Prof. Dr. Haydaroğlu, “Yıllara göre kanser görülme oranlarında doğrusal artış dikkat çekici”

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi; kanserden korunma, erken tanı, ortaya çıkan olguların tedavisi konularında yapılan çalışmaların verilerini doğru ve etkin biçimde kayıt altına alıyor

  • 0
  • 564
Prof. Dr. Haydaroğlu, “Yıllara göre kanser görülme oranlarında doğrusal artış dikkat çekici”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi; kanserden korunma, erken tanı, ortaya çıkan olguların tedavisi konularında yapılan çalışmaların verilerini doğru ve etkin biçimde kayıt altına alıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Ege Üniversitesi’ndeki kanser verilerini açıklayan Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Ege Üniversitesi(EÜ) Hastanesinde 1992-2017 arası, 25 yılda EÜ Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 117 bin 139 kanser verisi toplandı. Kayıt altına alınan verilere göre; kadınlarda en sık meme, tiroit ve jinekolojik kanserler; erkeklerde ise akciğer, prostat ve hemotolojik kanserlerin görüldüğü saptandı” dedi.

Kanserin giderek yaygınlaştığını ve birden çok kanser görülme oranında son yıllarda önemli oranda artış yaşandığını ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Erkek hastalarda kanser daha geç evrelerde yakalanabiliyor ve yaşam oranları daha kısa. Bunun en önemli nedeni erkeklerde en fazla akciğer kanseri görülmesidir. Akciğer kanseri sigara kullanımı  ile ilişkilidir. Israrla sigara içen hastalarda akciğer kanseri ile beraber görülen farklı kanserler diğer solunum yolu ve mesane kanserleridir” dedi.

Kadınların kansere erken evrelerde yakalandığını ve yaşam oranlarının daha iyi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “ Kadınların en sık görülen kanserleri tiroit ve meme kanseri olup bunlar en iyi sağ kalıma sahip kanserlerdir. Meme kanserli kadınlarda görülen farklı çoklu kanserler en sık rahim ve yumurtalık kanserleridir” dedi.

Yıllara göre kanser görülme oranlarında doğrusal artışın dikkat çekici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Kadın olgular en fazla yüzde 42 lokal evrede tanı alırken, erkekler en fazla metastatik dönemde yüzde 38 tanı almışlardır. Kadınlar anlamlı olarak daha erken evrede tanı almaktadır. Cinsiyetlere göre 10 yıllık yaşam oranı erkeklerde yüzde 37 iken kadınlarda ise  yüzde 61 olup kadın olgularımız daha uzun sağ kalıma sahiptir” dedi.
 
“Erkeklerde akciğer kanseri daha fazla görülüyor” 
Erkeklerde ileri evrelerde kanserin yakalanmasını ve sağ kalımın daha az olmasını en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olmasına bağlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Erkeklerde sigara içme oranı daha yüksek olduğu için buna bağlı olarak maalesef akciğer kanseri daha fazla görülmektedir.  Erkeklerde ikinci sırada sıklıkta görülen prostat kanserinde ise daha önceki yıllarda yaptığımız istatistiklerimizde prostat kanserinin ileri evrelerde tanı aldığını saptardık, oysa 25.yıl değerlendirmemizde prostat kanserinin yüzde 70 erken evrede yakalanması sevindirici bulunmuştur. Kanser farkındalık çalışmalarının bunda etkili olabileceği düşünülmüştür” diye konuştu.

Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Organlara göre 10 yıllık en iyi sağ kalım oranları kadınların en fazla görülen kanser türü olan tiroit kanserinde yüzde 92 ve meme kanserinde yüzde 73 olmaktadır.  En kötü seyreden kanser türü ise  en çok erkeklerde görülen akciğer kanserleri  yüzde 9 olup bu kanserden korunmanın tek yolu sigara içmemektir” dedi.

“Olguların yüzde 5’i  çoklu kanser”
EÜ Hastanesi kanser veri tabanında birden çok sayıda görülen farklı kanserleri de araştırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Tüm kanser olgularımızın yüzde 5’i (5796 olgu) çoklu kanser olup erkeklerde daha sık görülmektedir.  Çoklu kanserlerin yıllara göre artışı ise dikkat çekicidir. En sık ikili ve üçlü kanserler bir arada görülürken 5 farklı kanser bir arada görülen olgularımız bile bulunmaktadır. Erkeklerde akciğer kanseri ile beraber görülen çoklu kanserlerin başında diğer solunum sistemi kanserleri gelmekte, bu grubu mesane kanseri izlemektedir. Bunun nedeni ısrarlı sigara kullanımı olabilir. Kadınlarda meme kanserini izleyen çoklu kanserler ise rahim ve yumurtalık kanseri olup nedeninin hormonal ve genetik olabileceği düşünülmüştür. Radyoterapi ve kemoterapi alan olgularda almayan olgulara göre çoklu kanserler daha fazla gelişmiştir. Çoklu kanserlerde sağ kalım tek kanserlilere göre daha kötüdür ve çoklu kanser sayısı arttıkça sağ kalımlar daha kötü olmaktadır” diye konuştu.

EÜ Hastanesi kanser verilerinin 25 yıllık epidemiyolojik ve sağ kalım özellikleri ve çoklu kanser olguları “23. Ulusal Kanser Kongresi”nde sunulacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv