Profesör Gül Ergör’den 3K ve Diyabet Uyarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör, ülkemizde her yıl eylül ayında kutlanan Halk Sağlığı Haftası’nda topluma 3K (Kalp, Kanser, KOAH) ve Diyabet konusunda farkındalık mesajı verdi.

  • 0
  • 1.214
Profesör Gül Ergör’den 3K ve Diyabet Uyarısı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör, ülkemizde her yıl eylül ayında kutlanan Halk Sağlığı Haftası’nda topluma 3K (Kalp, Kanser, KOAH) ve Diyabet konusunda farkındalık mesajı verdi. Üniversitelerin toplumla bütünleşerek koruyucu hekimlik hizmeti sunan öncü kuruluşlar olması gerektiğini ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın bu misyonu örnek bir sorumluluk anlayışı ile yerine getirdiğini belirten Prof. Dr. Ergör, Balçova Belediyesi ile son 10 yıldır yürüttükleri çalışmalardan önemli sonuçlar aldıklarını, sağlık taramalarından çıkan istatistiklerin hastalıkların tedavisine ışık tutacağını ifade etti.  

Uzun yıllardır Sigara Bırakma Polikliniği, Kanser farkındalık programları, toplum sağlığı merkezleri ile koruyucu hekimlik hizmeti verdiklerini, 2008 yılından itibaren de İzmir Balçova bölgesinde yaşayanlara yönelik taramalarda kalp, kanser, KOAH ve diyabete ilişkin önemli bir veri tabanı oluşturduklarını belirten Profesör Gül Ergör elde ettikleri sonuçları şöyle özetledi:
 
Kalp krizinde riskli grup erkekler
“2008 yılında Balçova Belediyesi ile Balçova’nın Kalbi adlı bir proje başlattık; 30 yaş ve üzeri kişilerde kalp sağlığı riskini ortaya çıkarmak için 16 bin 800 kişiyi taradık. Boy kilo, tansiyon, sigara, beslenme, laboratuvar analizleri ile kalp krizi riski açısından değerlendirdik. Kalp krizi riski orta ve yüksek olanlar erkeklerde % 55 kadınlarda % 16 bulundu. Ayrıca Balçova Belediyesi çalışanları ile masa başında görev yapanların ergonomik oturma ve sağlıklı çalışmalarına yönelik projemiz ve Sigara Bırakma Polikliniği çalışmalarımız oldu. 2010 yılında İzmir Kalkınma Ajansı projesi olarak kurulan Sigara Bırakma Polikliniğimizde, diğer polikliniklerden farklı olarak sigara içenleri biz arayarak davet ettik. Sigara bırakma çağrımıza ilk yıldan itibaren katılım yüksek oldu. 750 kişiye hizmet verdik ve çalışmalarımız devam ediyor. Bu uygulamalarımız, Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Poliklinikleri sistemi içine dahil edilmiş durumda ve Prof. Dr. Türkan Günay başkanlığında asistanlarımız eşliğinde yürütülüyor.” 
 
D vitamini takip edilmeli
“Balçova’nın Kalbi Projesi kapsamında yer alan bir diğer proje de, 2008 yılında yaptığımız taramalarda D vitamini düzeyini ölçtük ve 2017 yılında bu kişiler içinde kanser tanısı alan ve kanser olmayanların arasında fark olup olmadığını araştırdık. Bu şekilde kanserin D vitamini ile ilişkisini değerlendirdik ve akciğer kanserinin, düşük D vitamini düzeyi ile ilişkisi olduğunu gösterdik. Yine bir başka çalışmada 2008’de diyabet başlangıcı olanların % 42’sinin 8 yıl içinde diyabet hastası olduklarını, bu oranın şişmanlık derecesiyle doğru orantılı olarak arttığını belirledik.”
 
‘Esnafa hijyen eğitimi verdik’
“Geçen yıl yine Halk Eğitim Merkezi ile ortak çalışma düzenleyerek tüm ilçe esnafına hijyen eğitimi verdik. Bu yıl da; Balçova Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı olarak bir protokol imzaladık ve 7 ilköğretim okuluna annelere  “sağlık okuryazarlığı eğitimi” vereceğiz. Sık görülen hastalıklar, sağlık hizmeti kullanımı, hijyen gibi temel konularda sağlıkla ilgili bilgileri anlama ve doğru bilgi kaynaklarına ulaşma konusunda annelerin daha bilinçli olmalarını sağlayacak bu proje Ekim ayında başlayacak.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv