Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi projelerinde ‘Yerli ve Milli’ sistemlere önem veriyor”

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde gerçekleştirilen İzmir Enerji Zirvesi’nin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi diğer alanlarda olduğu gibi enerji alanında da, ülke sorunlarına ve ihtiyaçlarına dokunan, yerli sanayinin gelişmesini önemseyen projelere imza atacak” diye konuştu. 

  • 0
  • 469
Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi projelerinde ‘Yerli ve Milli’ sistemlere önem veriyor”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde gerçekleştirilen İzmir Enerji Zirvesi’nin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi diğer alanlarda olduğu gibi enerji alanında da, ülke sorunlarına ve ihtiyaçlarına dokunan, yerli sanayinin gelişmesini önemseyen projelere imza atacak” diye konuştu. 

IEEE Ege Topluluğu Power and Energy Society, İzmir Enerji Zirvesi’18 ismini verdikleri zirvenin bu yıl ikincisini düzenledi. Gelenekselleşen İzmir Enerji Zirvesi’nde enerji üretimi, tüketimi ve ekonomisi gibi birçok farklı konular konuşuldu.  Zirveye, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, JESDER Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, NORTHEL Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Baş Tasarımcı  Ahmet Cem Yalçın, KLEMSAN Elektronik ve Otomasyon Müdürü Sinan Alagöz, SCHNEIDER ELECTRIC  Global Teklif Hazırlama ve Satış Destek Direktörü Tamer Açıkel, GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu,  İZKA  Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Murat Çelik, akademisyen ve öğrenciler  katıldı.

“Enerjiye olan ihtiyaç her geçen gün artıyor”
9 üniversiteden 500 kişinin katıldığı zirvenin açılışını Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak yaptı. Prof. Dr. Necdet Budak, “Dünyada artan nüfus enerjiye olan ihtiyacı da her geçen gün arttırmaktadır. Enerjiye olan talep arttıkça ve karşılandıkça, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi dünyayı derinden tehdit eden gerçeklerle de karşı karşıya kalınmaktadır. Enerjinin dünyayı bu denli etkileyen önemli bir gündem maddesi haline gelmiş olması; enerji piyasalarının oluşturulması, yatırım ortamlarının geliştirilmesi, gerekli teknolojik alt yapının sağlanması için doğru politikaların uygulanması ve uzun vadeli hedefler doğrultusunda doğru stratejilerin belirlenmesini gerektirmektedir” dedi.
Yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Budak, “70 bin kişilik Ege Üniversitesinin yıllık enerji gideri 23 milyon TL civarındadır. Üniversitemiz, enerji konusundaki bilgi birikimini, bu giderleri düşürebilmek için harekete geçirmiştir. Yenilenebilir enerjilerin kullanımı, bu noktada ön plana çıkmaktadır. Üniversitemiz bünyesinde Türkiye’nin ilk ve tek Güneş Enerjisi Enstitüsü bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili uygulamaya yönelik lisansüstü öğrenim vermek ve araştırma çalışmaları yürütmek amacıyla yine ülkemizde ilk ve tek olan Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) tamamlanarak yeni binasında faaliyete geçmiştir. Güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili son teknolojilerin takip edildiği ve geliştirildiği, 10,5 milyon bütçeli bir merkez projesi de halen devam etmektedir. Bu birikimin değere dönüştürülmesi için harekete geçen üniversitemiz, kampüsümüzün ve hastanemizin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını otonom olarak çözmek için gerekli girişimleri başlatmıştır” diye konuştu.

“Teknolojik dışa bağımlılığı yok etmek istiyoruz”
Prof. Dr. Budak, “Yapılan projelerde özellikle  ‘yerli ve milli’ sistemlere önem veren üniversitemizin bu anlamda diğer üniversitelere de örnek olması en büyük temennimizdir. Devletimizin sağladığı imkânların getirdiği büyük sorumluluğun bilinciyle, teknolojik dışa bağımlılığı yok etmek, ülkemizi teknoloji ihraç eden bir ülke haline getirmek, kendi yaşamlarını hiçe sayarak bu ülke için her türlü özveriyi gösterenlerin hatırasının önünde bizim için bir borçtur. Gerçekleştirilen her projede, ülkemizi her alanda bir adım daha ileri götürebilmek, gerçek hedefimiz olmalıdır. Üniversitemizin diğer alanlarda olduğu gibi enerji alanında da, ülke sorunlarına ve ihtiyaçlarına dokunan, yerli sanayinin gelişmesini önemseyen projelere imza atmasını istiyoruz.  Sektör ve öğrencilerimizin buluşmasını sağlayan bu anlamlı etkinliğin verimli geçmesini diliyor, katılan herkese ve emek veren öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Arşiv