyor” dedi. Bu uygulamalarıyla rakiplerinden bir adım öne çıktıklarını vurgulayan Türker, bu alanda çok kuvvetli olduklarının da altını çizdi. Türker yurtiçi franchising giriş bedelinin 30 bin TL, aylık olarak ise ‘royalty fee’ bedeli almadıklarına dikkat çekerek, “Sadece aylık 250 dolar reklam katkı bedeli alıyoruz. Yurtdışında ise master franchise sistemi ile ilerlediğimiz için sistem biraz daha farklı. Giriş yapacağımız ülkeden anlaştığımız yatırımcıya belli sayıda şube hakkı açma hakkı ile master franchise’lık veriyoruz. Bunun da koşulları ülkeye, açılacak şube sayısına göre değişmekle birlikte ülke giriş bedeli 120 bin dolar civarında oluyor. Bu hakkı alan master franchise açacağı ilk 4 restoran için isim hakkımızı da kullanıyor. Dört şubeden fazla şube açacak ise isim hakkı bedeli vereceğimiz know how karşılığında paylaşılıyor. Yurtdışındaki master franchise’larımızdan yüzde 4 royalty fee bedeli, söz konusu ülkede kullanılmak üzere yüzde 2 reklam katkı payı alıyoruz.

Pizza Pizza’nın kazan-kazan anlayışı
Türker, Pizza Pizza’nın toplam kalite anlayışı, 30 dakikayı aşağıya çekmeye odaklı servis hızı, ürünlerinin tazeliği ve lezzetiyle beklentilerin ötesine geçerek müşterilerinin kalbini fethettiğini belirtti. Türker, “Pizza Pizza olarak, işini sahiplenerek değer yaratan çalışanlar ve franchiseler ile birlikte olmak bizi mutlu ediyor. Hep birlikte güvene, kazan-kazan anlayışına dayalı, sürdürebilir bir ilişki yürütmeyi kurulduğumuz günden bu yana hedef olarak belirledik. Franchiseelerimizın ve iş ortaklarımızın ilk tercih ettiği fast food zinciri olmayı vizyonel değeri olarak görüyoruz ve durmadan bunun için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Pizza Pizza’nın franchise verme konusundaki kriterleri
Türker, franchisee verme konusunda geliştirdikleri sistemin aynı zamanda kolaylık da sağladığını belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Girişimcilerin bilinen bir markaya sahip olma istekleri, onları Pizza Pizza ile buluşturuyor. Yeni yapılanmamız ile birlikte franchisee seçimi, performans denetimi ve büyüme kriterlerimizi geliştirdik. Pizza Pizza’nın düşük yatırım maliyeti, yüksek kar marjı, düşük risk, işletme kolaylığı, yüksek sermaye geri dönüş hızı, açılış öncesi ve sonrası profesyonel destek gibi kolaylıklar sağlaması franchiseleri için hem tercih nedeni oluyor, hem de mevcut franchiseleri yeni şubeler için cesaretlendiriyor” dedi. Türker, müşteri memnuniyetine de maksimum düzeyde özen gösterdiklerini ve bu nedenle franchise sistemini uygulamalarının Pizza Pizza’nın istikrarlı olarak büyümesini de beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv